Her betaler studentene 4.600 kroner for rom i brakkerigg. Et steinkast unna betaler studenter 200 kroner mer for toppmoderne standard

I studentbrakkene like ved universitetsområdet i Breivika bor det 176 studenter. De må ut med nesten like mye for et rom i brakkeriggene som det andre betaler for hybler i de splitter nye studentboligene på Dramsveien.

BRAKKERIGG: Her, i brakkeriggene like ved universitetsbarnehagen, bor 176 studenter. De betaler nesten like mye for hyblene som studenter som bor i de splitter nye studentboligene på Dramsveien. Alle foto: Lars Adrian Giske 

nyheter

I brakkene, som ble satt opp i 2012 og som i utgangspunktet kun skulle brukes i tre år, er det trangt om plassen og standarden er dårlig. Likevel er prisen per måned mellom 4.300 og 4.600 kroner.

– Vi er 22 studenter per kjøkken, og rommene er veldig små og badene trange. Hvis jeg måtte bo her lenger enn fem måneder, hadde jeg funnet meg et annet sted å bo, forteller Laura Malfitana (23).


Midlertidige studentbrakker får stå ett år til: – Uheldige omstendigheter

Den midlertidige boligriggen for studenter ble oppført i 2012 for å stå i tre år. Nå forlenges bruken med ett år til.

 

– DYRT: Studentene Laura Malfitana (23, til venstre) betaler 4.600 kroner for et rom i brakkeriggen. Venninnen Eva Comuzzi (23) betaler 600 kroner mindre for en studentbolig med langt bedre standard. De lurer begge på hva Studentsamskipnaden holder på med. 

 

– Urettferdig

iTromsø møter henne og venninnen Eva Comuzzi (23) utenfor brakkeriggene. Comuzzi bor i studenthyblene på Mortensnes og betaler 600 kroner mindre enn Malfitana.

– Jeg synes det virker veldig dyrt. Det eneste positive er at det er nærmere universitetet, men det er for så vidt også de helt nye studentboligene på Dramsveien, sier hun.


Får over 100 millioner kroner til nye studentboliger, men Tromsø blir ikke prioritert

Norges arktiske studentsamskipnad får over 102 millioner kroner til nye studentboliger.

 

På Dramsveien, bare et steinkast unna brakkeriggene, betaler studentene 4.800 kroner for en hybel med toppmoderne standard. Der deler alt fra seks til femten personer kjøkken.

Malfitana og Comuzzi er ikke de eneste som stusser på prisene.

– Det er urettferdig. Boforholdene her er svært dårlige. Det er mye støy, trangt og mye feil med lysene og vannet. Kjøkkenet er også svært skittent, sier franske Sara Ayer (24), som akkurat har låst seg ut av en av brakkeriggene.


Studenter: Dette «trikset» gjør at du kan slippe innboforsikring

Studenter med stram økonomi kan fortsatt leve på foreldrene sine.

 

TRIVES: Ikke alle er misfornøyde med botilbudet i studentbrakkene. Danny Nieto (22) og Elena Morena (20) stortrives i studentboligen. 

 

Få norske studenter

Inne på felleskjøkkenet i samme brakke er stemningen en litt annen.

– Vi stortrives her. Det er nært campus, og vi slipper å betale for klesvask, sier Danny Nieto (22).

– Også er det veldig sosialt. Her på kjøkkenet har vi nesten blitt en liten familie. Å bo slik passer kanskje oss internasjonale studenter bedre enn det gjør nordmenn, legger venninnen Elena Moreno (20) til.


Boligløse studenter: – Litt som å være på leirskole

Også i år fyltes eksamenslokalene i Åsgårdveien opp med håpefulle studenter som ennå ikke har fått napp i et trangt boligmarked.

 

I brakkene bor det få norske studenter.

– Det er noen, men ikke mange. Kanskje er det sånn at de dårligste boligene går til de utenlandske. Jeg visste i hvert fall ikke at prisforskjellen var så liten. Vi betaler nesten like mye, men får mye mindre igjen for det, sier Sara Garcia Vila (22).

KOSTNADER: Hans Petter Kvaal, direktør i Norges arktiske studentsamskipnad, sier leieprisen ved brakkene er høy fordi kostnadene knytte til boligtilbudet også er det. 

 

– Driver ikke etter fortjeneste

Hans Petter Kvaal, administrerende direktør i Norges arktiske studentsamskipnad, bekrefter at standarden i brakkene er lavere enn ved andre botilbud for studenter i Tromsø.

– Det var og er fortsatt ment som et midlertidig botilbud, og standarden er deretter. Det er brakker, sier han.

– Hvordan rettferdiggjør dere at det er nesten like dyrt å bo i brakke som i de helt nye studenthyblene?

– Kostnadene ved de midlertidige boligene er ganske høye, og de må dekkes inn. Det er det som er grunnlaget. Når vi må leie brakker, koster det penger. Jeg skulle gjerne sett at prisen var lavere, men alternativet er å ikke kunne tilby de 176 studentene bolig, svarer han.


1.500 flere studenter siden 2016 – kun 450 nye studenthybler bygd i samme periode

Til tross for at universitetet har hatt en massiv økning i antall studenter i Tromsø fra 2016, er kun 450 nye studentboliger bygd i samme periode.

 

På spørsmål om konkrete tall på utgiftene knyttet til leie og drift av brakkeriggene, svarer direktøren at han ikke kan komme med eksakte tall.

– Vi tilpasser husleien etter kostnadene, sier han.

– Men da må dere vel ha oversikt over sistnevnte?

– Jeg kan ikke fremskaffe kostnadene nå, da regnskapsavdelingen har gått for dagen. Jeg kan imidlertid fastslå at dette ikke er et overskuddsprosjekt. Vi driver ikke etter fortjeneste, sier han.


Statsbygg og UiT i konflikt om tomt til studentboliger i Harstad

Prisen på 19 millioner kroner Statsbygg forlanger for tomten i Harstad, der studentsamskipnaden ved UiT planlegger å bygge inntil 120 studentboliger, kan stoppe hele prosjektet.