Hofsøy (Ap) raser etter at Høyre-Erlend vil forhandle om abort

Tromsø Aps Marta Hofsøy er provosert og skuffet over at Tromsø Høyres gruppeleder gir grønt lys til regjeringa for å forhandle om abortloven

FRUSTRERT: Marta Hofsøy mener Høyre ikke bør forhandle om abortloven. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Nei, vet du hva! Jeg har kjent Høyre lokalt som folk med ryggrad, og som vet å stå imot partiet nasjonalt når det trengs, sier hun.

Har stått mot ledelsen

Hun viser til at Hjort sa tydelig nei til at fastleger skulle kunne reservere seg mot å henvise til abort i 2014. Erlend Svardal Bøe har også talt partiledelsen imot da Høyre tok til orde for et tiggerforbud i 2017.

KrF har varslet at en av deres viktigste saker i forhandlinger med Høyre, Frp og Venstre om regjeringsdeltakelse er å fjerne abortlovens paragraf 2c, som tillater abort etter uke 12 hvis barnet har alvorlige sykdommer.

I går sa Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe til iTromsø at selv om han mener abortloven fungerer godt i dag, så mener han at Høyre bør være villig til å forhandle om den for å få KrF med i regjering.

– Jeg tenker at hvis KrF legger det fram som et krav, så må vi forhandle om det, sa han til iTromsø.

– Utrolig skuffende

Utspillet faller i dårlig jord hos Ap.

– Det er utrolig skuffende, og jeg ble veldig provosert, sier Hofsøy.

Bøe hevdet at han ikke er komfortabel med å innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort, men at han likevel mener at abortloven kan forhandles om.


Protestaksjon mot endringer i abortloven:

– Møkk lei av at våre liv og vår helse blir brukt i et maktspill

Det opprører at abortloven kan bli en brikke i regjeringens forhandlinger med KrF.

 

– Det er et paradoksalt resonnement. Hvis man ikke vil innskrenke retten til abort bør det ikke være på forhandlingsbordet, sier Hofsøy.

Skal på abortdemonstrasjon

Hun inviterer nå Bøe og Tromsø Høyre på abortdemonstrasjon neste helg.

– Da arrangeres det demonstrasjon. Erlend kan jo komme og se hvor mange kvinner som deltar der, og se at det ikke kommer til å skje en endring uten kamp. Jeg synes det er håpløst at vi nå for andre gang mens Erna Solberg er statsminister må ta til gatene for å beskytte vår rett til selvbestemt abort.


KrFs høyrevridning kan åpne Aps dør til Rødt

Alt ligger til rette for at Arbeiderpartiet kommer til å definere seg tydeligere som et venstresideparti, etter avvisningen fra KrF, skriver politisk redaktør Martin Lægland.

 

KrF og deler av Høyre argumenterer med at loven er diskriminerende for personer med Downs syndrom, og at en lovendring ikke vil medføre endring i dagens praksis. Det går ikke Hofsøy med på.

– KrF har tydelig sagt at de forventer at dette medfører en praksisendring. Dagens lov er ikke diskriminerende, men ivaretar kvinners rett til sjølbestemmelse. Abort er ikke enkelt for noen, og det tar Høyre nå altfor lett på, tordner Hofsøy.

– Helt absurd

Hofsøy får støtte fra ordfører Kristin Røymo (Ap).

– Jeg synes det er helt absurd, og nesten ufattelig at Høyre åpner opp for å diskutere abortloven. Selv om Høyre er å regne som et konservativt parti, hadde jeg aldri forventet dette. Det å sjøl få bestemme over egen kropp og eget liv er et så viktig grunnleggende prinsipp at det ikke bør være oppe til diskusjon.


 

Høyre har åpnet for å endre abortlovens 2c til en formulering om at abort kan innvilges dersom fosteret ikke er levedyktig.

– Hva betyr egentlig et «ikke levedyktig» foster? Hvordan skal vi diskutere og vurdere dette? Er det om et barn kan forvente å leve i to timer, i to år eller i tyve år? Jeg frykter om vi endrer abortloven på denne måte at vi setter oss i en situasjon som blir umulig for en kvinne å forholde seg til, sier Røymo.

ABSURD: Kristin Røymo mener det er absurd at Høyre vil forhandle om abortloven. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø