Kandidat til Årets tromsøværing:

Per Helge Nylund: – Bestemte meg for å jobbe ved museum da jeg var elleve år

Hvis du ikke finner Per Helge Nylund på kontoret ved Tromsø Museum så er han nok ute og leder gravlundsvandringer.

FINALIST: Formidler Per Helge Nylund er én av ti finalister til å vinne heders­prisen Årets tromsøværing 2018.  Foto: Jon Terje Eiterå

DETTE ER SAKEN
  • Siden 1986 har iTromsø kåret «Årets tromsøværing» og nå er tiden kommet for å finne en verdig prisvinner for 2018.
  • Ti finalister er plukket ut og fra i dag og til og med 12. desember kan du stemme på din favoritt. Det er kun tillatt å stemme én gang per dag.
  • Vinneren av prisen får hedersdiplom og en gavesjekk på 10.000 kroner.
nyheter

Per Helge Nylund var ikke mer enn elleve år gammel da han bestemte seg for at han skulle jobbe på museum.

– Jeg kom på det da jeg lå i senga og skulle sove. Det var sommer, fortsatt lyst ute selv om det var kveld, og jeg hørte naboene klippe gresset. Mamma kom inn på rommet og da sa jeg at jeg skulle bli en sånn som dem som jobber på museum, forteller Nylund.

Biolog og museolog

Etter å ha utdannet seg til biolog ved UiT og deretter til museolog i England, fikk han jobb ved Tromsø Museum i 1998. Nylund har dermed klart å bli nettopp «en sånn som jobber på museum», eller en «formidlingsrådgiver» som det står på døra til kontoret hans.

– Det er en byråkratisk tittel som ikke er så tett knyttet til identiteten min eller arbeidsoppgavene mine som den er til et lønnstrinn, sier Nylund.

Her er de ti finalistene du kan stemme på

Jobben hans består i å lage utstillinger basert på forskningen som pågår ved museet, og de to millioner gjenstandene som finnes i samlingen.

– Jeg har mange ulike oppgaver, men det meste jeg gjør dreier seg om formidling til publikum, sier han.

Kirkegårdsvandringer

I tillegg til jobben på Tromsø Museum har Nylund ledet de stadig mer populære gravlundsferdene siden 2003. Det hele begynte nettopp dét året fordi Tromsø gravlund ble 150 år gammel, og kirkevergen spurte Nylund om han kunne gjøre en vandring og peke ut noen interessante personligheter for folk.

– Året etter spurte Tromsø Gravlunds Vel om jeg kunne tenke meg å gjøre det igjen, og dermed var det blitt en årlig affære. I 2009 spurte Tromsø Internasjonale Kirkefestival om jeg kunne gjøre en vandring i mørketida, og siden det var vanskelig å peke ut gravsteiner i mørket så gjorde jeg en tematisk vandring om døden, forteller han.

Vandringen «I dødens fotefar» handler om ulike dødsårsaker, begravelsestradisjoner og lignende. Denne vandringen er også blitt en årlig affære, og stadig flere henger seg på.

– Jeg gjør den kun én gang i året, men må gjøre to vandringer i løpet av samme kveld fordi det er så mange som har lyst til å være med. Jeg hadde 100 deltakere de første årene, 140 i forfjor, 200 i fjor og 360 i år. Det er blitt veldig populært og morsomt for meg å gjøre.

– Hyggelig å bli nominert

Når det skal finnes en verdig vinner av Årets tromsøværing, dukker diskusjonen om hvem som kan kalle seg en «tromsøværing» opp. Nylund føler seg trygg på at han oppfyller kravene da han kan spore familiens tilstedeværelse på Tromsøya 250 år tilbake i tid.

– Det er jo et definisjonsspørsmål om hvem som er en ekte tromsøværing. Ifølge noens definisjoner henger det jo så høyt at ingen når helt opp, men jeg kaller meg nå iallfall tromsøværing.