Fart og forbikjøringer skaper juleulykkene: – Stress ned, oppfordrer Vegvesenet

Mange tromsøværinger skal ut av byen for å feire jul, og mange andre skal inn til byen for å feire jul. – Stress ned, er Vegvesenets oppfordring.

KØ: Mange steder kan det oppstå kø i juletrafikken. Det er viktig å bevare roen selv om man har det travelt – det kan spare liv.  Foto: RONALD JOHANSEN / ITROMSØ

Veidirektørens juleønsker
 • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
 • Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!
 • Bruk bilbelte
 • Bruk hodet, ikke mist det. Pakk bilen riktig
 • Sørg for at bilen er i god teknisk stand
 • Stopp og sov hvis du blir trøtt
 • Kilde: Statens vegvesen
nyheter

Trygg Trafikk skriver i en pressemelding at «julestria fører til økt trafikk på norske veier med fullastet bil og flere passasjerer enn vanlig». De frykter at kombinasjonen av stress og vanskelige kjøreforhold kan føre til ulykker.

– Ikke ta med deg julestresset inn i trafikken. Pust med magen og fokuser på veien. En ulykkesfri jul er viktigere enn å spare noen sekunder, sier fagsjef i Trygg Trafikk, Tori Grytli i pressemeldingen.

Hun får støtte av Statens vegvesen, som i en pressemelding skriver at mer enn halve Norge skal ut å reise i jula.

– Stor trafikk og skiftende vær kan bli krevende, heter det i pressemeldingen.

– Stress ned

Både Trygg Trafikk og Statens vegvesen mener det viktigste for å unngå ulykker er at man ikke tar julestresset med seg inn i bilen.

– Stress ned. Planlegg turen godt og bruk tida som trengs, er Vegvesenets råd.

Veidirektøren er overrasket over at mange har det ubegripelig travelt i juletrafikken.

– Mitt største juleønske er en jul uten drepte og hardt skadde i juletrafikken. Mange kjører på veier de ikke er vant med å kjøre. Været og føre kan være krevende. For høy fart og unødvendige forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er dessverre gjengangere i juleulykkene. Planlegg turen godt. Bruk den tiden som trengs. Det er bedre å komme fram litt senere enn ikke i det hele tatt, sier han.

80 juletrafikk-ulykker

Ifølge Statens vegvesen skjer det om lag 80 ulykker med personskader i juletrafikken hvert år. I fjor mistet seks personer livet i juletrafikken. I 2016 var det to, og i 2015 og 2014 var det ingen.

– Om du tilpasser farten etter forholdene og holder fartsgrensen bidrar du til en trafikksikker juletrafikken både for deg, dine og alle andre som er ute på veiene. Det er også viktig å sikre både passasjerer og last på en skikkelig måte, sier Gustavsen.

Der julestress og vanskelige kjøreforhold ofte kan være årsaken til at ulykken inntreffer, er det noen ting man kan gjøre for å begrense skaden dersom uhellet først er ute.

– Løse gjenstander i bilen kan rett og slett få dødelige konsekvenser. Ved en ulykke eller bråstopp blir slike gjenstander livsfarlige. Sørg derfor for at ting som iPader, mobiltelefoner, drikkeflasker og annet ikke ligger løst inne i bilen. Løse gjenstander legges i hanskerommet eller under setet, sier Grytli.


Trygg trafikks beste juletips
 • Stress ned – fokuser på kjøringen
 • Tilpass farten etter forholdene
 • Skrap alltid rutene helt fri for is og snø
 • Bruk tid på pakking av bil, sørg for at alle løse gjenstander er sikret
 • Sørg for at du har med riktig utstyr hvis du skal på lang tur. Ha med kjetting, varme klær og mobil med fullt batteri hvis du skal til fjells. Og følg med på værmeldingen!
 • Kilde: Trygg Trafikk