Tromsø-saksofonist får fylkesstipend på 100.000 kroner

Saksofonist Ola Asdahl Rokkones mottok onsdag stipendet på 100.000 kroner.

STIPENDIAT: Saksofonist Ola Asdahl Rokkones mottok onsdag fylkeskommunens arbeidsstipend for kunstnere. Foto: Marius Fiskum 

nyheter

– Gjennom sitt virke har han vist et sterkt ønske og engasjement for å løfte og formidle den nordnorske samtidsmusikken og nordnorske komponister slik at flere får ta del i det unike som skapes i nord. Arbeidsstipendet vil være et bidrag som muliggjør dette viktige arbeidet også i fremtiden, heter det i en pressemelding fra Troms fylkeskommune.

Rokkones forteller at han føler seg beæret over tildelingen.

– Det er vanskelig å finne de rette ordene, men jeg synes det er helt utrolig og fantastisk. Det er en kjempestor ære, sier han til iTromsø.

Ga ut plate i høst

Målet med stipendet er å gi mottakeren tid og rom til kunstnerisk produksjon. Det var i alt 15 søkere til stipendet.

– Jeg har allerede planene klare for hva pengene skal brukes til. I året som kommer skal jeg spille musikk av nordnorske komponister både i Norge og utlandet. Allerede i januar spiller jeg med Wiener Kammersymphonie på Nordlysfestivalen. Der skal vi fremføre musikk av Tromsø-komponist Alexander Aarøen Pedersen. Det verket skal jeg jobbe med å få fremført også i andre deler av verden, sier Rokkones.

Han forteller at han også vil jobbe med å få fremført musikk komponert av Tromsø-komponist Erik Stifjell, som har skrevet et nytt verk til ham.

LES OGSÅ: Nordlysfestivalen lanserer eget brygg: – Rommet skal lukte øl (For abonnenter)

Kort mellom utgivelsene

Rokkones flyttet til Tromsø i 2003 for å studere ved musikkonservatoriet. Han har siden markert seg innen både jazz og klassisk musikk. I høst ga han ut albumet "Norwegian Saxophone", hans første klassiske utgivelse, og i januar slipper han og Mean Steel-kompanjong Hans-Urban Andersson sin første plate.

– Det er tett mellom utgivelsene. På den nye plata spiller vi også musikk fra nordnorske komponister, sier han.

Fagjuryen for årets tildeling besto av Jan Lothe Eriksen, leder av SafeMuse Norge og tidligere nestleder og forbundssekretær i Musikernes Fellesorganisasjon, samt Vegard Naustdal, musikkprodusent i Nidarosdomen og tidligere leder av Musikk i Nordland. I tillegg deltok en representant fra fylkeskommunens kulturetats administrasjon.

LES OGSÅ: Bolsjoj-balletten kommer tilbake til Tromsø: – Det blir helt magisk

Flere Tromsø-stipendiater

Rokkones var ikke den eneste personen fra Tromsø som onsdag ble tildelt stipend fra fylkeskommunen. Da idrettsstipendet ble delt ut, sto tre unge idrettsutøvere fra Tromsø på mottakerlisten: styrkeløfter Selma Ramberg Storstad (17) fra Tromsø atletklubb, turner Kasper Sjøthun (17) fra Tromsø turnforening og bokser og kickbokser Viljar Steinlien Hansen (18) fra Tromsø kampsportklubb.

Også langrennsløper Ingrid Andrea Gulbrandsen (18) fra Bardufoss, løper Iver Lars Håvard Koppen (19) fra Harstad og skytter Emma Eliassen (16) fra Lakselvdal ble tildelt stipendet, som er på 15.000 kroner.

– Troms fylkeskommune ønsker gjennom stipendene å oppmuntre mottakerne til fortsatt satsing. Årets stipendmottakere er alle gode representanter for sine klubber, kommuner og for Troms, sier fylkesråd næring og kultur Sigrid Ina Simonsen (Ap).