Vær oppmerksom på utrygg is på senhøsten

Norges Livredningsselskap vil gjøre folk oppmerksom på at is på denne tiden av året kan være svært farlig.

Utrygg: Slik ser typisk høstis ut. Det er farlig å ferdes på slik is, og Norges Livredningsselskap ber folk om å vise varsomhet.  Foto: André Clark Utvik

Isvettreglene
  • Ha respekt for isen
  • Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
  • Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
  • Gå flere ifølge. Er dere mange, gå litt spredd
  • Hold deg på sikker is
  • Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
  • Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
  • Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
  • Hvis andre går gjennom isen, hold avstand
  • Kilde: Norges Livredningsselskap
nyheter

– Hvert år drukner altfor mange mennesker som ferdes på usikker is, og farene øker når temperaturen svinger kraftig på senhøsten, skriver Norges Livredningsselskap i en pressemelding.

Det er temperatursvingninger på denne tiden av året som gjør isen farlig.

– Temperatursvingninger gjør at isen er usikker, og da må folk vise sunn fornuft og kjenne sitt isvett, sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap i pressemeldingen.

Bekymret: President i Norges Livredningsselskap, Claire Alfonso, frykter for at det kan oppstå ulykker som følger av at folk ferdes på utrygg høstis.  Foto: André Clark Utvik

 

Drukningsfare

På grunn av høst og begynnende vinter, er isen du treffer på der du ferdes stort sett ikke farbar. Det kan få fatale konsekvenser dersom man ikke ferdes sikkert.

– Hvert år drukner det mennesker i Norge fordi de feilberegner isen. Ved å ta noen enkle forholdsregler kan liv bli spart, sier Alfonso.

Alfonso frykter at flere kan komme til å falle for fristelsen til å gå ut på den ferske isen som har lagt seg enkelte steder. Spesielt når snøen legger seg på isen.

– Det kan gi inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter om man er på feil sted, sier hun.

Hun legger til at forberedelser, utstyr og kunnskap er viktig, og spesielt egne ispigger.

– Alle skal kunne nyte naturen, spesielt på høsten, men det krever kunnskap og riktig utstyr, forklarer Alfonso.

Dersom uhellet skjer

Dersom du skulle komme ut for en situasjon der du går gjennom svak is, så skriver livredningsselskapet følgende i pressemeldingen:

«Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker ifra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger).

Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.

Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.»