Kraftig jordskjelv utenfor Jan Mayen: - Møblene beveget seg

Et jordskjelv med styrke 6,8 rammet den norske polarøya Jan Mayen natt til fredag
nyheter

Silje Wennesland, sjefstekniker på Jan Mayen, bekrefter overfor VG at de merket det kraftige skjelvet, men at alle de 18 som befinner seg på stasjonen har det fint.

– Vi lå og sov og våknet av at speil og møbler beveget seg. Det var var rundt klokken 01.50, forteller hun.

– Alle har det fint

– Det er jo ikke dagligdags at dette skjer. Vi ble ikke skremte, og det er jo litt rart å bli vekket på den måten. Deretter sjekket vi om besetningen var ok. Og alle har det fint, sier Wennesland, som har vært på Jan Mayen siden september.

Flere på stasjonen har opplevd skjelv der før, men ikke så kraftige som i natt.

NORSAR-seismolog Bettina Goertz-Allmann sier til VG i natt at det var et ganske kraftig skjelv.

– Men det er ikke uvanlig i dette området. Skjelvets episenter lå cirka 100 km ute i sjøen nordvest for Jan Mayen, forteller hun.

Ifølge jordskjelv-nettsiden EMSC-CSEM ble skjelvet målt til 6,8. Dette tallet bekrefter Goertz-Allmann. Skjelvet skal ha vært 10 kilometer dypt.

NTB melder at det er snakk om det kraftigste skjelvet som er registrert i Norge noensinne.

– Ingen materielle skader

Jan Mayen er en norsk polarøy som ligger 550 km nordøst for Island, og 500 km øst for Grønland, og er administrert av Fylkesmannen i Nordland.

Like før 03.30 sa operasjonsleder i Nordland Odd Ivar Pettersen til VG:

– Vi har vært i kontakt med stasjonssjefens ansatte som bekrefter skjelvet. Det er ingen personskader eller materielle skader, så det blir ikke igangsatt noen tiltak fra vår side.

Ifølge Store norske leksikon har øya verdens nordligste aktive vulkan, Beerenberg, som er et av Norges høyeste fjell med en høyde på 2277 moh.

Jan Mayen har ingen fastboende, men Forsvaret og Meteorologisk institutt har henholdsvis 14 og fire ansatte stasjonert der.