Ramberg (Ap) advarer mot KrF-samarbeid: – Ikke forenelig med et sosialdemokratisk syn på verden

Ikke alle politikere jubler hemningsløst over tanken på å ende i regjering med KrF. Ragni Løkholm Ramberg ber partifelle Jonas Gahr Støre heller se mot venstre.

NEI, TAKK: Ragni Løkholm Ramberg (Ap) ser helst at Ap kommer seg inn i regjeringskontorene uten Knut Arild Hareide på slep. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Ap-politiker og tidligere byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg ønsker ikke å gå i regjering med det kristne, verdikonservative partiet.

– Grunnen er at politikken KrF står for ikke er forenelig med et sosialdemokratisk syn på verden, slår hun fast.

Ønsker ikke samarbeid

Ramberg mener at Ap og KrF har mye til felles på enkelte saker, som fattigdomsbekjempelse.

– Men på store og prinsipielle verdisaker er det vanskelig å se for meg at et forpliktende samarbeid i regjering skal fungere godt.

LES OGSÅ: Tre røde og tre blå delegater fra Troms KrF

Hun trekker fram KrFs kvinnepolitikk og deres syn på minoriteter som områder som gjør det umulig for henne å se for seg et fruktbart samarbeid.

– KrF har vært ei sinke på homopolitikk. Ap har derimot stått på barrikadene for å inkludere alle. «Alle skal med», som det heter.

Vil heller samarbeide med SV

KrF-leder Knut Arild Hareide er nå midt i et stort retningsvalg for KrF. Han ønsker en regjering med Ap, Sp og KrF – med SV som støtteparti. Det mener Ramberg at Jonas Gahr Støre og den øvrige Ap ledelsen ikke burde gå med på.

– Jeg synes det er rart at vi skal samarbeide med KrF. Det er mye mer naturlig å samarbeide med SV og Rødt, eller SV og MDG som i Oslo, og eventuelt ha KrF som støtteparti. Det finnes mange veier til regjeringskontorene, men det viktigste må ikke være å komme seg inn i regjering for enhver pris. SV er uansett åpenbart vår klareste samarbeidspartner. Se bare på tidligere samarbeid og hvordan Ap samarbeider rundt i kommunestyrer over hele landet.

LES OGSÅ: Dødt løp i Troms da KrF skulle velge mellom regjeringsalternativene

Hun mener at KrFs syn på religion i samfunnet ikke fungerer i Norge i dag

– Mer kristendom i barnehage og skole lager et kunstig motsetning mellom religioner. Vi er et gjennomsekularisert samfunn, med litt for lite plass og forståelse for det åndelige, sier hun.

Abortloven under press

Særlig reagerer Ramberg på at abortloven har blitt et forhandlingskort for å få KrFs gunst.

– Jeg synes det er absurd å se en diskusjon om KrF hvor ellers progressive politikere, som tidligere har kritisert partiet, nå bare er opptatt av å vinne deres gunst. Absurditeten topper seg når Høyres stortingsgruppe sier at det er villig til å forhandle om abortloven. Dette er grunner til at vi absolutt ikke skal samarbeide med KrF.

Ramberg langer også ut mot statsminister Erna Solberg (H), som har strukket ut en abortrestriktiv hånd til KrF.

– Det virker som om dette er hennes egen politikk. Solberg har ikke levert på kvinners rettigheter. Enten det er reservasjonsrett eller «refleksjonstiltak», så har Solberg stadig kommet med diverse «gode tiltak» for uthule abortloven, sier hun.