Frp fullstendig splittet før nominasjonsmøtet:

– Partiets fremtid er ikke trygg i deres hender

En dyp og splittende konflikt i Tromsø Frp vil lørdag trolig ende med at én av fløyene vrakes fra valglista.

KAMPHANER: Bjørn-Gunnar Jørgensen må i kamp mot Jan Blomseth og Tor Egil Sandnes. Helt siden 2011 har det vært gnisninger i partiet mellom fløyene bestående av «det gamle» og «det nye» Tromsø Frp. Lørdag kommer trolig bare én av partene seirende ut.   Foto: Ronald Johansen og Martin Lægland

Nominasjonskomiteen har foretatt ei etnisk rensing

Tor Egil Sandnes
nyheter

– Nominasjonskomiteen har foretatt ei etnisk rensing, hvor ei fløy er helt renset vekk. Enten kunne vi bare gi oss, eller så kunne vi komme med et eget forslag, sier Tor Egil Sandnes.

Han og Frp-veteranen Jan Blomseth ble tidligere i høst foreslått vraket fra nominasjonskomiteens valgliste, til tross for at de ønsket gjenvalg. Istedenfor ble Tromsø Frp-leder Bjørn-Gunnar Jørgensen foreslått som ordførerkandidat. Med seg på de øverste plassene har Jørgensen blant annet Frp-politikerne Kristoffer Kanestrøm, Anni Skogman og Kristian P. Wilsgård.


Erlend Svardal Bøe (H) mener Høyre bør åpne for forhandlinger om abortloven

Venstres Morten Skandfer sier tvert nei, mens Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) holder tett.

 

På lørdag skal partiet ha nominasjonsmøte og vedta en endelig valgliste.

Går til kamp

Nå varsler Blomseth og Sandnes at de ikke kommer til å la seg skvise ut uten kamp, og Blomseth har derfor levert inn et alternativt listeforslag hvor de foreslår å kaste Jørgensen og hans samarbeidspartnere, og putte inn Blomseth som ordførerkandidat.

– Vi føler at årsmøtet og medlemmene bør ha et alternativ til nominasjonskomiteens liste, sier Sandnes.


KrFs høyrevridning kan åpne Aps dør til Rødt

Alt ligger til rette for at Arbeiderpartiet kommer til å definere seg tydeligere som et venstresideparti, etter avvisningen fra KrF, skriver politisk redaktør Martin Lægland.

 

– Dere foreslår selv at ingen fra den andre fløyen skal få være med. Det er ikke spesielt forsonende.
– Hvis én eller to kommer inn, får vi ikke ro. Det er bare å innse. Hvem er de lojale mot? Jeg stoler ikke på dem. Det er ikke det at jeg tror de er kjeltringer, men jeg stoler bare ikke på dem. Dette handler ikke om oss eller dem, men om partiets fremtid. Og partiets fremtid er ikke trygg i deres hender, sier Sandnes.

Motivert for gjenvalg

Jan Blomseth ønsker fire nye år som partiets frontfigur – uten å ha noen av rivalene sine med seg på laget.

– Vi har levert ei liste med folk som fungerer bedre i lag. Å vedta den alternative lista er den eneste måten å sikre at det ikke blir innført bompenger i Tromsø. Jeg er stygt redd for at vi har en del personer i partiet som er mer interessert i makt for makta sin del. De ønsker å gå i byråd med Høyre, og da er det klart at de må være villig til å innføre bompenger. Vi vil derimot kjøre knallhardt, og vi kommer ikke til å la Jens Johan Hjort bli ordfører, med mindre Høyre går med på å forkaste hele avtalen om Transportnett Tromsø.


Vil vurdere å etablere egne kjøkken på sykehjemmene i Tromsø

Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, mener kommunepartiene i Frp bør sørge for at sykehjemmene får egne kjøkken, for å sørge for bedre mat til eldre og en mer verdig eldreomsorg.

 

– Jørgensen og Kanestrøm har gitt en «bompengegaranti» og lovet at Frp ikke kommer til å samarbeide med Høyre hvis det innføres bompenger. Hevder du at det bare er løgn?
– Tja, hva skal man kalle det? Jeg har i hvert fall ikke troa på at han mener det., sier Blomseth.

Selv om han har sittet i kommunestyret de tre siste årene har han ikke samarbeidet med den øvrige Frp-gruppa eller deltatt på gruppemøter.

Er bortreist under avstemninga

Blomseth kommer selv ikke til å delta på nominasjonsmøtet på lørdag.

– Jeg er på ferie i Thailand. Men de vet at jeg bortreist hvert år på denne tiden av året, og det er derfor møtet er lagt i november. Det har alltid pleid å være i januar eller februar tidligere år. Men dette er nøye planlagt for å bli kvitt meg, hevder Blomseth.

Lokalt «dolkesjø»-møte

Frps landsmøte i 1994 ble holdt i Bolkesjø, og har siden blitt kjent som «Dolkesjø»-landsmøtet, ettersom flere av fløyene i partiet ble vraket fra partiet, mens partileder Carl I. Hagen kom seirende ut. Nå ser det ut som om vi kan få et lokalt «Dolkesjø»-møte.

– Det minner om Dolkesjømøtet, i form av at det er ei utrensning uansett hvilken side som vinner. Og siden vi leverer inn et forslag har vi tro på at vi kan vinne, sier Sandnes.

Ifølge Sandnes startet konfliktene i partiet i 2011, da partiet gikk inn i byråd med Høyre og Venstre.

– Det var da makt kom inn i partiet. Det er flere som er mer opptatt av å få makt og posisjoner enn å gjennomføre politikk. Jeg har holdt kjeft i åtte år, men nå sier jeg ifra.

– Ikke overrasket

Tromsø Frp-leder Bjørn Gunnar Jørgensen avviser at han er mer interessert i posisjoner enn å stoppe bompenger i Tromsø.

– Vi har gitt en bompengegaranti, så jeg vil avvise blankt at vi kommer til å gå med på det. Ikke under noen omsetninger skal det bli innført, og vi kommer aldri til å forhandle det bort mot posisjoner, sier han og legger til:

– Jeg er ikke overrasket over at de går ut atter en gang og klager på sine egne.

Jørgensen mener at det er tilfeldig at nominasjonsmøtet avholdes i november mens Blomseth er på ferie.

– Jeg kan på det sterkeste avvise at møtedatoen har noe å gjøre med når Blomseth er på ferie, datoen har vært kjent siden i sommer. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Jørgensen


Her er de seks øverste kandidatene i Blomseths listeforslag:

1. Jan Blomseth

2. Sol Maria Haugan

3. Tor Egil Sandnes

4. Kjellaug Thomassen.

5. Christer Bjørn

6. Ida Gårseth Hov


Her er de seks øverste kandidatene i nominasjonskomiteens listeforslag:

1. Bjørn-Gunnar Jørgensen

2. Anni Skogman

3. Kristoffer Kanestrøm

4. Sol Maria Haugan

5. Kristian P. Wilsgård

6. Ida Gårseth Hov