Ser frontruten din slik ut kan det koste deg dyrt

En dårlig skrapt frontrute kan koste deg flere tusen kroner, og kan koste deg og andre liv.

FROST: Mange bilister har nok sett seg nødt til å skrape vinduene på bilen de siste dagene, som følge av det kalde og tørre været. De må de nok belage seg på å gjøre i dagene som følger også.  Foto: TOM BENJAMINSEN

Tips for å sikre god sikt
  • Ha snøkost og en god isskrape lett tilgjengelig i bilen.
  • Fjern is og snø fra taket. Tørk vekk eventuell dugg inni bilen.
  • Hvis bilen står parkert utendørs kan du dekke frontruta med et trekk eller pledd. Da får du færre vindusflater å skrape.
  • Skru av vindusviskerne når du parkerer, for å unngå at de skal fryse fast på vinduet. Det er lurt å løfte på vindusviskerne når du skraper vinduet, for å sjekke om de har frosset fast.
  • Bytt vindusviskere minst en gang i året. Slitte vindusviskere kan gi striper på ruta og gi dårlig sikt.
  • Kilde: Codan Forsikring
nyheter

De siste dagers lave temperaturer har nok lurt tromsøværinger ut av huset ekstra tidlig om morgenen for å skrape bilrutene før de ruller ut av innkjørselen. Dersom rimen på rutene ikke blir skrapt, eller de blir skrapt for dårlig, kan det få voldsomme konsekvenser, melder Codan forsikring i en pressemelding.

– Hvis du blir stoppet av politiet med for dårlig sikt får du et forenklet forelegg på

2600 kroner. Hvis sikten er virkelig dårlig kan du miste førerkortet, heter det i pressemeldingen.

Alvorlige konsekvenser

Forenklet forelegg er ikke den eneste økonomiske konsekvensen dårlig sikt kan føre til.

– Selv om du bare skal en snartur til nærbutikken er det viktig å skrape bilrutene fri for is og snø. Dårlig sikt øker risikoen for påkjørsler betydelig, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring i pressemeldingen.

– Hvis du kjører med dårlig sikt kan det koste deg dyrt. Kjører du med for dårlig sikt kan erstatningen forsikringen gir for materielle skader bli redusert. Men aller viktigst er det å huske på at dårlig sikt øker risikoen for at du kan forårsake en alvorlig ulykke der du eller andre mennesker kommer til skade, sier Persson.

Å skrape bort frost på bilen kan altså spare deg penger, og vil minimere risikoen for at det skjer ulykker.

374 fikk bot

Antall trafikanter som fikk forenklet forelegg for å kjøre med for dårlig sikt, var i 2017 374. Det viser tall fra Utrykningspolitiet. Det var ti flere enn året før.

– I løpet av første halvår i år fikk 261 forenklet forelegg, noe som er 28 flere enn i første halvår i 2017. De fleste av disse tilfellene skjedde i årets tre første måneder, som var veldig kalde i år, heter det videre i pressemeldingen.

Selv om det nå er kulde og frost som er problemet, så er det er ikke bare rim og frost som bør fjernes før du kjører av gårde.

– På milde vinterdager er det viktig å huske på at det ikke bare er frost, is og snø som ødelegger sikten. Dugg og dårligere vindusviskere kan også utgjøre et problem.