Droppet fellesmarkeringen for Krystallnatten: – Ikke noe vi føler oss bekvem med

Etterkommere av den jødiske Tromsø-familien Daniel, Conrad, Solly og Hertze Caplan markerte Krystallnatten sammen i en stille seremoni.

MINNEMARKERING VED STORGATA 34: Terje Strand, Inger-Adel Kaplan Southall, Solfryd Johansen, Anne-Lise Caplan Thorkildsen og Margit Varvik møttes sammen fredag ettermiddag for å minnes Krystallnatten. 

nyheter

– Jeg og min mor synes det er vanskelig at det er Palestinakomiteen som skal organisere markeringen av Krystallnatten i Tromsø. De har et ganske ensidig syn på Israel- og palestinakonflikten, så det ikke er noe som vi føler oss bekvem med å delta på, sier Inger-Adel Caplan Southall.

Sammen med sin mor Anne-Lise Caplan Torkildsen, venner av familien og historiker Terje Strand, møttes de fredag ettermiddag i Strandgata 34, der minnesteinen etter Caplan-familien ligger.

SNUBLESTEIN: Daniel, Conrad, Solly og Hertze Caplan har fått sin egen snublestein i Strandgata 34. Flere slike minnesteiner er plassert rundt om i sentrum. 

 

Anne-Lises far, Hertze Caplan, bestefar Daniel og hennes onkler Conrad og Solly var fire av de 14 jødene som ble deportert til dødsleirene i Tyskland fra Tromsø under andre verdenskrig.

Krystallnatten markerer for Anne-Lise og hennes datter starten på en serie hendelser som endte med at deres familie og flere andre Tromsø-familier av jødisk herkomst mistet livet under 2. verdenskrig.

Familien Caplan kom opprinnelig fra Riga i Latvia, der Daniel Caplan hadde flyktet fra jødiske pogromer før første verdenskrig.

Ønsket uhildet markering

Kaplan Southall understreker likevel at familien synes det er fint at hendelsen markeres i Tromsø.

– Vi setter pris på at det er en markering, men vi er nok litt kritisk til at det er Palestinakomiteen står bak, fordi de har et så klart politiske ståsted i en konflikt som for oss er veldig komplisert, understreker Kaplan Southall.

Hennes mor mener også det er viktig å markere dagen slik at Krystallnatten ikke går i glemmeboken. Hennes ønske var at noen med ikke så sterke meninger tok initiativ til å organisere markeringen.

– Jeg mener Palestinakomiteen har et veldig ensidig bilde på konflikten, sier Anne-Lise Caplan Thorkildsen.

Jødehat og antisemittisme

Historiker Terje Strand tok initiativ til å markere dagen sammen med Caplan-familien. Han holdt en minnetale for de fremmøtte der han vektla at jødehat og antisemittisme også skjer den dag i dag.

– Det er ikke lenge siden elleve jøder ble skutt og drept da en mann åpnet ild i en synagoge i Pittsburgh i USA. Dette viser hvordan fiendtligheter kan omsettes til handling, om vi ikke tar til motmæle, sa Strand blant annet i talen sin.