Eks-entreprenør brøt sammen i retten: – Jeg angrer

Den dømte mannen (48) sier han skjemmes over det han har gjort, men nekter for at han har utnyttet en psykisk syk mann (31) da han ble styreleder i selskapene hans.

FORSVARERE: Heidi Juritzen og Alexander Greaker er nye forsvarere for Johannes Fagerli som nå kjemper for å bli frikjent for grovt bedrageri og menneskehandel av en psykisk syk mann. 

nyheter

– Jeg har begått masse feil. Og det er noe jeg angrer på. Men det er som jeg har sagt tidligere, jeg har aldri utnyttet han, sier den tidligere entreprenøren Johannes Fagerli fra tiltalebenken.

Han snakker om en 31 år gammel mann som i mange år har slitt med rusavhengighet og har vært psykotisk. 31-åringen fra Tromsø ble fra høsten 2016 styreleder i Fagerlis selskaper, men påtalemyndigheten mener at det i realiteten var Fagerli som styrte selskapene – selv om han allerede i 2014 var fradømt retten til å drive næringsvirksomhet.

I juni i år ble Fagerli dømt til fire års fengsel for flere grove tilfeller av skatteunndragelse, regnskapsjuks, økonomisk utroskap, hvitvasking og dokumentforfalskning i selskapene sine Optimale Consult AS, Wiman AS og Obligo AS.

I tillegg ble han dømt til inndragelse av fire millioner kroner samt grovt bedrageri av den fornærmede mannen. Denne siste posten anket Fagerli, og i andre dag i Hålogaland lagmannsrett forklarte den dømte 48-åringen seg for retten.

– Jeg skjemmes

– Da jeg fikk den dommen i 2014 så var det noe jeg forsøkte å holde skjult. Det var skambelagt. Jeg har prøvd å holde meg innenfor loven, men jeg har ikke klart det. Jeg skjemmes over det jeg har gjort, og jeg vet at jeg må ta straffen for det, forklarer en tydelig beveget Fagerli i retten.

Før han ble siktet på nytt i 2016 hadde han oppført sin samboer som styreleder, men tirsdag forklarte Fagerli at det var han som reelt styrte selskapene og at hun kun stilte opp for å være grei

– Så har vi denne katastrofedatoen for meg, 7. juni 2016, da politiet kom hjem til meg og ransaket boligen. Det ble tatt masse beslag samt at både jeg og samboeren min ble tatt med til avhør. Vi slapp ut igjen samme dag, sier Fagerli før han bryter sammen og begynner å gråte.

Forsvarerne hans, Heidi Juritzen og Alexander Greaker, sier til Fagerli at han kan ta den tiden han trenger, og etter en stund klarer han gråtkvalt å si følgende:

– Fra den dagen av kom hun aldri hjem igjen, sier 48-åringen og henviser til at samboeren flyttet fra ham.

Sier han ikke merket at mannen var syk

Mandag snakket iTromsø med den 31 år gamle mannen som er fornærmet i saken, og til avisen forklarte han at han ikke visste hva han var med på. Videre forklarte han at han ikke hadde noen reell makt eller kontroll som styreleder, men at det var Fagerli som styrte alt. Da saken var oppe i tingretten forsøkte påtalemyndigheten å få Fagerli dømt for grov menneskehandel da de mener han har utnyttet en person i en sårbar situasjon. Dette var den mest alvorlige anklagen i tiltalen, men Fagerli ble frikjent for dette. Nå er menneskehandel igjen et tema i retten, men Fagerli nekter for at han har utnyttet 31-åringen.

– Vi hadde hyppige møter, og det var ingenting som tilsa at han var psykisk syk eller slet med rus. Jeg har aldri utnyttet han på noen som helst måte, han har vært reell styreleder og har gjort reelle oppgaver. Jeg sitter her tiltalt for menneskehandel og bedrageri, men jeg har aldri sett ham syk, sier Fagerli.

På spørsmål fra lagdommer Anders Haugestad om han har visst om at han har vært innlagt, svarer Fagerli at han har hentet ham på institusjon tre-fire ganger.

– Jeg synes alt dette er uendelig trist, og hadde man kjent til alt det som har kommet fram av sykdomshistorikk så ville det aldri blitt noe samarbeid.

Saken går over fem dager i retten, og det er kalt inn til sammen 12 vitner.