Kristian Figenschow:

– HT minnes Klaus Hagerup med glede, respekt og takknemlighet

Klaus Hagerup var en av de syv skuespillerne som i 1971 startet Hålogaland Teater. Torsdag 20. desember gikk han bort.

GIKK BORT: 20. desember gikk Klaus Hagerup bort. 

nyheter

Hålogaland Teater skriver i en pressemelding torsdag kveld at det var med stor sorg teateret mottok budskapet om at Klaus Hagerup, en av teatrets grunnleggere, gikk bort 20. desember.

Klaus Hagerup var en av de syv skuespillerne som i 1971 startet Hålogaland Teater. Han var knyttet til teatret fram til 1977, først som skuespiller, senere som dramatiker og dramaturg, og var en vesentlig del av det politisk engasjerte teatermiljøet i Tromsø på 1970-tallet.

– Klaus har betydd veldig mye for Hålogaland Teater, både som grunnlegger og som kunstnerisk drivkraft. Uten ham hadde vi ikke vært der vi er i dag. Vi minnes ham med glede, respekt og takknemlighet, sier Kristian Figenschow, mangeårig skuespiller og nå del av den kunstneriske ledelsen ved Hålogaland Teater.

Han forteller at skulpturene utenfor teaterbygget, «de syv musene» laget av Inghild Karlsen, symboliserer teatrets grunnleggere og at en av dem representerer Klaus Hagerup.

Sto bak teatrets gjennombrudd

Hålogaland Teater startet smått og var ikke bortskjemt med mye publikum de første årene. Gjennombruddet kom først i 1973 med forestillingen «Det e her æ høre tel», skrevet av Klaus Hagerup. Forestillingen turnerte i hele Nord-Norge og ble senere spilt inn for TV. «Det e her æ høre tel» ble etter hvert til et symbol for både teatret og kulturbevegelsen i landsdelen.

– Vi må heller ikke glemme at Klaus skrev teksten til sangen «Ka e det som æ drømme om», melodi av Sverre Kjelsberg, til teaterstykket «Dikt og forbanna løgn». Sangen lever sitt eget liv den dag i dag og har blitt en slags nasjonalsang, sier skuespiller og kunstnerisk leder Guri Johnson.

Kollega Ketil Høegh i teatrets kunstneriske ledertrio er enig.

– Vi på Hålogaland Teater har mistet en av dem som betydde aller mest i opprettelsen av teateret. Det er vemodig og trist å ta imot dette budskapet at Klaus Hagerup er gått ut av tiden. Våre tanker går til hans nærmeste. Takk, kjære Klaus, for alt du bidro med, avslutter Johnson.