Er bilen din klar for kulda?

Hvis du ikke har lagt om til vinterdekk ennå, begynner du å få dårlig tid.

VINTERDEKK: Sjekk mønsterdybden på dekkene dine, oppfordrer forsikringsselskapet. 

nyheter

Et lavtrykk beveger seg over landet og fører med seg nordavind og kaldere luft. Det vil bli kuldegrader om natten over hele landet denne helgen, ifølge statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen. Det sier hun i en pressemelding fra Frende forsikring.

– Da må folk passe på. Det er på nullføre det er glattest og hvert år får mange seg en ubehagelig overraskelse med glatte veier og plutselige væromslag, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, i pressemeldingen.

Vanskelige kjøreforhold

– Vi har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i deler av Nordland, Troms og Finnmark. Fra Lofoten og nordover venter vi en overgang til snøbyger allerede fredag ettermiddag og kveld, sier Nordhagen.


Ringes ned av desperate bilister:

Ringes ned av desperate bilister: Disse verkstedene har ledige dekkskift-timer

Minusgradene har kommet og vinteren nærmer seg med stormskritt. De fleste dekkverkstedene i Tromsø er allerede fullbooket flere uker fram i tid, så det kan hende du blir nødt til å gjøre jobben selv.

 

I september 2018 omkom 17 mennesker på norske veier, viser tall fra Trygg Trafikk. Det er mer enn dobbelt så mange som i september 2017.

– Gode dekk er veldig viktig for sikkerheten. Har du sommerdekk på bilen og det blir isete og glatt, kan du faktisk ikke kjøre i det hele tatt før du har byttet. Veigrepet til sommerdekk på vinterføre er langt fra godt nok og bremselengden er betydelig lengre, sier Ytre-Hauge.

Nye dekk

Spørsmålet om når du bør kjøpe nye vinterdekk dukker opp hvert år.

– Et dekk varer vanligvis tre-fire sesonger, men det blir litt som å spørre hvor langt et tau er. Hvor lenge et dekk varer avhenger selvsagt av hvor mye det er brukt og kjørestilen din, men selv dekk med 5–7 millimeter mønsterdybde bør byttes ut når de er cirka fire år gamle. Da er gummien begynt å bli hard, og veigrepet er langt fra like godt, sier Ytre-Hauge.


Advarer om krevende kjøreforhold i kveld - sender ut OBS-varsel

Om du ikke har skiftet til vinterdekk, kan det være lurt å gjøre det først som sist.

 

Rådet hans er å måle mønsterdybden på det stedet hvor det er mest slitt. Hvis det ikke oppfyller kravet på 3 millimeter må det byttes.

– Mange har fått med seg at det ikke er påbudt å bruke vinterdekk i Norge. Du kan altså kjøre med sommerdekk hvis forholdene tillater det, men fra 1. november må også sommerdekkene ha en mønsterdybde på minimum 3 millimeter. Ikke glem det, sier Ytre-Hauge.

Dårlige dekk fører til ulykker

Hvis du havner i en ulykke kan det få store konsekvenser.

– Det kan bli karakterisert som grovt uaktsomt og du kan utsette deg selv og andre for livsfare. Har du dårlige eller feil dekk kan politiet ty til bøter, inndragelse av førerkort eller i verste fall tiltale. Forsikringsselskapene vil også kunne gi deg mindre eller ingen erstatning i slike tilfeller, sier Ytre-Hauge i pressemeldingen.


– Mange bør skifte til vinterdekk nå

Både søndag og mandag falt det nysnø flere steder i de tre nordligste fylkene. – Skal du kjøre bil i disse områdene, bør du sterkt vurdere å legge om til vinterdekk.

 

I 26 prosent av dødsulykkene på norske veier fra 2017 var feil og mangler ved kjøretøyene en sannsynlig medvirkende faktor. Den faktoren som klart oftest går igjen er feil eller mangler ved dekk-/hjulutrustning, samt dårlige bremser. Dette viser en rapport fra Statens vegvesen.