Droppet fellesmarkeringen for Krystallnatten: – Ikke noe vi føler oss bekvem med

Etterkommere av den jødiske Tromsø-familien Daniel, Conrad, Solly og Hertze Caplan markerte Krystallnatten sammen i en stille seremoni.

MINNEMARKERING VED STORGATA 34: Terje Strand, Inger-Adel Kaplan Southall, Solfryd Johansen, Anne-Lise Caplan Thorkildsen og Margit Varvik møttes sammen fredag ettermiddag for å minnes Krystallnatten.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Jeg og min mor synes det er vanskelig at det er Palestinakomiteen som skal organisere markeringen av Krystallnatten i Tromsø. De har et ganske ensidig syn på Israel- og palestinakonflikten, så det ikke er noe som vi føler oss bekvem med å delta på, sier Inger-Adel Caplan Southall.

Sammen med sin mor Anne-Lise Caplan Torkildsen, venner av familien og historiker Terje Strand, møttes de fredag ettermiddag i Strandgata 34, der minnesteinen etter Caplan-familien ligger.

SNUBLESTEIN: Daniel, Conrad, Solly og Hertze Caplan har fått sin egen snublestein i Strandgata 34. Flere slike minnesteiner er plassert rundt om i sentrum.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Anne-Lises far, Hertze Caplan, bestefar Daniel og hennes onkler Conrad og Solly var fire av de 14 jødene som ble deportert til dødsleirene i Tyskland fra Tromsø under andre verdenskrig.

Krystallnatten markerer for Anne-Lise og hennes datter starten på en serie hendelser som endte med at deres familie og flere andre Tromsø-familier av jødisk herkomst mistet livet under 2. verdenskrig.

Familien Caplan kom opprinnelig fra Riga i Latvia, der Daniel Caplan hadde flyktet fra jødiske pogromer før første verdenskrig.

Ønsket uhildet markering

Kaplan Southall understreker likevel at familien synes det er fint at hendelsen markeres i Tromsø.

– Vi setter pris på at det er en markering, men vi er nok litt kritisk til at det er Palestinakomiteen står bak, fordi de har et så klart politiske ståsted i en konflikt som for oss er veldig komplisert, understreker Kaplan Southall.

Hennes mor mener også det er viktig å markere dagen slik at Krystallnatten ikke går i glemmeboken. Hennes ønske var at noen med ikke så sterke meninger tok initiativ til å organisere markeringen.

– Jeg mener Palestinakomiteen har et veldig ensidig bilde på konflikten, sier Anne-Lise Caplan Thorkildsen.

Jødehat og antisemittisme

Historiker Terje Strand tok initiativ til å markere dagen sammen med Caplan-familien. Han holdt en minnetale for de fremmøtte der han vektla at jødehat og antisemittisme også skjer den dag i dag.

– Det er ikke lenge siden elleve jøder ble skutt og drept da en mann åpnet ild i en synagoge i Pittsburgh i USA. Dette viser hvordan fiendtligheter kan omsettes til handling, om vi ikke tar til motmæle, sa Strand blant annet i talen sin.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter