Ukas matspalte:

Tørrfisk med søtt selskap

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt! Det er en flott match som gir en spennende og eksotisk høstmiddag.
nyheter

Hvor ukas rett har sitt egentlige opphav, er ikke greit å si. Jeg har sett lignende oppskrifter fra både Spania, Portugal, Italia og gamle Jugoslavia.

Felles for alle, er at de kombinerer søte og salte råvarer fra Middelhavet og Sør-Europa med modnet, kraftig tørrfisk fra Norge.

I flere av oppskriftene har de brukt appelsiner eller appelsinjuice, men det har ikke jeg testet.

Jeg har også funnet oppskrifter der man bytter ut tørrfisken med klippfisk, men det virker ikke like spennende.

HAKKET, SKJÆRT OG SKIVET: Poteter i skiver, fisk i serveringsstykker, pærer i biter. Pluss kapers, chili, pinjekjerner, rosiner og oliven. Alt sammen gifter seg veldig godt. 

 

Jeg velger å bruke ferdig utvannet tørrfisk fra butikken, men det går selvfølgelig like bra å bruke egen utvannet tørrfisk. Husk at det gjerne tar en hel uke å vanne ut fisken.

Etter mitt skjønn gir brytningen mellom søtt, syrlig, aromatisk og salt et spennende festmåltid som føles friskt og nyskapende. Prøv da vel!

Tørrfisk med søtt selskap

  • 800 g utvannet tørrfisk
  • 600 g kokefaste poteter
  • 3 modne og faste pærer
  • 100 g sultanarosiner
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g kapers
  • 100 g grønne oliven
  • 1 finskivet chili
  • 400 g hermetiske tomater
  • 1–2 dl hvitvin
  • Olivenolje, salt, sort pepper, finhakket persille

Skjær fisken i serveringsstykker og strø nokså rikelig med salt over dem. Sett til side i en times tid.

Kok opp vann, legg i tørrfisken og la den trekke i cirka ett kvarter. Den er ferdig når den flaker seg. Hell av vannet.

Skjær potetene i tynne skiver. Skrell og fjern kjernehusene på pærene. Kutt pærene i terninger.

I PANNA: Etter at potetskiver og pærebiter er frest i litt olivenolje, blandes resten inn. 

 

Varm opp litt olivenolje i en dyp stekepanne. Fres pærer og poteter i noen minutter slik at de får litt farge på overflaten.

Legg i resten av de tørre ingrediensene og rør godt rundt slik at de blir dekket av olje.

Fres i et par minutter til før du heller over vin og hermetiske tomater. Dekk med lokk og la alt sammen koke til potetene er myke og godt gjennomkokte. Det kan gjerne ta tre kvarter – poteter kokt i tomat tar mye lengre tid på seg å bli ferdige.

TOMATBASERT: Råvarene skal få godgjøre seg i en fuktig blanding av hermetiske tomater og god hvitvin før retten er ferdig. Ha tålmodighet mens det koker – det er verdt å vente på. 

Fjern lokket og hell eventuelt bort litt av kraften om retten er «soggete».

Legg forsiktig i den kokte tørrfisken. Rør rundt veldig sakte, ellers risikerer du at fisken går i stykker.

Strø over rikelig med finhakket persille.

I glassene passer det veldig bra med en kraftigere hvitvin eller en fruktig og litt lettere rødvin.

Vel bekomme!