Hele kjøpesenteret stilte opp for den årlige Kafe X-juleklippen

Søndag inviterte Nikita på K1 alle Kafé X-gjestene på gratis juleklipp. I år fikk de resten av kjøpesenteret med på laget.

FINT Å BIDRA: Her står leder for Kafé X Jimmy Pedersen, frisør og pådriver for juleklippen Talina Larsen og leder for Kafé X Nina Rossing.  Foto: Maina Teigmo

Kafé X
  • Kafé X er en rusfri møteplass for nettverksbygging i trygge sosiale omgivelser, og er lokalisert i Vestregata 66 i Tromsø sentrum.
  • Tilbudet drives av Rumisbrukernes Interesseorganisasjon i samarbeid med MARBORG og er i hovedsak finansiert av Tromsø kommune.
  • Kafé X finnes også i Narvik og Bodø.
nyheter

En av dem som fikk seg ny frisyre til jul var Coop Obs-ansatt, Reidar Helge Didriksen (58). I år er det andre gangen han får gratis klipp av frisørene på Nikita.

– Jeg er veldig fornøyd og takknemlig. Det er helt fantastisk at de har åpent på søndag bare for oss. Det er råflott for oss som ikke er vant til sånne ting, sier han.

JULEKLIPP: Reidar Helge Didriksen (58) synes det er et fantastisk tilbud som han og andre på Kafé X får tilbud om.  Foto: Maina Teigmo

 

Selv er han på Kafé X (se faktaboks) så ofte han kan, og synes samholdet på kafeen er eksepsjonelt.

– På kafeen kan man prate med hvem som helst. Jeg er innom gjerne en til to ganger i uka. Og så planlegger jeg å være der i jula. Først drar jeg på kafeen og så drar jeg til Bymisjonen, sier Didriksen.

Vanskelig tid for mange

Juletradisjonen der Nikitas frisører inviterer til gratis juleklipp ble startet av frisør Talina Larsen for fire år siden. Siden det har arrangementet bare vokst. Hun kom på ideen da hun én gang i uken var innom Kafé X for å klippe dem som kom dit for seks år siden.

– Jeg ønsket å gjøre noe for å hjelpe, sier Larsen.

– Julen er en vanskelig tid for veldig, veldig mange. Og jeg tenkte at vi kunne hjelpe til med det vi kan, og vise at vi bryr oss, fortsetter hun.

Flere med på laget

I år har flere bedrifter fra K1 meldt seg på prosjektet. Noen har bidratt med gaver, andre med mat. Larsen synes det er fantastisk at flere vil bidra.

– Det er rågøy. Det er første året vi har fått flere på senteret med, sier hun.

– Det er nå blitt et samarbeid med hele senteret. Rema 1000, Friluftsbutikken, Narvesen, XXL, G-sport, Staples og Toys R Us, opplyser Nina Rossing, som er en av to ledere ved Kafé X.

Det var dekket opp med langbord og egen gavekrok på frisørsalongen, og lokalet er fullt. Flere av gjestene har tatt med seg barna sine.

– Det første året kom det 10 stykker, deretter 20, og så cirka 25 året etter. I år har vi 41 påmeldte. Det er 5 frisører i sving her i dag. Alle gjør det frivillig. For oss frisører er det veldig mye å gjøre i desember. Derfor er det ekstra gøy å se at frisørene ved Nikita vil stille opp frivillig, og at de i tillegg synes at det er artig. Jeg er veldig stolt, sier Larsen.

– Hvorfor er det så viktig å være fin på håret?

– Å være fin på håret er veldig undervurdert. Det gjør at man endrer litt holdning. Man kan fort føle litt skam over å ikke være velstelt på håret, særlig i jula. Nå i jula er det jo mange som ordner seg på håret. Derfor er det fint å kunne hjelpe dem som ikke har råd til å gå til frisør selv. Jeg tror det har masse å si for selvtilliten, svarer Larsen.

Som julaften

Også senterleder for K1, Grete Irtun, hadde møtt opp søndag ettermiddag.

– Juleklippen har nå blitt godt etablert tradisjon. Derfor tenkte vi at det var viktig å engasjere flere. Det ble en enkel sak når det var så mange som ønsket å bidra og gi, sier hun.

Hun er ikke i tvil om at dette er en tradisjon som kommer til å vare.

– Kanskje vi etter hvert også trenger flere frisører, sier senterlederen.

– For oss er det dette som julaften, legger Jimmy Pedersen, den andre lederen ved kafeen, til.