I dag er siste frist for å skaffe seg gratis HPV-vaksine

Fristen for å melde seg opp til første av totalt tre vaksineringer nærmer seg med stormskritt. Snart vil vaksinen koste rundt 4.000 kroner.

– TA VAKSINEN: Sveinung Wergeland Sørbye, patolog på UNN, oppfordrer alle som har muligheten til å vaksinere seg mens vaksinen fremdeles er gratis. Vaksinen dekker mer enn bare livmorhalskreft. Foto: Maina Teigmo 

nyheter

HPV-viruset er kjent for å være årsaken til en svært stor andel av livmorhalskreft.

– I Troms og Finnmark skyldes hele 75 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft HPV-virus 16 og 18, sier overlege ved UNN og forkjemper for HPV-vaksinering, Sveinung Wergeland Sørbye.

Det er fremdeles ikke for sent å få vaksinen som dekker disse HPV-typene gratis. I 2009 innførte man i Norge HPV-vaksinen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, og fra og med da fikk alle 7.-klassejenter tilbud om vaksinen. Siden november 2016 har kvinner født i 1991 til og med 1996 hatt tilbud om gratis HPV-vaksine.

– Vaksinen i sin helhet gis i tre doser der første dose må tas før utgangen av 2018, dersom man ikke ønsker å betale noe for vaksinen.

Fakta: HPV
  • HPV er årsak til flere typer kreft, blant annet livmorhals-, anal-, penis- og øre-nese-hals-kreft.
  • HPV er et svært vanlig virus. 70–80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet av HPV én eller flere ganger i livet.
  • Vaksinering kurerer ikke en pågående HPV-infeksjon.
  • Tidligere celleforandringer er ingen hindring for vaksinering.
  • HPV smitter via seksuell kontakt og ved slimhinnekontakt.

– Celleprøver forebygger ikke HPV-smitte

ET LITE STIKK: Vaksinen krever tre doser. For å få vaksinen gratis, må du ta den første innen utgangen av året.   Foto: Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I Norge er det over 300 tilfeller med livmorhalskreft per år. Halvparten av disse kvinnene har tatt alle celleprøvene som anbefalt – likevel får de kreft, sier Sørbye.

Han ønsker at så mange som mulig skal benytte seg av vaksinasjonstilbudet.

– Celleprøver forebygger ikke HPV-smitte, men de oppdager celleforandringer som kan behandles før de blir kreft. For å forebygge celleforandringer må man ta vaksinen, påpeker han.

– HPV forårsaker ikke bare livmorhalskreft, men viruset er også årsaken til 80 prosent av alle tilfeller av analkreft, 50 prosent av alle tilfeller av peniskreft, og 24 prosent av alle tilfeller av øre/nese/hals-kreft, forklarer UNN-legen.

– Menn sprer smitten

Fra og med høsten 2018 får nå også 7.-klassegutter, på lik linje med jenter, tilbud om gratis HPV-vaksinering.

– HPV-vaksinen har tidligere vært sett på som en «jentevaksine», men menn kan jo få peniskreft, analkreft, kreft i munnhule og svelg. I tillegg er det menn som sprer smitten videre til kvinner, stort sett, sier Sørbye.

Han er klar på at man ikke kan utrydde et virus ved å vaksinere bare halve populasjonen.

Tilbys flere grupper

Det finnes om lag 18.000 doser igjen av HPV-vaksinen Gardasil 4 på landsbasis. Dette omfatter dermed 6.000 fullstendige vaksinasjoner.

Folkehelseinstituttet har besluttet at disse skal tilbys rusavhengige, sexarbeidere og menn som har sex med menn. De det måtte gjelde, burde ifølge Sørbye skynde seg med å benytte seg av tilbudet. Dette på grunn av holdbarhetsdatoen på vaksinen.

Menn som har sex med menn får HPV-vaksinen gratis dersom de er født i 1991 eller senere.

– På vaksinasjonskontoret spør de ikke om seksuell legning. Så dersom menn kommer og spør etter vaksinen, vil de stort sett få den, informerer Sørbye.

Siste frist for å bestille time for vaksinering er 10. desember. Dette kan du gjøre ved å sende e-post til hpv@tromso.kommune.no eller ved å ringe 404 36 453. Husk å oppgi telefonnummer og fødselsdato ved første kontakt.

– Det blir jo jul også, så man burde være ute i litt god tid, legger Sørbye til.