Tromsø Matsentral overrasket med julegave til nesten 300.000 kroner

Prosjektleder Geir Arne Norstrand tok nesten til tårene da matsentralen fikk uventet besøk fredag formiddag.

GLEDELIG NYTT: Sidsel Helene Meyer (til venstre) i Gjensidigestiftelsen overrasket fredag morgen Geir Arne Nordstrand og Anne Elisabeth Hafstad med litt av en julegave. Både latteren og smilene satt løst da idlsjelene i Tromsø Matsentral skjønte at de endelig kunne sikre seg en ny varebil. 

nyheter

Da troppet nemlig Sidsel Helene Meyer i Gjensidigestiftelsen opp på det gamle storkjøkkenet på Mortensnes sykehjem, hvor Tromsø Matsentral har sine lagerlokaler og etter hvert skal begynne å foredle matvarer selv. Med seg hadde hun en sjekk på 291.283 kroner. Det skal dekke ny varebil og to ipader.

– Dette er helt fantastisk! For en julegave, sier Geir Arne Norstrand idet Meyer ruller ut sjekken og avslører formålet med besøket.

Sammen med Anne Elisabeth Hafstad har han drevet Tromsø Matsentral siden rett før jul i 2016. Gjennom samarbeid med grossister og butikker får matsentralen reddet mat som er på vei i søpla, og gitt den videre til folk som trenger den.

Startet kronerulling for bil

De har siden oppstarten hatt stort behov for en varebil. I fjor fikk de sponset en leasingavtale hos Teknisk Bureau, med intensjonen om å sende stafettpinnene videre til andre bilforretninger i byen etter ett år, men så langt har ingen bitt på. Det ble derfor startet kronerulling for å få på plass en ny bil.

– Jeg hater å måtte gå ut på den måten, men vi var nødt. Det gikk imidlertid ikke helt etter planen. Vi har fått inn like over 30.000, sier Norstrand.

– Nå må vi laste av paller, stable varene inn i en personbil, og så kjøre det hit og laste dem inn. Og så kjøre tilbake og gjøre det på nytt for å få med alt. Av de 100 tonnene vi har videreformidlet i år, har vi måttet løfte alt seks ganger. Med den nye bilen blir alt mer effektivt, fortsetter han.

En humanitær grossist

Meyer forteller at stiftelsen lenge har fulgt med på arbeidet til de to ildsjelene.

– Matsentralen holder nå på å bli en skikkelig humanitær grossist for andre. De leverer i dag mat til Røde Kors, blå kors, Frelsesarmeen, Bymisjonen, Gatemagasinet Virkelig, Kafé X, Kafé 103 med flere. Samlet når disse organisasjonene ut til flere tusen mennesker. Men uten egen bil og dataverktøy er det mer utfordrende for Tromsø Matsentral å gjøre denne jobben, sier Sidsel Helene Meyer i Gjensidigestiftelsen.

– Full score

Det er flere enn 830 barn som lever i familier under fattigdomsgrensen i Tromsø kommune. Tromsø Matsental ønsker ifølge de to ildsjelene å sikre at disse barna har jevn tilgang på variert og næringsrik mat vederlagsfritt.

De ønsker også å bidra til at alle barn kan gå i bursdager ved å tilby utlevering av bursdagsgaver til de som har dårlig råd. Deres bidrag skal være med å redusere klasseskillet og muliggjøre den gode barndommen uavhengig av foreldrenes økonomi.

For andre år på rad er matsentralen nominert til hedersprisen Årets tromsøværing.

– Det er nettopp slike prosjekter vi leter etter, og jeg håper at dette kan være til inspirasjon for andre. Vi har ønsket å hjelpe dem tidligere, men de oppfylte ikke stiftelsens kriterier da. Nå får de full score, sier Meyer.

I alt har Gjensidigestiftelsen delt ut rundt 200 millioner til prosjekter rundt om i Norge. I Troms og Finnmark har 33 prosjekter fått støtte med til sammen kroner 5,433 millioner kroner, forteller Meyer.