Har familien din plass til en til i julen? Da vil disse og mange flere komme på besøk

Studentene Anastasia Chaika (25) fra Russland og Renato Duque (28) fra Brasil skal tilbringe julen i Tromsø. De og nesten 30 andre studenter vil derfor gjerne feire sammen med Tromsø-familier.

STUDENTER SØKER FAMILIER:Renato Duque fra Brasil og Anastasia Chaika fra Russland ønsker å tilbringe julen sammen med en norsk familie. FOTO: Samskipnaden 

nyheter

Hvert eneste år blir flere av internasjonale studentene værende igjen i Tromsø for å feire jul, fremfor å reise hjem. I år er det, ifølge tall fra samskipnaden, om lag 30 studenter som skal være her i julen. Enten fordi det er langt og dyrt å reise hjem, eller for opplevelsen skyld. En av dem som befinner seg i sistnevnte kategori er Anastasia Chaika. Hun har kun vært her i fem måneder for å ta et semester i lingvistikk. Egentlig kunne hun reist hjem til Murmansk, da hun er ferdig med semesteret, men velger å bli her til tredje juledag for å få oppleve den norske julen.


For få vertsfamilier

Utvekslingsorganisasjonen AFS i Tromsø har kun én vertsfamilie i år.

 

– I Russland feirer de fleste kristen-ortodoks jul i januar. Derfor starter egentlig julefeiringen på nyttårsaften og så feirer vi julen vår 6. til 7. januar, det er derfor veldig annerledes fra Norge, sier Chaika.

VIL FINNE GODE MATCHER: Studentrådgiver Line Vråberg i Samskipnaden håper mange familier vil melde seg innen 14 .desember. 

 

Ut fra hybelen

Chaika har lyst til å besøke norske familier for å lære mer om våre tradisjoner.

– Jeg vet at julen er en veldig spesiell høytid her, og det vil derfor være fint å få mulighet til å berøre den norske kulturen fra innsiden av i romjulen. Ellers i året interagerer jeg stort sett med de andre utvekslingsstudentene, og har derfor ikke blitt så kjent med lokalbefolkningen. Det ønsker jeg å gjøre før jeg drar, sier hun og fortsetter.


Etterlyser vertsfamilier til utenlandsstudenter

Vil feire tromsøjul

Medisinstudent Helen Lieb og hennes familie vil gjerne oppleve julefeiring i Tromsø før de reiser hjem til Tyskland. Nå ber studentsamskipnaden tromsøfamilier melde seg.

 

– I tillegg er det fint å være sammen med en familie, og ikke bare jobbe og sitte alene på studenthybelen.

Norsk kultur

Line Vråberg, studentrådsgiver ved Samskipnaden har jobbet med internasjonale studenter i 13 år, og i samtlige år har det vært behov for "julefamilier"

– Alternativet er ofte å feire alene på hybel. Det at romjulen har i Tromsø er så lang og stille kommer ofte på et sjokk på dem. Den stillheten som oppstår her da er noe de fleste som kommer utenlands fra ikke er vant med. Bussene går sjeldnere og det er få folk i gatene. Det blir mange tomme dager da, sier Vråberg.

Likevel mener hun at den største motivasjonen for å feire jul hos en norsk familie er å oppleve norsk kultur.

– Mange studerer her i årevis uten å ha vært inne i et norsk hjem. I jula senker de fleste ned tempoet og har mer tid til å være sosial, da passer det kanskje godt å kunne formidle litt norsk kultur til noen utenfra, sier Vråberg.

God match

Noen av studentene får også besøk av familie eller kjæreste i jula, også disse ønsker ofte å feire en av juledagene hos en norsk familie.

– Vi prøver å finne familier som passer til de ulike studentene, og det er naturligvis først og fremst studentene selv som prioriteres. De som inviterer skal ikke måtte forandre på noen av sine tradisjoner, og vi ønsker en så god match som mulig, sier Vråberg.


 

Dersom familien din er interessert i å åpne hjemmet sitt er det bare å ta kontakt med Samskipnaden innen 14.desember, forteller rådgiveren.

– Det viktigste er at det er en familie, slik at studentene kan komme og få opplevelsen av det.

Som på film

Renato Duque fra Brasil synes skal være i Tromsø i to år for å fullføre en master i visuell antropologi. For han ble det for dyrt å reise hjem til jul, derfor må han tilbringe høytiden her.

– Jeg hadde aldri sett snø før jeg kom hit, og det var veldig gøy. Siden klimaet er så annerledes her enn hjemme var jeg usikker på om jeg kom til å trives, men det gjør jeg virkelig. Hjemme i Brasil er det midtsommer i julen så det er kun på TV vi ser snø, så det blir nok en kontrast å få oppleve en type jul jeg bare ellers ser på film.

Han håper derfor å finne en familie å feire jul med.

– Det vil være fantastisk. De fleste vennene mine skal til hjemlandet sitt, så det kan bli veldig ensomt. Vanligvis feirer jeg jul med familien min, så jeg håper at jeg kan feire jul med en norsk familie i år.