Bakenga om Joshua French-bråket: – Jeg liker ikke at han tjener penger på dette

TIL-spiss Mushaga Bakenga har familie i Kongo og er sterkt kritisk til at den drapsdømte nordmannen Joshua French reiser rundt og tjener penger på Kongo-saken.

DØMT: – French er en dømt kriminell, og jeg synes ikke det er greit at han får reise rundt og tjene gode penger på å fortelle denne historie, sier TIL-spiss Mushaga Bakenga om Joshua French (innfelt) 

nyheter

26. februar står Joshua French på scenen i Kulturhuset med foredraget «Dømt til døden». Foredragsturneen vekker sterke reaksjoner: Samfunnsdebattant Arne-Wilhelm Theodorsen mener at ordfører Kristin Røymo bør gripe inn og gi French scenenekt, men Røymo vil ikke blande seg.

Nå reagerer også TIL-spiss Mushaga Bakenga.

FOR ABONNENTER:  The Edge-direktøren om Joshua French-bråket: – Alle må få lov til å fortelle sine historier

– French er en dømt kriminell, og jeg synes ikke det er greit at han får reise rundt og tjene gode penger på å fortelle denne historien, sier han.

Dette er saken
  • Joshua French reiser rundt med foredraget «Dømt til døden» hvor han forteller sin versjon av det som skjedde i Kongo i 2009 da han og Tjostolv Moland ble arrestert, tiltalt og dømt for mord på deres sjåfør Abedi Kasongo.
  • I alt dreier det seg om 34 foredrag og ett av dem holdes fra scenen på Kulturhuset i Tromsø 26. februar.
  • Fotballspiller Mushaga Bakengas familie er fra Den demokratiske republikken Kongo, og en av årets fredsprisvinnere, Denis Mukwege, er fotballspillerens onkel. Bakenga er sterkt kritisk til at Joshua French får reise rundt og tjene penger på historiene sine fra Kongo.

– French har ikke sonet ferdig

Bakenga ble født i Trondheim, men som han fortalte i et intervju med VG i 2014, tok foreldrene ham med til Kongo i 1994 da Bakenga var to år gammel. To år senere brøt det ut krig og familien måtte legge på flukt. Med hjelp fra FN kom familien seg trygt tilbake til Trondheim igjen. Mange av Bakengas familiemedlemmer bor imidlertid fortsatt i Den demokratiske republikken Kongo, deriblant hans onkel Denis Mukwege som nylig ble tildelt Nobels fredspris for sin kamp mot krigsforbrytelser i hjemlandet.

FRENCH I KONGO: Joshua French og hans forvarer Marie André Mwila Kayembe under rettssaken hvor French ble dømt for overlagt drap på kameraten Tjostolv Moland. Foto: John Bompengo / NTB scanpix 

 

– Det er klart at jeg ser en sammenheng mellom det som skjer i Kongo i dag, og det French har vært med på. Han har spilt en birolle i denne konflikten. Han er attpåtil blitt dømt i Kongo, og er man straffet i et land så skal man sone ferdig straffen sin, sier Bakenga, og fortsetter:

– Det er mange nordmenn som blir dømt og fengslet i utlandet uten at Norge gjør noe for å frigjøre dem. Likevel brukte regjeringen mye penger på å få frigjort French fra fengsel i Kongo, og så skal det være greit at han reiser rundt og holder foredrag som han tjener gode penger på, lurer Bakenga.

FOR ABONNENTER:  Mener at ordfører Røymo må gripe inn og gi Joshua French scenenekt

– Jeg synes det er veldig spesielt.

Utsetter Kongo-besøk

ONKEL OG NEVØ: TIL-spiss Mushaga Bakenga er stolt over at onkelen vant Nobels fredspris for sin kamp mot krigsforbrytelser i deres hjemland Den demokratiske republikken Kongo, men er kritisk til at Joshua French tjener penger på foredrag om sitt Kongo-opphold. Foto: NTB scanpix/Ronald Johansen 

Bakenga forteller at han ikke har diskutert denne foredragsturneen med sin onkel Mukwege.

– Vi har ikke snakket om det, og jeg vil helst bruke minst mulig energi på denne saken, avslutter han, og legger til at han egentlig hadde tenkt seg til Kongo i desember, men at han må utsette reisen på grunn av en skade han har pådratt seg.

– French ønsker å fortelle sin versjon

Frenchs advokat svarer på kritikken fra Mushaga Bakenga.

FRENCHS ADVOKAT: Hans Marius Graasvold. 

 

Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, har fått lese uttalelsene fra Mushaga Bakenga. Han sier at French har svart på lignende påstander fra andre medier i løpet av de siste ukene, og at disse svarene også vil være dekkende for Bakengas uttalelser. I en e-post gir han følgende svar til Bakengas påstand om at French som dømt kriminell ikke burde få reise rundt i Norge og tjene penger på denne historien som han er dømt for.

«French er ikke dømt for drap på sjåføren Abedi Kasongo. Dommen fra Kisangani knytter seg til forhold, herunder spionasje, som er avvist som fullstendig grunnløse også av norske myndigheter. I Kinshasa ble French dømt for drapet på sin venn Tjostolv Moland på tross av at Kripos utvetydig konkluderte med selvmord».

– Regjeringen i Kongo bærer ansvaret

Graasvold skriver videre at French dermed har sittet over åtte år i kongolesisk militærfengsel for handlinger han ikke har begått.

«Han er en av de mest omtalte enkeltpersonene i norske medier i moderne tid, og ønsker nå å benytte seg av sin ytringsfrihet til selv å fortelle sin historie».

FOR ABONNENTER:  Kulturhussjefen ønsker Joshua French velkommen: - Vi driver ikke med sensur

Bakenga mener også at det er en klar sammenheng mellom dagens krigshandlinger i Kongo, og det French deltok i da han var der. Til det svarer Graasvold:

«French har aldri, verken direkte eller indirekte, arbeidet for Nkunda eller CNDP eller andre opprørere i DRC verken i 2008 eller 2009».

Advokat Graasvold legger til: 

«French ønsker å understreke at han har dyp respekt for, og sympatiserer med, de gode intensjonene som i den senere tid har kommer til uttrykk i norske medier knyttet til DRC, og for arbeidet for menneskeheten i landet. Han ønsker samtidig å understreke at det er regjeringen i DRC som bærer ansvaret for kriminaliteten og overgrepene i landet, sammen med militsene som er sponset av Rwanda og Uganda og uavhengige grupper».

- Ingen renvaskelseskampanje

Kristian Jakobsen i Atikko, selskapet som arrangerer turneen til French, har følgende kommentar til saken:

«Joshua French har rent rulleblad i alle land utenom i Kongo. Det er en sterk historie han forteller, både om tiden før rettsakene, rettsakene og om åtte år i fengsel med dødsdommer. Vi oppfordrer alle til å høre hovedpersonen selv fortelle om sine opplevelser. Dette er ingen renvaskelseskampanje eller heltedyrking på noen som helst måte».

Ifølge Jakobsen sier French dette:

«Det er viktig for meg å ha muligheten til å fortelle min historie uten å være bundet opp og begrenset av fangenskap i Kongo. For første gang er jeg fri til å fortelle min historie uten at media eller andre er filter imellom. Det er en sterk og unik historie som må fortelles».