Akvariet på Kystens Hus fylles nok en gang: – Vi trodde ikke det skulle bli så mye jobb

I over to år har akvariet på Kystens Hus vært tørrlagt. Nå håper eierne at den nye stålramma bokstavelig talt holder vann.

AKVARIESPEIL: Tidligere råfisklagsdirektør Trygve Myrvang og økonomidirektør Tommy Nygård (til venstre) i Norges Råfisklag rekker så vidt over vannspeilet til akvariet på Kystens Hus, etter at det igjen har blitt fylt med vann. 

nyheter

De siste dagene har det igjen blitt vann i akvariet på Kystens Hus, etter at en lekkasje i august 2016 førte til at det måtte tømmes.

Akvarieeksperter fra Nederland er på plass for å overvåke den trinnvise oppfyllingen, og følger nøye med på at det ikke oppstår lekkasjer.

– Nederlenderne har hatt ansvaret for å lime glassene til stålramma med silikon, sier økonomidirektør Tommy Nygård i Norges Råfisklag.

Nå håper han at den nye stålramma blir tett og at en lang og kronglete akvarieprosess går mot slutten.

– Vi trodde ikke det skulle bli så mye jobb med det nye akvariet, men nå tror jeg det blir bra.

LES OGSÅ:Kostet 22 millioner, men akvariet begynte å lekke

Nyåpning i desember

Den tidligere råfisklagsdirektøren ser også fram til at torsk, sei og hyse igjen svømmer i akvariet, og at kongekrabben kan krabbe rundt på sandbunnen.

– Akvariet var fint før lekkasjen oppsto, vi håper det blir like fint nå, sier Trygve Myrvang, tidligere direktør i råfisklaget.

Går alt etter planen blir det nyåpning av akvariet i første halvdel av desember, samtidig som Rå Sushi åpner i nye lokaler ved akvariet.

Fra sidelinja: Hva nå, Kystens Hus?

Skal innredes på nytt

Dersom akvariet består vanntesten, skal det tømmes for vann og klargjøres innvendig med rør som skal sørge for vannsirkulasjon. Deretter skal ny innredning på plass, for at fiskene skal trives.

– Det kommer folk fra Danmark som har ansvaret for innredningen. Mens det forrige gang ble brukt betong skal det nå brukes glassfiber for å lage fjell i akvariet, sier Nygård.

LES OGSÅ: Slik skal de få Kystens Hus på rett kjøl igjen

VANNTEST: Tommy Nygård ser fram til at det snart kan svømme fisk i akvariet på Kystens Hus. Nå gjennomgår akvariet vanntest for å sjekke at det ikke er lekkasjer. 

Svart stål med maling

Det var daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker som foretok den offisielle åpningen av Kystens Hus og akvariet 3. mars 2016.

Det skulle bare gå vel fem måneder før de første tegnene på lekkasje dukket opp og akvariet ble tørrlagt, og ytterligere mange måneder før det ble klart at det var brukt feil stål i akvarieramma.

– Vi brukte lang tid på å konstatere hva som var galt. Vi forsøkte å reparere det som sto, men vi fant ut at vi ville få de samme problemene senere. Vi måtte rive ut den gamle ramma i syrefast stål etter at det ble konstatert at det var feil ståltype. Det skulle lite til før stålet korroderte. Nå er ramma erstattet med svart stål som er beskyttet med maling, som på båter.

Reklamasjonssak

Som en del av overvåkingen av akvariet er det montert sinkanoder flere steder.

– Det er montert rustsikring som en ekstra sikkerhet. Sink angripes først av rust, sier Nygård.

Hvor mye det har kostet å lage nytt akvarium, har økonomidirektøren ikke eksakt svar på.

– Det er snakk om et flersifret millionbeløp. For oss er dette en reklamasjonssak, vi har ikke fått levert det vi har bestilt. Det er Norconsult som har prosjekteringsansvaret både for det gamle og det nye akvariet, forteller Tommy Nygård.

Kostnadene ikke klare

Regiondirektøren i Norconsult Region Nord bekrefter at det er snakk om millionbeløp.

– Tallene er ikke klare ennå, men vi snakker om ensifret millionbeløp. Det kommer til å bli en veldig god og varig løsning, skriver Roy Nyheim, regiondirektør Nord i Norconsult AS i en e-post.