Prideparaden

– Fra gammelt av måtte vi holde oss skjult. Nå vil vi synes, og det med masse farger.

Dette sier bestevenninnene Ida Hansen (26) og Laila Nilsestuen (34). I anledning Tromsø Arctic Pride-festivalen har de denne helgen reist fra Finnsnes for å være med på det som skjer i Tromsø.

Parade: I fjor var det 4000 deltakere i Pride-paraden. I år forventes det ny deltakerrekord. FOTO: David Jensen 

nyheter

– Det er fint å se at det kommer så mange andre også, ikke bare skeive. Denne festen er for alle, sier Hansen.


 

Tror på ny rekord

Allerede en time før paradestart lørdag hadde det samlet seg mange ivrige festkledde i  skolegården utenfor Kongsbakken videregående skole.

Både «skeive», «streite», politikere, representanter fra Forsvaret, utvekslingsstudenter med bannere og korps med flere var til stede.

Festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen, var svært positiv med tanke på oppmøtet. Han trodde det kan bli satt ny rekord i år.

– I dag blir det tidenes fest. Det er slutten på festivaluka og nå skal vi sette farge på Tromsø, sier han, og viser til at dette er en fest som skal feire mangfoldet i samfunnet.

Skeive: Bestevenninnene Ida Hansen (26) og Laila Nilsestuen (34) har reist fra Finnsnes til Tromsø for å være med på Pride-festivalen i helga.   Foto: David Jensen

 

Går mot rekordpåmelding til årets Pride-parade

Rundt 50 lag og foreninger har meldt seg på årets parade som går av stabelen lørdag. Selv oppfordrer festivalsjefen folk til å kle seg fargerikt.

 

50 lag, bedrifter og grupper

– I fjor hadde vi ikke påmelding til paraden, så da så vi at det ble litt kaos, men det har vi i år. Det har vært veldig mange påmeldte, nærmere 50 lag, foreninger, grupper og bedrifter. Vi ser at paraden trekker mennesker også fra utenfor det skeive miljøet, og det er kjempefint å se. Jeg vil tro de fleste her ikke er skeive, sier festivalsjefen.

Over skolegården har de heist opp det norske flagget. Fredriksen står og holder på to. Det ene er prideflagget, det andre er det samiske.

– Vi bor jo midt i sápmi, så det var klart det skulle med, sier Fredriksen.

Flagger: Festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen, feiret i dag mangfoldet i samfunnet. Han flagget både Pride-flagget og det samiske flagget.   Foto: David Jensen

Han forteller at det også vil være en samisk seksjon med i paraden.

Forsvaret med

Også forsvaret var i år med i paraden. Representantene fra sanitetsbataljonen, bataljonstillitsvalgt Kristoffer Egset og troppstillitsvalgt og «medic» Stian Dueholm, kom lørdag fra Setermoen for å være med på paraden.


Tromsø Arctic Pride og kirka:

Sto fram som homofil, fikk tilbud om helbredelse i posten

Domkirka deltar i Tromsø Arctic Pride med regnbueflagg, regnbuemesse og eget banner i Pride-paraden. Domprost Stig Lægdene mener kirka har mye å gjøre opp for når det gjelder dets forhold til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

 

– Ledelsen i Forsvaret har besluttet at Forsvaret skal tilrettelegge for deltakelse på alle Prideparadene, forteller de heterofile forsvarsrepresentantene.

Stolte: Representantene fra forsvaret, Kristoffer Egset og Stian Dueholm kom i dag fra leiren Setermoen for å være med på paraden. De bærer pride-flagget med et bredt smil om munnen.   Foto: David Jensen

De bærer pride-flagget med et bredt smil om munnen.

Skeive

Venninnene fra Finnsnes er begge det en i dag ofte kaller for «skeive». Ida Hansen kom ut av skapet som lesbisk i 13-årsalderen, Laila Nilsestuen som panfil i 14–15-årsalderen.

For Nilsestuen var det en periode som var så vanskelig at hun «dro inn igjen» i skapet. I dag har hun en mannlig kjæreste.

– Panfili er enklest forklart ved at man ikke går etter kjønn, men at en ser det som er inni personene, sier Nilsestuen, som både kan bli interessert i menn og kvinner.

– Må bli glad i seg selv

Både hun og Hansen tror mange kan synes det er vanskelig å finne ut av hvilken legning en har.

– For å finne ut av sin egen legning er det viktig å bli kjent med og å bli glad i seg selv. En må først og fremst elske seg selv som person, mener venninnene.


Leder:

Da homofilien kom til Finnsnes

Homohat og rasisme fortsetter å leve blant befolkningen, både i byene og i distriktet.

 

Måtte skifte alene

Videre forteller de at det var vanskelig å komme ut av skapet på Finnsnes, men at de tror det har blitt noe bedre nå, til tross for at det ikke er mange år siden en begynte å se en endring.

– Da jeg var ungdom følte jeg ofte at jeg måtte skifte på do i stedet for å skifte sammen med de andre jentene i garderoben og dusjen, forteller Hansen.

– Ja, jeg ble faktisk bannlyst fra overnattinger med venninner fordi de trodde at jeg skulle bli keen på dem. Da måtte jeg bare si at de ikke falt helt i min smak. Og da ble det feil det også, istemmer Nilsestuen lattermildt.

– Det er jo ikke slik at man liker alle damene man ser, selv om man er lesbisk, legger Hansen til.

De mener det på Finnsnes var noe lettere å være kvinnelig skeiv enn å være mannlig på den tiden de selv kom ut av skapet, og forteller at flere av de mannlige homofile på den tiden flyttet til Oslo.

Pride: Lesbiske Ida Hansen har i anledning Pride-paraden ikledd seg et plagg med et tydelig budskap.  Foto: David Jensen

Farge i vinterland

Det er i år tredje året Hansen er med på Pride-festival i Tromsø. Før det har hun vært med på to arrangement i Kristiansand. Det er første året Nilsestuen er med.

– Det er veldig fint å se at så mange kommer og viser at de bryr seg. Folk blir fortsatt slått ned på gata og det er fremdeles tabu å være homofil. Vårt største mål er at vi til slutt ikke skal måtte feire Pride, fordi det har blitt like vanlig å være skeiv som å være streit. For eksempel ønsker vi at det til slutt ikke er noe som heter homoekteskap, men at det kun kalles ekteskap, sier Hansen.

Venninnene er i Tromsø kun over helgen. De skulle gjerne vært her hele uken, men har vært hindret på grunn av jobb. Fredag deltok de på «Preiken». Der fikk de snakke med både ordføreren og flere fra det skeive miljøet. Det syntes de var veldig artig.

Lørdag deltok de på paraden på dagen, og på kvelden skulle de på Pride-show med RuPaul’s Drag Races egen William og «The Villbergs». De er stolte over å kunne være del av den arktiske pridefeiringen.

– Det er kult at vi har festivalen på vinteren. Vi må vise at vi er «Arctic». Hadde vi feira på sommeren, slik de gjør sørpå, hadde kanskje mange herfra dratt til Oslo. Vi vil heller dra Oslo-folket opp hit nord, påpeker Hansen.

– Pride er preget av at det er mye farger over alt. Hva tenker dere om dette?

– Vi er fargerike og forskjellige alle sammen. Og det er veldig mange forskjellige legninger som finnes. Fra gammelt av måtte vi holde oss skjult, nå vil vi synes, og det med masse farger, sier venninnene.