Advarer mot dagen derpå-promille: – Mange undervurderer farene ved å kjøre dagen etter julebordet

Generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang, Kristoffersen, sier mange undervurderer farene ved å kjøre dagen etter julebordet, og så ender kjøreturen med tragedie

Illustrasjonsfoto  Foto: Scanpix

nyheter

Det er julebordsesong, og mange har kanskje et høyere alkoholkonsum enn vanlig, skriver Framtid i Nord.

Fremdeles omkommer over 100 mennesker i trafikken hvert år, og rundt en fjededel av dødsulykkene skyldes rus. Derfor opplever man også at politiet har hyppigere promillekontroller i julemåneden - særlig i helgene.

– Desverre utsetter mange seg selv og medtrafikanter for fare nå før jul. De drikker kanskje mer enn de er vant til på julebordet, og er ikke klar over hvor lang tid det tar før promillen er ute av kroppen. Dermed setter de seg bak rattet mens de fremdeles er påvirket.

– I Norge er det heldigvis ingen aksept for å kjøre i fylla, men alkoholen sitter lenger i kroppen enn vi tror, og promille gjør oss til farlige sjåfører, sier Fjellvang Kristoffersen i pressemeldingen.

Hun minner om at en rusfri juletrafikk er et felles ansvar. Dette gjelder også ledelsen i bedriften som inviterer til julebord, da rammene rundt skal være trygge.

– Sørg for fellestransport eller betal taxi for de som trenger det, og dersom det konsumeres alkohol er det greit å oppfordre dine kolleger til å la bilen stå dagen derpå, oppfordrer generalsekretæren.

– Det er viktig at vi alle skal føle oss trygge på at sjåførene vi møter ute i trafikken er rusfrie. Ingen skal dø eller bli hardt skadd på grunn av fyllekjøring. Det er vårt felles ansvar.