Lader opp til sin 70. julekonsert på rad

Tromsø Arbeiderforenings Mandskor har holdt julekonsert hvert år siden 1949. Nå gjør de seg klar for årets konsert i Domkirka den 16. desember.

JULEKONSERTER I 70 år: Tromsø Arbeiderforenings Mandskor arrangerer den tradisjonsrike julekonserten 16. desember. Bildet er fra julekonserten i 2016. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Marius Fiskum

VELFJORTENT HEDER: Arne Pettersen (90) har vært med i koret siden 1945, og deltatt på alle julekonsertene siden 1949. I år kan være første gang han ikke deltar. Bildet ble tatt i april 2018, da han ble hedret for sin innsats i koret. Foto: Privat 

nyheter

Mannskoret ble startet i 1872, og siden 1949 har koret opptrådt med julekonsert i Domkirka.

– Koret har en lang og i grunnen imponerende historie. Den 70. konserten i rekken må virkelig regnes som en ordentlig milepæl, sier Yngve Berntsen, som er formann i koret.

En fantastisk utvikling

Berntsen peker på at det har skjedd store utviklinger siden første gang koret holdt julekonsert første gang.

– I de første årene var det jo ikke snakk om «julekonsert», det var en kirkekonsert, og det var andakt og alt var mye strengere. Klapping var strengt forbudt, og koret fikk ikke stå fremst i kirka. Nå i 2018 har vi mye større muligheter musikalsk, det har vært en fantastisk utvikling, sier Berntsen.

Til årets konsert har de med seg domkantor Hijoo Moon på orgel for tiende året på rad, samt solist Anne Berit Buvik som også var med i fjor. I tillegg skal medisinerstudentenes mannskor Ultralyd og Sørtromsøyas skolekorps delta på konserten.

– Det blir en fin miks av yngre og eldre sangere og musikere. Vår dirigent Sondre A. Kleven skal også spille på saksofon. Konserten blir pompøs og fylt av vakker, variert musikk. Vi gleder oss, sier Berntsen.

Fremdeles tradisjonsrik konsert

Berntsen lover likevel at de ikke har endret for mye på julekonsertens innhold.

– Det er vanskelig å holde fast på gamle tradisjoner, og samtidig føre mannskoret inn i det digitale 2018. Men man skal ikke tukle for mye med tradisjonene. I 69 år har vi startet konserten med «Det kimer nå til julefest», og avsluttet med «Deilig er jorden». Det gjør vi selvsagt i år også, noen ting bør man ikke røre, sier Berntsen.

Må stå over konserten

Kormedlem Arne Pettersen (90), har vært med i koret siden 1945, og har sunget på alle de 69 julekonsertene så langt. Tidligere i år uttrykte han et stort ønske om å bli med i år også, men Berntsen sier at det ikke ser ut som det går,

– Han hadde et håp om å bli med, men han sier selv at stemmen skranter, så det ser ut som han dessverre ikke kan bli med i år, sier Berntsen, som skryter av den eldre sangerens innsats i koret.

– Han har lagt ned utrolig mye tid og innsats i koret, og han vil alltid være et medlem, om han synger eller ikke, sier Berntsen.