iTromsøs julestjerne:

– Tidvis vet man ikke hvordan man skal klare å puste, eller å sette det ene beinet foran det andre

Mona Sara Varsi har sett til sin epilepsisyke datter 4–6 ganger om natten hele livet. I mars i år var siste gang hun så henne i live.

JULESTJERNE: Mona Sara Varsi får iTromsøs julestjerne etter at hun og mannen har gått gjennom et tøft år. Datteren Emilie døde i mars, bare 25 år gammel.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det er naturligvis tungt for Varsi å snakke om dette. Det har nå gått åtte måneder siden datteren Emilie Varsi Eliassen døde av et epilepsianfall mens hun sov, kun 25 år gammel.

– Det er mange som forstår, men få som skjønner hva vi har gått gjennom, sier Varsi.

iTromsø deler ut julestjerner i adventstiden, og Mona Sara Varsi og mannen Tor Inge Eliassen har blitt nominert av flere personer, som en oppmuntring etter den vanskelige tiden de har gått gjennom.


Kjenner du en som fortjener en julestjerne?

Gjennom adventstiden vil iTromsø dele ut julestjerner til tromsøfolk som fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

 

Ville leve livet

EPILEPSI: Emilie Varsi Eliassen hadde epilepsi hele livet, og døde etter et anfall i mars i år. Moren forteller om en livsglad og reflektert jente. Foto: Privat 

Emilie Varsi Eliassen fikk epilepsi allerede som baby, og var rundt fire år første gang hun fikk et kraftig anfall. Da fikk foreldrene forklaringen på noe de hadde trodd – hun var syk.

Moren forteller om en datter som var opptatt av å leve livet så godt som hun bare kunne, ikke la sykdommen stoppe henne, og ikke angre på noe.

– Hun levde hver dag som om det var den siste. Blant annet hadde hun en «bucket list», en liste med ting hun ville gjøre før hun døde. Den lista hadde 58 punkter, og hun hadde fullført minst halvparten.

Livsmottoet til Emilie var «Face everything and rise», noe hun også hadde tatovert på kroppen. Hun deltok i mye frivillig arbeid, blant annet i Bukta, TIFF og Festspillene i Nord-Norge.


iTromsøs julestjerne:

Venninnene stilte opp med malerkost og vin da faren til Iben døde

Etter faren døde i en tragisk ulykke i Thailand i sommer, stilte venninnene opp for å hjelpe Iben Christiansen med oppussing av huset hun arvet. Nå får de iTromsøs julestjerne.

 

Sjekket om natten

Natt til 26. mars i år lå Emilie og sov i senga si hjemme hos foreldrene. Moren var innom henne flere ganger, sist mellom klokken 03.15 og 03.30 om natten, forteller hun. Foreldrene har vært i beredskap, og har sett til datteren flere ganger om natten gjennom hele livet hennes.

– Da sov hun, pustet som normalt, og laget lyder som man gjerne gjør når man sover, forklarer Varsi.

Kvelden før hadde de laget og spist vafler. Dagen etter skulle de reise til Finnmark for å hjelpe familien med reinen, som de har gjort i mange år.

Påskeferien gikk imidlertid ikke som planlagt. I stedet for ferie ble det planlegging av begravelse. Tiden etterpå har vært vanskelig for Tor Inge og Mona.

– Det har vært beintøft. Jeg unner ingen å oppleve det samme. Vi bor fortsatt på samme sted, og lukta hennes sitter fortsatt igjen i huset. Tidvis vet man ikke hvordan man skal klare å puste, eller å sette det ene beinet foran det andre. Jeg står på stedet hvil, sier Varsi.

Snakke ting i hjel

Emilie var selv medlem av Norsk Epilepsiforbund, og det samme er foreldrene hennes. Rundt 30.000 mennesker i Norge har sykdommen, men det er svært få som dør av den.

– Dermed er det lite kjent. Dette har vært Emilie sin hjertesak, så dermed er det også min hjertesak. Emilie sa alltid «Mamma, vi skal ikke tie ting i hjel, vi skal snakke det i hjel», sier Varsi.

Familien visste at dødeligheten er høyere for folk med epilepsi, men Emilie var samtidig opptatt av at det ikke skulle stoppe henne fra å gjøre det hun hadde lyst til. Flere ganger gjennom livet har familien måttet gjennomføre gjenoppliving, og Emilie bar alltid et armbånd som registrerte kramper.

Denne gangen kom ikke krampene.

– Hjernen bare stoppet. Det er som når strømmen går, og man ikke får den i gang igjen, forklarer Varsi.

– God og reflektert

Moren forteller om en datter med et veldig stort nettverk, med venner og bekjente over hele landet. Hun og kjæresten Vegard Jensen Solli hadde planer om å flytte sammen.

– Hun var en ekstremt spesiell jente. Hun snakket like godt med babyer på åtte måneder, som damer på 80 år. Hun var veldig god og reflektert, og hadde venner i alle samfunnslag, forteller Varsi.

STERKT FAMILIEBÅND: Emilie sammen med far Tor Inge Eliassen og mor Mona Sara Varsi. Foto: Privat 

 

Det var et spesielt og sterkt bånd mellom Mona, Tor Inge og deres eneste datter Emilie. Foreldrene har fortsatt holdt kontakten med venninnene til datteren.

– De kommer fremdeles på besøk, eller sender meldinger, sier Varsi, akkurat idet det tikker inn en snap fra Emilies venninne på mobilen hennes.

– Emilie betydde mye for dem.


Kjenner du noen som fortjener en julestjerne fra iTromsø?

  • Send en e-post til nettdesk@itromso.no
  • Send en sms til 2399 med kodeord IT JULESTJERNE etterfulgt av ditt forslag
  • Skriv en melding til oss via våre facebooksider, facebook.com/itromso/

Du må kort begrunne hvorfor du foreslår vedkommende, samt oppgi kontaktinformasjon både til den du foreslår og til deg selv. De som velges ut må la seg intervjue i avisen.