Her forbereder fylkesmannen og ordføreren seg på dommedag

Denne uka ble det sendt ut en brosjyre i posten med råd til Tromsøs befolkning for hvordan vi skal klare oss i en gitt krisesituasjon.

KRYSSET AV: Ordfører Kristin Røymo (45) og fylkesmann i Troms Elisabeth Aspaker (56) krysset av listen ved å kjøpe en dab-radio. De vil vise hva egenberedskap betyr i praksis. Dermed dro de til Jekta for å handle inn det vi alle er helt avhengig av. 

nyheter

Ordfører Kristin Røymo (45) og Fylkesmannen i Troms, Elisabeth Aspaker (56), tok seg en tur på Jekta for å vise hva egenberedskap betyr i praksis.

– Terror og sabotasje er fjernt for oss, men ethvert samfunn kan rammes av en krise. Hvis du har en vanndunk du kan drikke av i tre dager, så blir tryggheten for alle så utrolig mye større. Slik kan vi ta vare på de som ellers ikke kan ta vare på seg selv, sier Røymo.

Ordføreren og Fylkesmannens tok seg en handletur fredag formiddag. Her skulle de sikre seg det mest aller mest nødvendige.

– Dette er årets viktigste handletur, sier Fylkesmann Aspaker.


Kommunen fikk takk for sist fra Total Prosjekt i Robukta-kranglen

Da Total Prosjekt fjernet containerne fra Robukta etter pålegg fra kommunen, sto det igjen et «japansk bad» eid av kommunen. Dermed ble kommunen bedt om å fjerne badet snarest.

 

Lagrer mat

Ordfører Røymo sto i en tjukk ullgenser og en god turbukse for anledningen, alt hun trengte nå var en hjelm. Målet var vise hvordan vi faktisk kan være litt mer selvberget.

APOTEKET: Det var tomt for jod-tabletter på alle apotekene, bortsett fra her. Her kjøper Kristin Røymo førstehjelpsskrin, tabletter og medisiner av apoteker Øyvind Haagensen (40), sammen med fylkesmannen i Troms, Elisabeth Aspaker (56) 

På spørsmål om hun kjente seg igjen i de som forbereder seg til dommedag svarer hun:

– Jeg er faktisk en samler. Jeg er en av de som har lagret real turmat, sier Røymo og ler litt før hun fortsetter:

– Men vi trenger ikke fylle opp kjelleren med hermetikkbokser – bare så vi har nok til å klare oss et par dager. Vi trenger ikke bli redde, men hver og en av oss er en del av vår felles beredsskap, sier Røymo

Livsviktig handleliste

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sendte for litt siden ut en brosjyre til hele Tromsøs befolkning – med tittelen: «Du er en del av beredskapen».

I HANDLINGEN: Ordfører Kristin Røymo (45, fra venstre) og fylkesmannen i Troms Elisabeth Aspaker (56) viser hva det vil si å være selvberget. De dro på Jekta og handlet inn det aller mest nødvendige. Aspaker kjøpte gassovn fordi hun bor i leilighet og er avhengig av strøm. Røymo kjøpte dab-radio som går på batteri. 

Her står det blant annet at folk bør gjøre avtaler på forhånd. Røymo forteller at hun og Aspaker har avtalt at Aspaker drar ut til RøymoS hus hvis det skulle skje noe. Røymo har nemlig vedovn og en elv rett i nærheten. Aspaker bor derimot i en leilighet og har, som veldig mange andre, ikke innebygd pipe.

– Vi lever i en spesiell tid. Mange leiligheter har kun strøm som varmekilde. Vi er ikke like selvberget slik som vi var før, da jeg vokste opp. Vi er vant til at alt fungerer og at butikkene er åpne, sier Røymo.


Kirkens Bymisjon fikk ti gratis årskort til Tromsøbadet

Tildelingen skapte debatt vedrørende badekultur.

 

Gassovn og hodelykt.

Det siste punktet på listen over ting du trenger ved en eventuell katastrofe er jod-tabletter. Tablettene er ment å forhindre kreft ved store doser med stråling, under ett eventuelt atomangrep. Så sent som november meldte NRK at apotekene ikke fikk solgt noen av disse «atomtablettene»

Både ordføreren og fylkesmannen måtte derimot innom flere apotek før de fant noen «atomtabletter» i det hele tatt.

Forberedt: Ordfører Kristin Røymo (45, fra venstre) og fylkesmannen i Troms Elisabeth Aspaker (56) tar brosjyren fra DSB på alvor. De kjøpte inn det aller mest nødvendige på Jekta fredag formiddag. 

– Det tyder vel kanskje på at noen har vært her allerede, sier Aspaker.

Ordføreren påpekte at Tromsø Kommune har rundt 20.000 jod-tabletter på lager, som i nødstilfelle gis ut til barn og gravide. Det siste apoteket de kom til hadde økt salg og etterspørsel av tablettene, men hadde fortsatt noen igjen. Både ordfører og fylkesmann fikk kjøpt inn det siste de trengte.

– Vi kommer til å ha nok på lager, skulle det være jod-tabletter eller ansiktskrem, beroliget apoteker Øyvind Haagensen (40).