Kandidat til Årets tromsøværing:

– Det er veldig stas bare å bli regnet som tromsøværing

TIFFs festivalsjef Martha Otte er nominert til Årets tromsøværing for sin utrettelige innsats for kulturlivet i byen. Hun må for øvrig berømmes for å vie oppmerksomhet til film med dialog utelukkende bestående av hikking.

KANDIDAT: Martha Otte er TIFFs festivalsjef. Hun hadde rollen første gang i 2005.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

I januar blir TIFF arrangert for 29. gang, og festivalsjef Martha Otte er like entusiastisk og engasjert som da hun startet i jobben, for 14 år siden. For henne kan det ikke bli for mye film i livet, hun synes faktisk det blir for lite.

TIFF har greid å etablere seg som Norges største filmfestival, uten å fire på prinsippet om å kun servere kvalitetsfilm. At man klarer å selge godt over 60.000 billetter uten å gjøre knefall for store Hollywood-produksjoner, er unikt i norsk sammenheng, og noe andre festivaler bare opplever som en fjern drøm.

– Jeg er ydmyk over å bli nominert til noe slikt. Det er veldig stas bare å bli regnet som tromsøværing, sier den opprinnelig amerikanske TIFF-sjefen om nominasjonen til Årets tromsøværing.


Kan bli årets tromsøværing:

Høgli: – Gleder meg til å ha fri i helgene

Tom Høgli legger opp som fotballspiller omtrent samtidig som han nomineres til Årets tromsøværing. Det er imidlertid ikke først og fremst for stopperferdighetene han nomineres, men for sitt engasjement utenfor banen.


– Folk her er nysgjerrige

Da TIFF startet ble det bestemt at Haugesund Filmfestival skulle få box office-filmene, mens TIFF skulle ta det andre. I utgangspunktet ville man vel gjettet at den i sørvest kom til å bli den største filmfestivalen av de to, men slik ble det ikke. Hvorfor?

– Jeg tror det har noe med byen Tromsø å gjøre. Timingen var også gunstig da vi begynte. Byen var sugen på noe nytt og spennende, og særlig på den tiden på året. Folk her er nysgjerrige på andre kulturer og mennesker, på en helt annen måte enn i resten av landet. Derfor er det mulig.

Otte vil ikke ta for mye av æren for at TIFF har blitt en slik rungende suksess.

– Min første festival som sjef var i 2005, og da var det allerede skapt et trygt fundament, og en bra match mellom byen og kvaliteten på programmet. Jeg måtte nesten jobbet hardt hvis jeg skulle klare å ødelegge det de hadde fått til. Det satt så godt.


Kan bli årets tromsøværing:

Benjamin (25:) – Folk fra Kirkenes blir ikke stormestere i sjakk

Benjamin Notkevich (25) ble Norges 16. stormester i sjakk under OL i Georgia tidligere i høst. Nå vil han bli blant de 200 beste i verden.


TIFF inspirerer andre festivaler

Hun innrømmer at TIFF er i en spesielt privilegert situasjon, som har med byen å gjøre.

– Andre filmfestivaler sier at de ser til TIFF for inspirasjon. Lykke til, sier nå jeg. Det som gjør at det mulig, er Tromsø. Ingen andre plasser er så tøff i trynet at de dropper å vise bestselgerfilmer på kinoene en hel uke. Det er ikke så mye som en James Bond-film på programmet mens festivalen pågår.

– Det er blitt antydet at det blir mye «girl power» på neste TIFF. Hva mener dere med det?

– Først og fremst at det dukker opp veldig fine filmer med tøffe kvinneskikkelser. Det var et mønster i mange av de filmene vi har plukket. Mye spennende.

– Ja, da blir det vel premiere på «Spice World 2 – the Return of Old Spice»?

– Nå må du ikke lokke meg til å røpe noe, men alt er mulig, til og med en «girl-power-zombie-julefilm».


Kan bli årets tromsøværing:

Sørbøe: – Noe spesielt å få en anerkjennelse fra egen by

Påtryneteatret er en av kandidatene til Årets tromsøværing


Åpningsfilm fra Finnmark

– Åpningsfilmen til neste års festival er Egil Håskjold Larsens dokumentarfilm «Hvor man vender tilbake». Jeg har skjønt at den er i sort/hvitt. Hva mer kan du fortelle om den?

– Det er ingen dialog, og det er nesten ikke musikk. Men den er nydelig – fra Jarfjord i Finnmark. Det er så mange lag i denne filmen.

– Hørte rykter om at den ikke var ferdig ennå – du er ikke redd for at du i siste liten må slenge inn en Tom Cruise-film som erstatning?

– Nei, den er nesten ferdig nå, så det tror jeg vi skal slippe.

– Hva ellers kan vi vente oss? Blir det mer sing-along-musicals à la «Grease»?

– Ja, det blir et slikt konsept. Publikum digger disse arrangementene.

Aldri for mye film

– Hva er det absolutt verste som kan skje under en festival?

– At Kongen dør eller at en krig starter. Det første skjedde faktisk i 1991. Måtte utsette festivalen en dag. Også er det ikke mulig å sikre seg mot en askesky. Bank i bordet.

– Føles det noen ganger som om det blir i overkant mye film i ditt liv?

– Jeg føler alltid at det skulle vært mer. Har ansvar for mye administrativt også i jobben, så ingen fare.

– Hva velger du selv, når du går på kino uten å være på jobb? «The Fast and the Furious 8»?

– Har vel ikke sett så mange av «The Fast & The Furious»-filmene, men den siste jeg gikk på kino og så var «Sorry To Bother You». Sær sak, men den er helt vill. Hvert år etter festivalen pleier jeg faktisk å se alle de Oscar-nominerte filmene, så det går ikke bare i kunstfilm.


Dette er finalistene du kan stemme på:

Disse kan bli kåret til årets tromsøværing

Tiden er kommet for å kåre Årets tromsøværing for 2018. De ti finalistene er klare og nå kan du stemme på din favoritt.


Liker også Hollywood-filmer

– Så du er litt som Michelin-kokken, som drar på McDonald’s når han vil slappe av?

– Er man glad i film, er det plass til både det breieste og det smaleste. Gjerne Hollywood-storfilmer.

– Hvilken gjest, som foreløpig ikke har vært i Tromsø, ville du aller helst hatt til TIFF?

– I dag ville jeg sagt Mahershala Ali. Han vant en Oscar for «Moonlight», og var i de første seriene av «House of Cards». Han kommer også fra hjembyen min, Hayward, California, som ikke har oppfostret mange filmstorheter. Tom Hanks gikk på skole der, men det teller ikke.

– Jeg har sett noen alvorlig snåle filmer i mine år som TIFF-besøkende – hva er den desidert mest obskure av alle filmene dere har vist her?

– Den første jeg tenker på er en ungarsk film fra veldig lenge siden, som het «Hikke». Det var ingen dialog – alle i filmen bare gikk rundt og hikket.