Kafé 103 inviterte byens vanskeligstilte til julebord:– Det skal lite til for å glede oss stort

Kafé 103 stilte med lokalprodusert julemat da brukerne av byens rus- og psykiatritilbud møttes til sosialt samvær.

LYSTIG LAG: Stian og «John» ble servert både ribbe, pinnekjøtt og dessert av Tone Warth, under det årlige julebordet på Kafe 103. 

nyheter

Onsdag ettermiddag: Lukta av nystekt ribbe og deilig pinnekjøtt henger i lufta på Kafé 103. Møblementet er enkelt, men humøret er godt, og samtalene mange under det tradisjonsrike julebordet på kafeen i Grønnegata.

iTromsøs journalist og fotograf blir invitert til å spise ved enden av det ene langbordet, av Stian og «John». Stian har vært flere år på kafeens julebord, mens «John» deltar for første gang.

– Julebordet er veldig sosialt, og maten er alltid god, sier Stian idet han setter en ny kjøttbit på gaffelen.

Julaften hos Bymisjonen

SULTNE OG TAKKNEMLIGE: «John», Stian og Asbjørn er glade for lavterskeltilbudene som finnes i Tromsø. 

 

«Lavterskeltilbud» har man begynt å kalle det. I praksis inviterer Kafé 103 menneskene som ofte ikke har råd til å kjøpe egen julemat, eller ikke har noe sted å lage den.

– Mange av oss som sitter her har sett livets skyggesider. Det ligger ikke så mye under juletreet vårt, så det skal lite til for å glede oss stort, sier «John».

Den godt voksne tromsøværingen fikk nyss om julebordet fra en kompis. Han mener Tromsø er en god by for folk som ikke har så mye.

– Julaften skal jeg feire på Kirkens Bymisjon, og jeg kan ikke tenke meg at noen er utakknemlige for tilbudet dem, Kafé 103 og andre i byen gir til oss.

Inviteres via jungeltelegrafen

KORTREIST SNADDER: Fast ansatt Roger Abelsen og kokk June Johansen serverte manga tallerkener med lokalprodusert julemat til den sultne forsamlingen. 

 

Julebordet arrangeres av Værftet aktivitetssenter, som er en del av enheten for arbeid og aktivitet i Tromsø. I samme bygg finner man boligtjenesten (tidligere miljøarbeidertjenesten), for mennesker som mangler husly.

– Noen, men ikke alle her på julebordet, er også brukere av boligtjenesten, sier konstituert avdelingsleder Tone Warth.

Warth jobber for anledningen som servitør, og da iTromsø er på besøk er hele ni ansatte og frivillige i sving på kjøkkenet og i serveringen.

– Kafeen har mye forskjellige folk som gjester, og invitasjonen går via jungeltelegrafen fra oss via brukerne. Mange av menneskene her har rusproblemer, noen er bostedsløse, og andre er i psykiatrien, sier Roger Abelsen – som jobber daglig på Kafé 103.

Lokale bedrifter stiller opp

Hilsninger og ønsker om en god jul sitter løst, idet noen forlater og nye gjester trer inn i kafélokalet.

– Vent! Du må skrive om alle de fantastiske lokale bedriftene som har gitt oss gratis mat, sier Warth.

Idet undertegnede og fotograf Johansen takker for maten og selskapet skribler hun ivrig følgende ned på en papirlapp: «Mydland, Ingebrigtsen, Asko nord, Bakehuset, Steike Godt, Mack, Matsentralen og Kaffebønna».

– Vi er veldig takknemlige for maten, og alle sammen svarte «ja» med en gang da vi spurte om de kunne sponse oss til julebordet, sier Abelsen.