Svein Ludvigsens forsvarer: – Han har ment å være en vennlig, forståelsesfull mann

Svein Ludvigsen (72) nekter for å ha forgrepet seg på tre unge asylsøkere. Ifølge hans forsvarer har Ludvigsen truffet de unge mennene gjennom sitt engasjement for barn, unge og flyktninger.

Ulf E. Hansen er forsvarer for overgrepstiltalte Svein Ludvigsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Onsdag formiddag ble det klart at tidligere fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge, enslige asylsøkere.

Ludvigsen ble siktet 3. januar i år, og har hele tiden nektet straffskyld..

– Han har hatt kontakt med alle disse tre, men han har ikke hatt kontakt med dem på den måten som er beskrevet i tiltalen, sier Ludvigsens forsvarer Ulf E. Hansen til VG.

– På hvilken måte har han hatt kontakt med dem?

– Han har truffet dem. Han har vært en veldig engasjert mann i mange henseende, både i forhold til flyktningpolitikk og barnevern. Han har vært en mann som har vært veldig engasjert, og på den måten har han også truffet disse personene, sier Hansen.

– Det er klart det er tungt å få beskyldninger når man har ment å være en vennlig forståelsesfull mann som har engasjement og da bli beskyldt for disse forholdene. Det er klart det er en ekstra påkjenning, fortsetter han.

NOAS: – Voldsomt tillitsbrudd

Dette er rystende lesning, sier generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) Ann-Magrit Austenå til VG etter å ha lest tiltalen.

– Det er ekstremt alvorlig hvis han har utnyttet så sårbare mennesker slik det beskrives i tiltalen. Det er et voldsomt tillitsbrudd. Ikke bare overfor de tre fornærmede, men også overfor dem som har valgt ham til tillitsverv og ansatt ham i funksjonene han har hatt. Disse vervene baserer seg på tillit. Det tiltalen beskriver vitnet om det stikk motsatte av å ta vare på den tilliten han er gitt, sier Austenå.

Organisasjonen har den siste tiden, også etter flere VG-saker om misbruk av asylsøkere, gått gjennom egne rutiner for samtaler med unge asylsøkere.

– Vi er nå mer bevisst på forhold som dukker opp i samtaler med asylsøkere som kan beskrive usunne forhold. Ikke alle hjelpere er gode hjelpere, påpeker Austenå.

Forsvarer: «Tiltalen er kjempealvorlig»

Ludvigsens forsvarer sier at hans klient nå forbereder seg på å måtte møte i retten.

– Tiltalen er kjempealvorlig, men jeg forholder meg til hva min klient sier og så jobber vi ut ifra det. Vi forbereder oss som til enhver annen alvorlig straffesak. Det er mange dokumenter som vi må finlese på nytt og sette oss inn i, og vi må forberede vår vitneførsel, sier Hansen til VG.

Ludvigsen selv har aldri uttalt seg om saken.

– Så langt har han hatt en veldig tilbaketrukket forhold i dette her, så han er innstilt på å forklare seg og få dette her frem i retten. Men det er klart det er en belastning å få en tiltale mot seg, sier hans forsvarer.

Les alt om sedelighetssaken her.