Kirkens Bymisjon fikk ti gratis årskort til Tromsøbadet

Tildelingen skapte debatt vedrørende badekultur.

DELTE UT ÅRSKORT: Kristin Røymo ga årskort til Kirkens Bymisjon, her representert ved daglig leder Ann Karina Sogge og deres elever ved demoktratiskolen. Fra venstre: Ghalia, Asefash, Habibeh og Sakina. 

nyheter

Kirkens Bymisjon fikk onsdag ettermiddag tildelt ti gratis årskort fra ordfører Kristin Røymo.

– Da kan våre gjester som har behov komme og låne disse kortene hos oss etter behov. Tromsøbadet blir mest sannsynlig ikke gratis, og dette bidrar til at de som kanskje ikke har råd får mulighet til å være til stede på en slik arena, sier daglig leder Ann Karina Sogge i Kirkens Bymisjon.

– Hva betyr dette for deres gjester?

– Alle ting som gjør at våre gjester kan delta i samfunnet på en likeverdig måte bidrar til å lindre effekt av fattigdom, som det å få mulighet til å bade.

Rart å bade sammen

Hver onsdag har Kirkens Bymisjon demokratiskole, og det var deltakere på denne som var med på tildelingen og omvisningen på det nye badelandet. Det skapte debatt. Demokratiskolen gir ifølge Sogge mulighet til deltakelse, og bidrar til å hjelpe å «finne ut av det norske systemet».

– Det var kjempefint å få en anledning til å snakke om det å bade. Noen av våre gjester kommer fra kulturer hvor kvinner og menn ikke bader sammen. Da kom det opp spørsmål om det skulle være bading kun for kvinner noen dager.

KAN BESØKE BADET GRATIS: Ved hjelp av disse årskortene får mange som ikke har mulighet til å bruke Tromsøbadet nettopp det. Her er det daglig leder Siv-Hege Helsing Schrøen som gir en av Kirkens Bymisjons gjester «gavekortet». 

Akkurat det ble en veldig fremmed tanke for noen, ifølge Sogge.

– Jeg tenker at vår oppgave på bymisjonen er å minne om at det er vanlig å bade i basseng sammen. Det er også viktig. Dette er noe som hele familien kan gjøre sammen, og det har ingenting med kjønn å gjøre.

– Hva tenkte jentene som var med og fikk omvisning i dag?

– For enkelte av dem som er veldig fromme blir det veldig fremmed, noen synes det blir kjempegøy og andre tenker det blir litt rart. Da får vi snakket om det og undersøkt temaet. Derfor ble det også en interessant ettermiddag utover den fine tildelingen, sier Sogge.

Lært seg å svømme her

For badekulturen i Norge er ikke så vanlig for dem som kommer fra andre kulturer.

– Hvorfor er det rart for dem som ikke kommer herfra og er det riktig at det skal være rart? Slike spørsmål snakket vi om. Mange av våre utenlandske gjester har lært seg å svømme etter at de kom hit til Tromsø gjennom tiltak fra Tromsø kommune, sier Sogge.

Sogges synes etter omvisningen av anlegget blir fint.

– Da kan man svømme i utendørsbassenget samtidig som man ser på dem som går på ski, det er jo litt gøy. Også fikk vi se på skliene og velværeavdeling. Det er nok mange hos oss som må øve seg litt på å bade, og da er det fint å få den gratismuligheten, sier hun.