Vil nå ut til de som har lyst å tenke grønt, men ikke vet hva de skal gjøre

Svein Gunnar Karlstrøm, daglig leder i Framtiden i våre hender, arrangerte i dag sammen med Remiks, årets nest siste bruktmarked. Innen året er omme ønsker han å ha ferdigstilt en «grønn guide» for Tromsøs befolkning.

GRØNN GUIDE: Daglig leder i Framtiden i våre hender, Svein Gunnar Karlstrøm, vil innen utgangen av 2018 ha ferdigstilt en guide som gjør det lettere for Tromsøs befolkning å tenke på miljøet.  Foto: Maina Teigmo

nyheter

– Vi ønsker å lage en guide som gjør det lettere for dem som har lyst til å «tenke grønt», men ikke helt vet hva de skal gjøre. For eksempel vil vi i guiden gi en oversikt over hvor en kan finne bruktbutikkene i Tromsø, forteller Karlstrøm.

Retro er inn

Han mener samfunnet er i endring, og at folket begynner å bli mer miljøbevisste.

– Retro er inn. Og vi ser nå at flere og flere handler på Fretex. Folk har også blitt mer interesserte i å reparere brukt fremfor å kjøpe seg nytt, sier han.

– Akkurat dette bruktmarkedet er noe spesielt, forteller Karlstrøm. I dag har vi nemlig skredderen Ahmad Khalil fra Syria med på laget. Vi ønsker i dag å rette fokuset mot «delingsøkonomi».


Her jakter studentene hobbyer og nye venner

Kajakkpadling, miljøproblematikk eller rollespill? Studentforeningene ved UiT har noe å by på for enhver.


Med begrepet mener han reparasjon fremfor bruk-og-kast, og det å kjøpe brukt fremfor nytt. Ifølge Wikipedia er definisjonen den samme, og går ut på konseptet «transaksjoner mellom privatpersoner, formidlet gjennom digitale plattformer».

– Eksempel på slike er jo for eksempel finn.no, sier Karlstrøm.

Også andre nettsider og «apper» har nå benyttet seg av konseptet. Blant annet ser vi i Tromsø Facebook-sider titulert «kjøpe-selge-bytte» som gjør det samme, i tillegg til delingsøkonomi-appene «Tise» og «Too good to go».

– Vi har jo et ekstremt høyt forbruk av klær for eksempel, forteller Karlstrøm, og viser til at også disse kan repareres.

Billig å reparere

Ahmad Khalil tar ikke mer enn 100 kroner for å legge opp buksebein. Han forteller at han har jobbet som skredder i 15 år.

– I dag har jeg reparert fem plagg. Både jakker og bukser, forteller han.

REPARERER KLÆR BILLIG: Skredderen Ahmad Khalil fra Syria har jobbet som skredder i 15 år. Denne jakken tok han ikke mer enn 100 kroner for å gjøre «så god som ny».   Foto: Maina Teigmo


Han vurderer selv å starte opp eget firma dersom han ser at forespørselen er stor nok.

– Vi vil gi ham moralsk støtte, men vi har ingen penger å tilby, forteller Karlstrøm, og påpeker at det kan være veldig økonomisk tøft å starte egen bedrift.

– Vi ønsker jo å få ham og andre inn i næringsvirksomheten, ikke bare ha dem på bruktmarked, fortsetter han.

Han håper folk ser nytten av å ha også skreddere i Tromsø.

– Nå skal vi bli teoretikere alle sammen. Jeg derimot ønsker å slå et slag for håndverkerne, sier han.


MDG Tromsø vil ha en ny nasjonal fridag – uten lønn

Vil at den skal vies til en markering av miljøproblemene.