Prinsessen matet steinbit på Polaria: – Wow, den var stor!

Etter dagens dåpsseremoni av FF «Kronprins Haakon» fikk Prinsessen møte noen av havdyrene på Polaria.

Seal: Det ble ikke noe "Kiss from a rose", eller selkyss, i dag da prinsessen fikk overrakt en rød rose fra Tromsøs "Seal", Loffen. Hennes lips var "sealed".   Foto: David Jensen

nyheter

Ved hjelp av trekkraften til fem sterke hunder ankom De Kongelige Framsenteret og Polaria lørdag ettermiddag. Den to hundre meter lange ferden over asfalten fra Hålogaland Teater gikk i mildværet på fire hjul istedenfor bjelker. Prinsessen sto bak og styrte, mens Kronprinsen satt foran. Etter at hundespannet stoppet avsluttet de turen med en «high five» og brede smil om munnen.

Vel inne på Polaria ble de møtt av tre grupper med klima – og miljøinteressert ungdom på alder med Prinsessen selv. Ungdommene kom fra Sommerlyst skole, Unge Troms, og Natur og Ungdom. Ungdommene fortalte om endringene i Arktis.

– Klimaendringene merkes best i Arktis. Her varmes nå isen opp. Isen skal reflektere lyset og energien det medbringer. Når isen er borte absorberes varmen. Da blir jorden enda varmere, sa elev ved Sommerlyst skole, Emma.

Det ble fortalt om fiskerinæring, mikroplast og miljøtiltak en kan gjøre selv. Ungdommene ønsket at Norge skal stå fram som et forbilde for andre, mindre rike land, og satse på fornybar energi fremfor olje og gass. Kronprinsen fulgte interessert med og nikket til det som ble sagt.

– Wow, den var stor!

Etter miniseminarene fra ungdommene bar det videre til Flatfisktanken, hvor akvarieleder ved Polaria, Espen Rafter, tok De Kongelige godt imot. Her fikk de muligheten til å mate steinbitene. Denne utfordringen tok Prinsessen uten å nøle.

– Steinbitene har mer personlighet enn man tror. Det er veldig mye som skjer her, sa akvarielederen, og viste til Flatfisktanken med tre forskjellige typer steinbit i.

I det han sa det kom den største steinbiten, en Gråsteinbit, svømmende mot Prinsessen.

– Wow, den var stor! Sa en storøyd prinsesse Ingrid Alexandra.

– Den er veldig snill, skøyt Rafter inn.

Steinbiten er 15-20 år gammel og har bodd på Polaria hele sitt liv.

PR-dama Bella

Deretter bevegde følget med Kronprinsen og Prinsessen seg opp til selbassenget. Der møtte selen Bella dem. Prinsessen fikk også her mate de noe større havdyrene. Hun ga selen mat og en relasjonsskapende «fistbump» mot nesen.

– Bella er PR-dama, sa Rafter.

Bella hadde forestilling for Prinsessen og Kronprinsen, i regi av Rafter. Det ble klappet på magen, snurret 360 grader rundt både i vann og på land og så fikk Prinsessen spille fotball med selen, til latter fra Hennes Kongelige Høyhet. Far, Kronprinsen, var også delaktig. Deretter fikk Prinsessen en rose overlevert av den noe sjenerte steinkobben Loffen. Han la rosen foran beina på prinsessen.

Senere var han noe mer medgjørlig. Prinsessen fikk Loffen til å lage snøftelyder ved å gjøre nyinnlærte bevegelser med hånden. Det hele ble avsluttet med at Bella og Loffen viste noen triks de samarbeidet om. Prinsessen og Kronprinsen virket fornøyde med dagen.