Vil ha slutt på kjøpefesten – organiserer demonstrasjon

Natur og Ungdom mener Black Friday støtter opp om en råtten forbrukerkultur. Fredag demonstrerer de mot den årlige shopping-bonanzaen.

DEMONSTRERER: Nikoline Kristine Myrvang er frivillig hos Natur og Ungdom i Tromsø. Fredag arrangerer hun en demonstrasjon mot Black Friday-salget. 

nyheter

Førstkommende fredag senker butikker over hele landet prisene for å markere årets Black Friday, den tradisjonelt amerikanske shoppingdagen som følger Thanksgiving. Flere kjeder og butikker har allerede tjuvstartet salget med egne «Black Week»-kampanjer. Alt dette vil Natur og Ungdom nå ha slutt på.

– Vi ønsker å informere og gjøre folk oppmerksomme på hva Black Friday står for, forteller Nikoline Kristine Myrvang (20), frivillig i Natur og Ungdom i Tromsø og ansvarlig for demonstrasjonen.

Bevisstgjøring: Nikoline og Natur og Ungdom vil at du skal tenke deg om en ekstra gang før du handler på Black Friday. 

Hun mener den årlige kjøpefesten bidrar til en råtten forbrukerkultur med aktører som ikke bryr seg om verken menneskerettigheter eller dyrerettigheter.

– Det er ikke noen hemmelighet at produsenter driver testing på dyr, underbetaler arbeidere og forurenser natur med utslipp fra produksjonen. Dette er noe av det vi vil gjøre folk oppmerksomme på, forklarer hun.

For høyt forbruk

Hun påpeker at hvis alle i hele verden hadde levd som vi gjør i Norge, ville vi trengt 3,6 jordkloder for å dekke behovet, og oppfordrer forbrukere til å tenke seg litt ekstra om før de handler.

– Vi kjøper mer enn vi har råd til, dette går også utover planeten vår. Vi kan ikke fortsette å bygge opp under en industri som aktivt ødelegger fremtidsutsiktene til jordkloden, mener Myrvang.

Hun oppfordrer folk til å være mer bevisste på hva de handler og hvem de handler fra. Fair Trade og bruktforhandlere er eksempler på noe hun mener er bærekraftig og fornuftig.

– Nesten alt jeg har på meg i dag er fra brukthandlere. Man trenger ikke hele tiden å kjøpe nytt. Det finnes også mange tilbud for å reparere ødelagte klær og elektronikk. Dessverre så er ikke disse så synlige i alt det kjøpepresset vi ser i samfunnet, sier Myrvang.

Velg en annerledes julegave

Hun håper at demonstrasjonen fører til at flere i år vurderer en annerledes julegave enn de mange tilbudene som er å finne på Black Friday.

– Man kan støtte en organisasjon eller melde seg til frivillig arbeid for eksempel, det tror jeg vil utgjøre en større forskjell enn den gaven du måtte finne på Black Friday-salg, mener hun.

Natur og Ungdom får støtte fra studentorganisasjonen Spire. Nestleder i organisasjonen, Tiril Grytli forteller at de også forbereder seg til demonstrasjon på fredag.

Grønn Mandag

– Vi kommer også til å delta på Natur og Ungdoms arrangement, hvor vi vil dele ut informasjon som kanskje kan være en tankevekker for dem som handler på denne dagen. Forhåpentligvis kan vi få noen til å spørre seg selv om de virkelig trenger det de kjøper, forklarer Grytli.

I tillegg til demonstrasjonen på fredag, arrangerer Spire «Grønn Mandag» som et alternativ til Black Friday. Her vil det blant annet være mulig for deltakerne å bytte brukte klær seg imellom.

– Vi får også besøk av flinke folk fra Fremtiden i våre hender som kommer med symaskiner for å reparere ødelagte klær, forteller Grytli.