Bjørn-Gunnar Jørgensen valgt som Frps toppkandidat - vant kampen mot Blomseth

Frps års- og nominasjonsmøte har vært preget av et oppgjør mellom fløyene i partiet. .

Toppkandidat: Bjørn-Gunnar Jørgensen er Frps toppkandidat til 2019-valget. 

nyheter

Bjørn-Gunnar Jørgensen er valgt som Frps toppkandidat med 38 stemmer. Hans motkandidat, Jan Blomseth fikk 10 stemmer. Avstemningen skedde gjennom hemmelig, og skriftlig valg.

Ole M. Johansen har ledet Frps nominasjonskomite.

- Vi har lagt vekt på å fornye partiet. Istedenfor å gjenvelge de som har stått på lista i alle år. Vi har også økt kvinneandelen betydelig, og senka gjennomsnittsalderen vesentlig. Så skal det sies at mye valgkamp skjer i dag på sosiale medier, og når noen kandidater da ikke forholder seg til sosiale medier, vil partiet være skadelidende.

Bjørn-Gunnar Jørgensen fortalte om sin erfaring ifra partiet i sin valgtale.

- Jeg er 35 år neste år. Jeg har vært med i partiet i 21 år, og har hatt mange ulike verv i partiet. Jeg er ikke typisk glansbilde som enkelte andre glattpolerte politikere. Jeg har begynt å bli tynn i håret, og fått et par kilo ekstra. Jeg har stor tro på at Frp kan gjøre et godt valg neste valg, og partiets politikk sitter dypt inn i ryggmargen min.

Jørgensen trakk fram klassiske Frp-saker som hans hjertesaker.

- Vi skal ikke ha bompenger, og vi skal senke eiendomsskatten. Vi skal satse på de eldre og på lovpålagte oppgaver, og ikke på alt mulig annet. Det er nå tid for lederskap og handlekraft i Tromsø kommune – det er tid for Frp.

Nominasjonsmøtet valgte også FpU-kandidat Martine Tennholm på fjerdeplass på lista, istedenfor nominasjonskomiteens forslag på Sol Maria Haugan. Etter en kampvotering hvor hun fikk en støttetale fra Bjørn-Gunnar Jørgensen, vant Tennholm med 33 mot 15 stemmer.

Stridigheter

I forkant av nominasjonsmøtet hadde de Frp-veteranene Tor Egil Sandnes og Jan Blomseth varslet kamp om posisjonene på lista.

På årsmøtet gikk han hardt ut mot sittende Frp-ledelse, og ba innstendig om å gi ham selv og Blomseth fornyet tillit.

- Se bare på de tre toppkandidatene på de ulike forslagene. I nominasjonskomiteens innstilling stemte samtlige tre for å bygge badeland. Konsekvensen ble at Otium ble utsatt. Kun jeg og Blomseth og Chalotte Larsen stemte mot.

Sandnes mener også at Bjørn-Gunnar Jørgnensen, Kristoffer Kanestrøm og Anni Skogman kommer til å gå med på å innføre bompenger.

- Det går ikke an for «lille» Frp å samarbeide med «store» Høyre i en byrådsmodell, uten at det blir innført bompenger. Høyre kommer aldri til å gå med på å droppe bompenger. Tromsø Frp trenger Jan Blomseth. Men ikke bare det. Tromsø kommune trenger ham. Til og med gamle arbeiderpartivelgere stemmer på ham, på grunn av hans økonomi- og regnskapskunnskaper, sier Sandnes.

Tor Egil Sandnes (Frp) håper på tillit på kommunestyrelista til Frp. 

Sandnes lovte at det ikke blir noe samarbeid med Høyre og Jens Johan Hjort om bompenger.

- Vi kommer ikke til å legge oss under han Jens Johan. For da vet vi hva som skjer – i dobbel forstand, sa Sandnes.

LES OGSÅ: Tor Egil Sandnes (70) vraket av Frp etter 35 år i kommunestyret (for abonnenter)

Bompengegaranti

Jørgensen klinket til og kom med en klar bompengelovnad til årsmøtet.

- Jeg gjentar gjerne bompengegarantien. Skulle jeg bli nominert på førsteplassen, så la meg gjøre følgende klart: Jeg blir ikke med på et samarbeid med Høyre om det blir bompenger. Jeg kommer ikke til å vike en millimeter med Høyre i forhandlinger, for får vi ikke gjennomslag, så står vi heller på utsiden. La meg gjøre det helt klokkerklart. Jeg skal ikke ta en eneste posisjon, med mindre det blir nei til bompenger! sier Jørgensen.

Flere av Frp-medlemmene tok også tydelig til motmæle mot Sandnes, og mente at han og Blomseths tid i partiet er over.

- Det er et sykdomstegn når folk snakker om hverandre på en slik måte som har skjedd den siste tiden. Så det fra deg, Tor Egil, ser jeg på som dødsralling. Vi kan være uenig i salen, men vi må gå ut som venner. Etter dette valget må vi lære oss å gå i flokk. Og vi gamle må slippe til de unge, sier Erling Johannessen.

Jan Blomseth er selv ikke tilstede på møtet, men er på ferie i Thailand.

De seks øverste kandidatene i Blomseths listeforslag:

1. Jan Blomseth

2. Sol Maria Haugan

3. Tor Egil Sandnes

4. Kjellaug Thomassen.

5. Christer Bjørn

6. Ida Gårseth Hov


De seks øverste kandidatene i nominasjonskomiteens listeforslag:

1. Bjørn-Gunnar Jørgensen

2. Anni Skogman

3. Kristoffer Kanestrøm

4. Sol Maria Haugan

5. Kristian P. Wilsgård

6. Ida Gårseth Hov