Slik blir helgeværet:

Uvanlig mildt, men snart blir det kaldere

Det blir mye vind og regnvær fram til lørdag formiddag. Da snur været og det blir kaldere, men snøen lar fortsatt vente på seg.

UVANLIG MILDVÆR: Meteorolog Geir Bøyen sier at det er uvanlig mildt vær for tiden, men fra søndag blir det kaldere. 8Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Meteorolog Geir Bøyen kan fortelle at det blir en god del vind torsdag, men særlig fra og med fredag.

– Da blir det sørvestlig stiv kuling, og periodevis sterk kuling på kysten. Det blir perioder med regn og fortsatt mildvær, med temperaturer på over ti grader, sier Bøyen.


 

– Det er uvanlig mildt for årstida?

– Det pleier å være litt over null grader i midten av november, så dette er veldig uvanlig.

Skal bli kaldere

Fra fredag ettermiddag skal det imidlertid bli kjøligere.

– Fredag kveld kommer det ned i seks-syv grader, og mot slutten av helga vil vi se temperaturer ned mot null grader, sier Bøyen.


 

Det blir mye regn i dagene fremover, men fra lørdag formiddag vil det for det meste bli oppholdsvær.

– Vi får også mindre vind utover helga, og i neste uke vil det veksle mellom minus- og plussgrader. Snøen lar imidlertid fortsatt vente på seg. I fjor var det periodevis skiføre i november, men nå er det ingen snø i sikte, sier Bøyen.

Debatt om værord

NRK Ytring publiserte en kronikk nylig hvor tekstforfatter Andreas Ryen Eidem tar til orde for at meteorologene må lære seg å snakke på en måte som folk forstår.

Han reagerer på fraser som «sør for Stadt», «østafjells» og ordene som brukes for å uttrykke vindstyrke: «Hvorfor kan ikke «stiv kuling» bare erstattes av det noe mer folkelige «mye vind»? spør Eidem.

Bøyen synes det er flott at folk engasjerer seg i hvordan man melder været, men mener at stedsnavn som Stadt har en viktig funksjon.

– Vi bruker stedsnavn hvor det ofte er værskille, så selv om ikke alle vet nøyaktig hvor Stadt ligger så er det et viktig sted når man snakker om vær. Det samme gjelder Lyngsalpene her i Troms, sier Bøyen.

Når det gjelder vindretning og styrke, mener Bøyen at det er veldig viktig å være presis for dem som ferdes i fjellet og til havs.

– Ellers forsøker vi å ha et litt friere språk når vi formidler været gjennom Twitter eller i intervjuer med mediene, sier Bøyen.