Anne Berit Figenschau sier nei til å bli ordfører for Høyre

Anne Berit Figenschau har bestemt seg for å prioritere karriere i Skatteetaten fremfor å gå tilbake til politikken.

Anne Berit Figenschau sier nei til å bli Høyres ordførerkandidat   Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Da Jens Johan Hjort plutselig trakk seg som Høyres ordførerkandidat fredag 30. november, måtte Høyre kaste seg rundt og lete etter en ny ordførerkandidat. Da pekte flere sentrale personer i Tromsø Høyre på tidligere finansbyråd Anne Berit Figenschau som den best kvalifiserte ordførerkandidaten. Etter å ha vært i tenkeboksen i flere uker har hun nå bestemt seg for å si nei til å stille til valg som ordførerkandidat.

– Jeg velger å prioritere jobben jeg har i Skatteetaten fremfor å satse på et usikkert liv som ordførerkandidat for Høyre. Det har blitt mer og mer klart de siste dagene og jeg har nå gitt beskjed til partiet, sier hun til iTromsø.

Prioriterer karrieren

Figenschau er i dag avdelingsdirektør i Skatteetaten, men fra nyåret begynner hun i stillingen som seksjonssjef for brukerdialog innland. Der får hun fagansvar for fastsetting av skatt for privatpersoner og næringsdrivende i Norge.

– Jeg har fått mye hyggelig støtte fra folk i partiet og utenfor partiet. Men dette har handlet om at jeg har en veldig spennende jobb med nasjonalt ansvar i den nye skatteetaten, og det er det som har vært tunge på vektskåla for min del. Å gå inn i politikken ville i realiteten vært et karriereskifte.

Aktuell for toppverv i idretten

Figenschau sitter i NIFs idrettsstyre, og har blitt foreslått som visepresident i idrettsstyret blant annet av Troms idrettskrets.

Har det vært med på å påvirke din beslutning om å si nei til Høyre?

– Når det gjelder idrettssttyret tar jeg det helt med ro. Jeg har sagt ja til å ta gjenvalg hvis de ønsker meg. Så ser jeg at det er ulike kretser og særforbund som har spilt meg inn. Det er flere uker til valgkomiteen er ferdig med sitt arbeid. Når det gjelder en posisjon som visepresident må jeg ta en diskusjon med valgkomiteen om arbeidsmengde, for når jeg sier at jeg prioriterer jobben i Skatteetaten, så gjelder det også mitt engasjement i idrettsstyret.

Selv om Figenschau var den udiskutable favoritten til å ta over etter Hjort, har hun tro på at Høyre kommer til å finne en egnet kandidat.

– Jeg tenker at Høyre har svært mange dyktige kandidater som helt fint kan bekle ordførervevet, og jeg kommer også til å bidra det jeg kan for at Høyre skal vinne valget.

Bøe i tenkeboksen

Høyres gruppeleder, Erlend Svardal Bøe, vil bruke tiden over jul på å ta stilling til om han vil kunne stille som ordførerkandidat.

I TENKEBOKSEN: Erlend Svardal Bøe (H) er i tenkeboksen. Han skal bestemme seg over jul om han stiller som ordfører. 

– Jeg er i tenkeboksen. Å være ordfører i Tromsø er et utrolig viktig verv. Det handler om Tromsø og om byen, og det skal man ikke ta lett på. Men jeg er motivert for å drive med politikk i Tromsø, så det handler ikke om motivasjonen min. Jeg skal bruke jula på å tenke meg om, sier Bøe.

Han har forståelse for Figenschaus valg.

– Det er et valg jeg har respekt for. Hun er ei dame jeg har mye respekt for. Hun har mye å gjøre på mange fronter, og jeg skjønner at hun må prioritere.

Presenterer kandidat på nyåret

IKKE LANDET: Tromsø Høyre-leder Markus Halftan Johansen Akselbo sier at styret vil presentere en kandidat i starten av januar.  Foto: Martin Lægland

Leder i Tromsø Høyre, Markus Johansen Akselbo, ønsker ikke å kommentere Figenschaus beslutning.

– Jeg kommenterer ikke vår dialog med aktuelle kandidater, sier han.

Akselbo sier at styret i Tromsø Høyre ikke har landet på en kandidat ennå, men at de er i dialog med flere personer.

– Vi kommer til å presentere en innstilling i begynnelsen av januar, sier han til iTromsø.