Polaria 20 år:

Slik gikk det da ordføreren badet med selene lørdag

Ordføreren storkoste seg sammen med selene i bassenget på Polaria lørdag ettermiddag.
nyheter

I anledning Polarias 20 årsdag var ordfører Kristin Røymo innom for å holde tale. Lite visste publikum at den våtraktkledde ordføreren også skulle ta seg en dukkert med selene.

Mer intelligent enn hunder

– Jeg har aldri badet med seler før, men jeg vet at disse selene er verdens fineste dyr. Selv om de ikke får mat før jeg skal bade med dem, kommer de ikke til å spise meg opp, sier Røymo, til latter fra de oppmøtte.

– De er mer intelligente enn hunder. Deres kognitive alder tilsvarer pluss minus to år hos mennesker. Og disse selene er veldig vante til mennesker.

Prinsessen matet steinbit på Polaria: – Wow, den var stor!

Etter dagens dåpsseremoni av FF «Kronprins Haakon» fikk Prinsessen møte noen av havdyrene på Polaria.


Ordførerens tale holdes vekslingsvis på både norsk og engelsk. Videre forteller Røymo at Polarias historie er en vakker historie for Tromsø.

– Polaria gir oss anledning til å se det som før har vært usynlig. Vi vanlige folk, som ikke er forskere, får føle, oppdage og oppleve kompleksiteten i havet der arter lever sammen og er avhengig av samspillet som havet gir. Det som før har vært usynlig er synlig gjennom det Polaria gir oss, sier hun.

– Pass på ordføreren

Det er tydelig at ordføreren mener Polaria har vært, og er, en sentral del av Tromsøfolkets oppvekst og en populær attraksjon for tilreisende.

– I Tromsø har alle Tromsøskolene vært på Polaria, i tillegg har millioner av mennesker som besøker tromsø vært innom. Her kan folk se hva livet i Arktis betyr. I dag har Polaria har blitt voksen, og står nå foran store planer for fremtiden. Vi har et formidlingsmiljø som er unikt i verdenssammenhengen, avslutter hun før forsamlingen synger Happy birthday.


Polaria fyller 20 år:

Har fått mange tusen kyss av disse to skjønnhetene

Det har blitt noen tusen selkyss på akvarieleder Espen Rafter siden Polaria åpnet i 1998. Nå håper byens største turistattraksjon på mer plass.


Deretter tar hun av seg ordførerkjedet og stiger inn i bassenget til storkobbene og steinkobbene.

– Pass på ordføreren!, ropes det fra en liten gutt blant publikum i dét ordføreren er omringet av seler.

Men ordføreren er ikke redd. Hun smiler fra øre til øre og mottar drøssevis med våte selkyss.

Over 2,3 millioner mennesker innom

Anne Grete Johansen, nåværende direktør på Polaria, begynte som direktør ved Polaria i februar i år. Hun er den fjerde direktør i rekken.

– Polaria er den største attraksjon i Nord-Norge under tak. Totalt har vi hatt 140.000 gjester innom her i år, og på disse 20 årene har det vært over 2,3 millioner mennesker innom. Det er imponerende, sier direktøren.


Jobber tett med danske stjernearkitekter om nytt milliardmuseum

De neste månedene arrangerer museumsdirektør Lena Aarekol workshops med rundt 30 andre for å utvikle nye Tromsø Museum.


Hun forteller at det er mye ved Polaria som gjør det spesielt.

– Vi og Frankrike er de eneste som har Storkobbe i Europa. I tillegg har vi kun fisker fra nord her. Vi skal skille oss ut fra andre. Fortelle en historie som gjenspeiler det som skjer her nord, sier hun.

Direktøren ser lyst på Polarias fremtid.

– Det er veldig spennende at det snart blir et kunnskapshjørne i den sørlige delen av øya, når Tromsø Museum også blir nabo her. Blir som en storebror på nabotomta.