Markerte Krystallnatten: – Det finnes fortsatt mange sterke og farlige antisemittiske krefter

Det er i år 80 år siden Krystallnatten – natten da nazistene i Tyskland innledet en forfølgelse av jødene i enorm skala.

MARKERING: Cirka 60 personer deltok i markeringen av 80-årsdagen for Krystallnatten som ble holdt på Stortorget. Foto: Christer Pedersen. 

nyheter

Denne natta ble 1.400 synagoger og tusenvis av jødiske forretninger satt i brann, og det som i etterkant er kalt Krystallnatten (etter alle knuste vinduer) var startskuddet for Holocaust.

I Tromsø og resten av verden markeres dagen for Krystallnatten. Ifølge Regine Schöttker, leder i Palestinakomiteens Ungdom, er det viktigere enn på lenge å markere dagen.

Advarer mot voksende jødehat

– Det finnes fortsatt mange sterke og farlige antisemittiske krefter – både i Norge og utenlands, sier hun.

HOLDT APPELL: Pål Julius Skogholt og Regine Schöttker deltok i markeringen av Krystallnatten og holdt appeller for å minnes.   Foto: Christer Pedersen

 

Hun viser eksempelvis til at den nynazistiske gruppa Nordiske Motstandsbevegelsen har marsjert i flere norske byer.

– Det er også bare noen uker siden synagogeskytingen i Pittsburgh i USA der mange mennesker ble skutt og drept, påpeker hun.

Ifølge Schöttker er antall hatforbrytelser mot jøder blitt langt flere på kort tid.

Økning av hatkriminalitet

– NRK melder at det har vært en økning i hatkriminalitet mot jøder på 56 prosent siden 2016, sier hun.

80 ÅR SIDEN: Det er i dag 80 år siden Krystallnatta, da flere tusen jødiske butikker, synagoger og hjem ble satt fyr på av nazistene.   Foto: Christer Pedersen

 

På markeringen av Krystallnatten fredag deltok en rekke organisasjoner og politiske partier. Pål Julius Skogholt holdt appell på vegne av den politiske ledelsen i kommunen.

– Krystallnatten var startskuddet på et av de mest barbariske kapitlene i menneskehetens historie, sier han.

Han viser til at vi fortsatt kan se sporene av dette i Tromsø.

FELLESMARKERING: En rekke organisasjoner og politiske partier deltok i markeringen av Krystallnatta.  Foto: Christer Pedersen

 

– Vi har snublesteiner med navnene til de 17 jødene og byborgerne som ble drept i konsentrasjonsleirene.


Droppet fellesmarkeringen for Krystallnatten: – Ikke noe vi føler oss bekvem med

Etterkommere av den jødiske Tromsø-familien Daniel, Conrad, Solly og Hertze Caplan markerte Krystallnatten sammen i en stille seremoni.

 

Ville ikke delta

Ikke alle ønsket å delta i markeringen ettersom det var Palestinakomiteen som arrangerte den. iTromsø skrev fredag om hvorfor etterkommere til en av de drepte jødiske tromsøfamiliene ikke ville stille seg sammen med Palestinakomiteen for å markere Krystallnatten.

– Det er trist at vi ikke kan markere saken felles, men jeg har forståelse for at noen kan heve øyenbrynene over at det er Palestinakomiteen som er med og arrangerer markeringen, sier Schöttker.

TENTE FAKLER  Foto: Christer Pedersen

 

Må stå stammen

Både Skogholt og Schöttker peker imidlertid på den voksende antisemittismen i samfunnet, og oppfordrer folk av alle politiske og religiøse retninger om å stå sammen mot disse kreftene.