Fem Troms-kvinner fikk livmorhalskreft – kunne vært unngått

Av 66 kvinner som fikk livmorhalskreft som kunne vært unngått, var fem kvinner bosatt i Troms.

TRIST: – Det er trist å se de alvorlige konsekvensene for disse kvinnene, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning om kvinnene som fikk livmorhalskreft som kunne vært unngått.  Foto: NPE

nyheter

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har gitt erstatning til 66 kvinner og deres pårørende på grunn av forsinket diagnostisering av livmorhalskreft, skriver NPE i en pressemelding.


I dag er siste frist for å skaffe seg gratis HPV-vaksine

Fristen for å melde seg opp til første av totalt tre vaksineringer nærmer seg med stormskritt. Snart vil vaksinen koste rundt 4.000 kroner.

 

Kunne unngått kreft

NPEs gjennomgang av sakene fra 2014 til oktober 2018 viser at 81 prosent av sakene gjelder feiltolkning av prøvesvar eller undersøkelse, resten gjelder funn som ikke er fulgt opp eller at det ikke er tatt prøver.

– Disse kvinnene har ikke fått den oppfølgingen de skulle hatt, og det fikk alvorlige konsekvenser for dem. Vi mener at alle disse 66 kvinnene mest sannsynlig kunne unngått å få kreft hvis prøvene hadde blitt fulgt opp på riktig måte, sier NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad.


Nå skal denne kreften utryddes

I løpet av 2018 vil over 300 norske kvinner få beskjed om at de har fått livmorhalskreft. I fremtiden skal tallet bli null.

 

Ikke oppdaget tidlig nok

Av de 66 sakene gjelder fem av sakene kvinner bosatt i Troms. Disse kvinnene opplevde at celleprøvene ble feiltolket, slik at det ikke ble oppdaget forstadiet til kreft så tidlig som det kunne vært gjort.

– Av disse fem, har to av dem opplevd at den forsinkede diagnosen av livmorhalskreft har ført til at de har en dårligere mulighet for å overleve kreften fordi kreften ikke ble oppdaget tidlig nok, skriver NPE i pressemeldingen.


Trude (50) hørte ikke på kroppens signaler – så kom sjokkbeskjeden fra legen

I mars 2016 fikk Trude Helgesen snudd livet opp ned. Symptomene på alvorlig sykdom var der, men selv skjønte hun ikke hva kroppen hennes prøvde å fortelle. Nå oppfordrer hun alle kvinner til å sjekke seg hos legen.

 

To kvinner døde

NPE viser til at ingen av disse fem sakene er ferdigbehandlet med endelig erstatning. I de sakene det er utbetalt erstatning utgjør den samlede utbetalingen 62 millioner kroner. Erstatningene varierer fra noen hundre tusen kroner til flere millioner kroner.

I 72 prosent av de 66 sakene mener NPE at kvinnene har en dårligere mulighet for å overleve kreften fordi kreften ikke ble oppdaget tidlig nok. To kvinner døde av feilen som ble gjort.


UNN-leger stiller opp på dugnad for å få kvinner til å ta livsviktig kreftsjekk

250.000 kvinner dropper livsviktige kreftundersøkelser som kan redde liv. Det vil UNN gjøre noe med.

 

Alvorlige konsekvenser

– Det er trist å se de alvorlige konsekvensene for disse kvinnene. Mange av dem er kvinner i 20- og 30-årene, som har fått skader og nedsatt livskvalitet. For eksempel ser vi kvinner som mister muligheten til å få barn fordi de får fjernet livmor og eggstokker. De får plager med for tidlig overgangsalder og problemer med urinveiene. Mange får fjernet lymfeknuter, som fører til varige problemer, sier NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad.