Hjort trekker seg som ordførerkandidat:

Tromsø Høyre-lederen om Hjort: – Situasjonen er bare nitrist

Allerede for to uker siden fikk Høyre signaler om at Jens Johan Hjort vurderte å trekke seg som ordførerkandidat, fredag gjorde han det.

Tromsø Høyre-leder Markus Halftan Johansen Akselbo  Foto: Martin Lægland

nyheter

Lørdag 13.oktober ble Jens Johan Hjort valgt som Høyres ordførerkandidat i Tromsø. Hjort har nå valgt å stille sin plass til disposisjon skriver Tromsø Høyre i en pressemelding fredag ettermiddag. Beslutningen ble formidlet til Tromsø Høyre tirsdag denne uken.

Hjort har tilkjennegitt at han ikke lenger har den samlende rolle i partiet som er nødvendig for å lede partiet til valgseier.

– Nitrist

Styret i Tromsø Høyre har hatt møte fredag ettermiddag for å drøfte situasjonen som har oppstått og for å sette i gang arbeidet med å finne en ny ordførerkandidat. Styret vil nå håndtere situasjonen videre.

Det er ikke til å legge skjul på at Tromsø Høyre er blitt satt i en krevende og vanskelig situasjon skriver partiet i en pressemelding.

– Partiet har blitt satt i en krevende og vanskelig situasjon som vi helst skulle vært foruten. Situasjonen er bare nitrist. På mange måter står Tromsø Høyre i samme situasjon som i 2015. Vi er nå nødt til å finne en ny ordførerkandidat etter at vi har gjennomført den ordinære nominasjonen, sier leder i Tromsø Høyre, Markus Akselbo i en pressemelding, og fortsetter:

– Vi kommer nå til å bruke tiden på å finne vår ordførerkandidat. Målet er å få presentert en ordførerkandidat før jul.Vi er mange i Høyre som er klar for å gi Tromsø en ny og bedre retning. Tromsø trenger ikke fire nye år med Arbeiderpartiet, SV og Rødt. Det er politikken som må stå i sentrum.

Vanskelig beslutning

Leder Akselbo sier til iTromsø at Hjort ga signaler allerede for to uker siden om at han ønsket å trekke seg.

–  Vi fikk signaler for to uker siden at han følte det som han gjorde, men at han ikke var sikkert på noe som helst. Så fikk vi en konklusjon fra han nå på tirsdag.

– Hvorfor går dere ut med dette først nå?
– Vi har kjørt noen runder internt med ham først.

– Prøvde du å få han til å ikke trekke seg?
– Han har min fulle støtte og det har jeg formidlet til ham, sier Akselbo.

– Opplever du at han synes dette var en vanskelig beslutning?
– Ja, en veldig vanskelig en.

Ap-samarbeidet

– Dere skriver at Hjort opplyser at årsaken til at han trekker seg er at han ikke har den samlede rollen i partiet som han bør. Er du enig i dette?
– Han mener selv at han ikke er den samlede kandidaten han trenger å være. Han vant nominasjonen med overveldende flertall og har hatt full støtte fra oss i partiledelsen, og de fleste i partiet. Begrunnelsen kan komme fra hans tidligere utspill om samarbeid med venstresiden.

– Det at han åpnet for å samarbeide med Ap etter bompengeultimatumet?
– Det kan komme derfra, ja.

– Tror du også det kan være noen personlige årsaker som ligger til grunne?
– Jeg tenker det er et sammensatt bilde som ligger bak hvorfor han trekker seg.

– Har det noe å gjøre med hans kommentarer vedrørende overgrepstiltalen mot Svein Ludvigsen?
– Nei, det har det ikke.

Trekker seg for andre gang

Etter styremøtet fredag opplever Akselbo at folk synes det hele er trist.

– Vi har hatt litt intern kommunikasjon og folk er enige i at det er trist, men de fleste er også enig i at vi har ei bra liste i utgangspunktet og en god politikk. Nå må vi jobbe for å finne en ny toppkandidat.

– Dette er andre gang han trekker seg. Angrer dere på at dere valgte han som toppkandidat?
– Han har ikke gitt noen signaler til nominasjonskomiteen som har gitt oss grunn til å betvile at han kom til å stille.

Nå skal de gå i gang med å finne en ny kandidat.

– Vi setter i gang arbeidet nå, så tar vi sikte på å presentere en ny kandidat så snart som mulig, for å så velge den kandidaten.

Les mer om hva som skjedde i 2015 når Hjort trakk seg som førstkandidat her.

Flere mulige kandidater

Jens Johans Hjort er her sammen med tidligere ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Kristian Støback Wilhelmsen har i høst ledet arbeidet med å finne kandidatene til neste års valg for Høyre.

– I utgangspunktet anser jeg arbeidet til nominasjonskomiteen som ferdigstilt med tanke på at vi har levert vår innstilling til nominasjonsmøte. Når det er sagt har vi gjort et grundig arbeid i forkant og besitter en viss mengde informasjon om en rekke kandidater i tillegg til de som står på listen for og si det sånn. Denne informasjonen deler vi gjerne med styret om de vil, sier Wilhelmsen.

Ikke aktuell denne gangen

Wilhelmsen endte opp med å bli Høyre ordførerkandidat forrige valg etter at Hjort trakk seg også den gang. Han avviser at han er aktuell for jobben denne gangen.

– Det som sannsynligvis skjer nå er et ekstraordinært nominasjonsmøte hvor man kun ser på førstekandidaten slik vi gjorde da jeg ble valgt sist. Målet vil være å få på plass en kandidat før jul, og det er styret i Tromsø Høyre som vil ta seg av detaljene rundt prosessen, sier Wilhelmsen.

Overraskende

Geir-Inge Sivertsen, fylkesleder for Troms og Finnmark Høyre sier i pressemeldingen at nyheten kom overraskende på ham.

– Dette kom overraskende, men vi må ha respekt for at mennesker gjør personlige beslutninger. Min anmodning er at Tromsø Høyre får en ny ordførerkandidat raskt på plass slik at Tromsø får et skifte neste høst.