Dyrebeskyttelsen vil ha «Black Friday»-tilbud på kastrering av katter:

Veterinærer skeptiske til kirurgi på billigsalg

Kun én dyreklinikk i området til Dyrebeskyttelsen Tromsø skal være med på kampanjen.

Kritisk: Bente Akselsen, veterinær og daglig leder ved Anicura Tromsø Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag hadde i fjor et samarbeid med ulike klinikker i sin landsdel om kastrering og ID-merking som pakketilbud for hunn- og hannkatter. I år ville Dyrebeskyttelsen sentralt ha med veterinærklinikker i resten av landet på kampanjen, men i Tromsø og omegn har alle unntatt én klinikk takket nei.

– Et slikt inngrep koster det det må med tanke på utstyr, bemanning og den nødvendige kompetansen. Det er ikke en vare som bare kan settes på tilbud, blant annet fordi dette er en helsetjeneste som ikke er priset med noe stor fortjeneste i utgangspunktet. I min verden er det noe som skurrer med å skulle ha tilbud på et kirurgisk inngrep. Om man snur litt på det og ser for seg at du som kvinne skulle få tilbud om å fjerne eggstokkene til halv pris, så hører du jo hvor feil det blir, sier Bente Akselsen, veterinær og daglig leder ved Anicura Tromsø, og fortsetter:

– Jeg vil understreke at Dyrebeskyttelsen her lokalt gjør masse flott arbeid og at vi støtter budskapet til denne kampanjen. Vi er samarbeidspartnere med dem og sponser med helsetjenester som for eksempel kastrering til dyrene de har inne hos seg nærmest hver eneste dag, og det gjør vi uten å ta betalt. Kampanjen her tar utgangspunkt i gode intensjoner fra folkene bak, men vi kan ikke stille oss bak den slik innholdet er nå.


Black Friday-kampanjen til Dyrebeskyttelsen:
  • Black Friday er opprinnelig en handledag i USA som alltid legges til dagen etter Thanksgiving (den fjerde torsdagen i november). De siste årene har tradisjonen spredt seg internasjonalt, og flere butikker og kjeder her hjemme i Norge har hevet seg på trenden. I år er Black Friday 23. november.
  • Dyrebeskyttelsen ønsker å bruke dagen på å sette søkelyset på viktigheten ved å kastere og ID-merke katter, og har i den anledning prøvd å få veterinærklinikker rundt i Norge til å tilby pakketilbud på kastrering og ID-merking i forbindelse med Black Friday både for hunn- og hannkatter
  • De understreker at myten om at hunnkatter skal ha minst ett kattekull før den kan kastrere ikke stemmer, og anbefaler alle katter som ikke skal brukes spesifikt til avl til kastrering for å forhindre uønskede kattunger og spredning av sykdom slik som felint immunsviktvirus (FIV/Katteaids).
  • En kastrert katt kan få mindre jaktinstinkt og holder seg nærmere hjemmet sitt. En kastrert katt vil heller ikke være like utsatt for slåssing, da den ikke vil gå rundt og prøve å utvide territoriet sitt i jakt etter en katt å pare seg med.
  • Det er en stor påkjenning for kroppen å føde fram kattekull. En ukastrert hunnkatt kan i praksis få 2–3 kull hvert år, noe som sliter på helsen til katten.
  • Eier av kattemor blir juridisk eier av alle kattungene kattemora får. En katt kan være opphavet til hundrevis av kattunger i løpet av livet.
  • Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler å ID-merke katten og alle andre familiedyr. Er dyret ditt ID-merket, vil det være mulig å kunne spore opp eier, om dyret kommer på avveie.
  • ID-merking øker sjansen for gjenforening, samtidig som at det blir mulig å spore opp eiere som har mishandlet, vanskjøttet eller dumpet dyret sitt.
  • Kilder: Wikipedia, Dyrebeskyttelsen
 

Støtter innholdet, ikke kampanjen

Akselsen får støtte av kollega Marit Vader, veterinær og klinkkleder ved Evidensia Tromsø Veterinærsenter.

Kritisk 2: Marit Vader, veterinær og klinkkleder ved Evidensia Tromsø Veterinærsenter Foto: Ida Ramberg 

– Dette er allerede tilbud som er lavt priset nettopp fordi det skal være lav terskel for folk å benytte seg av dem. Det betyr at vi ikke har noe å gå på med tanke på kostnadene knyttet til slike inngrep. Det er knapt nok lønnsomt sånn det er, og det blir helt feil at dyrleger skal gi bort helsetjenester med tap. Vi støtter innholdet i kampanjen og håper flere velger å kastrere og merke kattene sine, men vi kan ikke undergrave arbeidet vårt med å gi det bort heller, sier Vader.

Kun én sa ja

Det er kun veterinær Sarah Schott ved Malangen veterinærkontor som har takket ja til å være med. De holder til på Malangseidet, rundt 56 kilometer fra Tromsø sentrum, og understreker at de ikke kjører tilbud på selve inngrepet.

– Fra denne fredagen til fredagen uka etter vil man få ID-chippen inkludert i prisen for kastreringen av både hann- og hunnkatter. Den koster vanligvis ekstra, men som en del av kampanjen til Dyrebeskyttelsen blir den inkludert i denne perioden, sier Schott til iTromsø.

– Det vil si at det ikke blir billigere å kastrere katten, men heller en oppfordring om faktisk å gjøre det samt skaffe katten en chip. Mange velger å droppe chippen fordi de kanskje tenker at katta holder seg i nabolaget og at alle der vet hvem eieren er, men vi ser hele tiden at det dukker opp umerka, påkjørte katter som har vandret flere mil fra hjemplassen sin dessverre.

– Stort problem

Nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug, synes det er leit at så få ville være med på kampanjen. I løpet av høsten har de fått inn over 70 hjemløse katter, i hovedsak fra steder utenfor bykjernene i Troms.

viktig: Nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug, vil at så mange som mulig kastrerer kattene sine. Foto: Trond Thomassen 

 

– Vi har tatt kontakt med alle veterinærer vi vet om i vårt området, som strekker seg gjennom hele fylket sett bort fra Harstad-området, men det er bare Sarah som har vært positiv til kampanjen, sier Foshaug, og fortsetter:

– Er man snill og god med katten sin kan de leve i over tyve år, og kastrering er en billig og god investering, og noe alle burde gjøre for dyret sitt. De kattene vi har fått inn i høst er født ute og stammer fra privatpersoner som har valgt å ikke gjøre den investeringen i kjæledyret sitt. Det er disse personene vi ønsker å nå med denne kampanjen. Dette er et veldig stort problem, spesielt utenfor bykjernen slik vi opplever det.