SV-toppene ble enige om plassering seg imellom:

Pål Julius Skogholt blir ordførerkandidat

Nominasjonskomiteen i Tromsø SV la klokken 12.00 fram sitt listeforslag.

TOPPKANDIDATER: Pål Julius Skogholt og Gunhild Johansen topper partiets liste. FOTO: MARTIN LÆGLAND 

nyheter

SVs Pål Julius Skogholt er innstilt som ordførerkandidat for SV. Gunhild Johansen blir partiets varaordførerkandidat.

Leif-Petter Hanssen la fram forslaget fra SVs nominasjonskomité på Tromsø bibliotek mandag formiddag.

– Det er ikke så mye å si om Pål Julius som ikke er kjent før. Diskusjonen i komiteen var ikke lang, da han sa seg villig til å være toppkandidat. Han har vært rivende god i kommunestyret denne kommunestyreperioden. Pål Julius er god til å holde seg til sak, og ikke bruke ufine personangrep som tidvis har preget debatten i Tromsø. Det synes vi alle våre øverste kandidater er god til, sa Hanssen, som er leder av nominasjonskomiteen.

Helse, klima og hav

Skogholt sier at hans viktigste sak i valget blir helse og omsorg.

– Vi skal fortsette å drive fram den omstillingsprosessen vi holder på med innen helse og omsorg, for å gi et best mulig tjenestetilbud og for økonomien i kommunen.

Han trekker også fram klima, byvekstavtale og «å vende tilbake til havet» som viktige saker.

– Tromsø er jo egentlig et fiskevær. Vi er Norges største landingssted for fisk, men nesten ikke en fisk behandles i byen.

– Er du positiv til mer fiskeoppdrett i kommunen?

– Ja, hvis det skjer på en miljømessig forsvarlig måte, altså innen lukkede anlegg. Og da må vi også klare å ta vare på de enorme ressursene som ligger i slammet til oppdrettsnæringa.

Vil doble kommunestyregruppa

Skogholt er ikke overbevist om at han får anledning til å ikle seg ordførerkjedet etter valget.

– Jeg vet ikke hvor realistisk det er. Men ser vi på målingene, ligger det an til at SV får en pen fremgang fra forrige valg. Målet er å bli så stort at vi kan bli med i en diskusjon om å få ordføreren.

SV har i dag fire representanter i kommunestyret.

– Jeg blir fornøyd om vi gjør en økning fra forrige valg, men jeg går for seks eller åtte plasser i kommunestyret. Det mener jeg er mulig, sier Skogholt.

Fra topp til andreplass

Gunhild Johansen har vært partiets ordførerkandidat ved valget i 2011. Etter å ha tapt en kampvotering om førsteplassen i 2015, fikk hun stå på andreplass på lista. Samme plassering er hun også foreslått på til 2019-valget.

– Jeg har ikke noe ønske om å stå på topp. Pål Julius og jeg ble tidlig enige om at han skulle stå på første, og at hvis nominasjonskomiteen ville ha det sånn, kunne jeg stå på andre. Jeg har vært med såpass lenge at det er på tide at noen andre slipper ti. Jeg regner med dette blir min siste periode. Da er det greit å ha en mindre fremtredende plass, sier Johansen.

Utfordrende med Gunnar Wilhelmsen

Dersom Aps innstilte toppkandidat, Gunnar Wilhelmsen blir valgt som ordførerkandidat, må SV forhandle med ham ved en eventuell valgseier. Det tror Skogholt skal gå greit.

– Det er alltid utfordrende å samarbeide med nye folk, men det er også spennende. Jeg tor det skal gå fint, og jeg regner med at han står for Arbeiderpartiets ideologi. I spennet mellom Ap og Rødt får vi til mye god SV-politikk.

SV har sitt nominasjonsmøte 28. november.

SVs kumulerte kandidater:

1. Pål Julius Skogholt

2. Gunhild Johansen

3. Benjamin Arvola Notkevich

4. Åsne Høgetveit

5. Abdalla Ali Mohammed

6. Maja Sandvik Lockert.