Nå blir det mildvær: – Svært usikkert om vi får påfyll av snø før jul

De neste dagene blir det vind, plussgrader og regn. Da gjenstår det store spørsmålet: Kommer det et påfyll av snø før jul?

Koselig julegate: Både tromsøværinger og turister trives i Storgata når det er snø på julehjertene. Arkivfoto: Ronald Johansen 

nyheter

Tirsdag går vi igjen over til en mildere værtype. Et høytrykk sør for oss har dominert nå i starten av uken, mens det samtidig har presset lavtrykkene lengre nord. Troms er i grenselandet til disse værfrontene, og får merke konsekvensene av det allerede i morgen.

– Onsdag vil det blåse opp til stiv kuling fra sør og sørvest på kysten i Tromsø, og det kommer noen byger. Torsdag vil det være sterk kuling på utsatte steder fra samme retning, og mer byger, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander, ved Vervarslinga i Tromsø.


 

Nedbør i form av regn

Bygene Borander nevner kommer i form av regn langs kysten.

– Det blir mildere når vi nærmer oss helgen og kan komme opp i 2–3 plussgrader så det blir en god økning av temperaturen utover uka. Den nedbøren som kommer, kommer som regn i kyststrøkene og det kan nok gå ut over snøen her i byen. Det kan være regnet og temperaturen smelter bort en del av snøen som ligger på bakken nå, sier Borander.

Slik ser det ut i Lavangsdalen klokka 12.53 tirsdag 11. desember.   Foto: Webkameraet til Statens vegvesen

 

Mandag 10. desember var snødybden oppe hos Vervarslinga på toppen av øya på 35 cm.


 

Mer snø før jul?

Kartene fra SeNorge.no viser at store deler av landet har mellom 10 og 50 prosent av det som er normal snømengde på denne tiden. Kun enkelte området langs Trondheimsfjorden og enkelte fjellstrøk i Nord-Norge har normal snømengde eller over.

90 prosent sjanse for hvit jul: Tromsø har fått anslått 90 prosent sjanse for snø på julaften, men det er meldt mildvær og ikke snø resten av uka.  Foto: Snøkart: senorge.no, Meteorologisk institutt og NVE.

 

Forklaringen er den varme høsten vi har hatt i hele landet. Statistikken viser at Tromsø har 90 prosent sjanse for at 50 prosent av bakken eller mer er dekket av snø klokka 07.00 på julaften.

Per tirsdag 11. desember er det derimot ikke varslet noe påfyll av snø med det første.

– Når vi går over til varslene våre for neste uke, blir ting veldig usikre. Det kan se ut som det vil bli kaldere igjen, men hvor mye snøpåfyll vi får er svært usikkert. Det blir spennende å følge med på prognosene våre i neste uke hvor vi kan si noe mer konkret, sier Borander.