Dette søppelet sorterer vi feil i jula

Gavepapir, juletrær og fyrverkeri skaper de største utfordringene for Remiks.

VIL HA AVFALLET I RIKTIG POSE: Frode Lorentsen i Remiks opplever at mange tromsøværinger slurver med søppelsorteringa under og etter julefeiringa. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

I jula produserer vi mer søppel enn normalt. Dette skaper trøbbel for Remiks, som oppfordrer tromsøværingene til å være bevisst på hvordan de behandler avfallet sitt under og etter julefeiringa.

– I Tromsø ser vi en oppgang på 200 tonn mer restavfall i desember enn i resten av året. Da kommer sortert avfall i tillegg, sier daglig leder i Remiks Produksjon, Nicolai Sebergsen.


Dette søppelet sorterer tromsøfolk perfekt

Tromsøværingene har blitt dårligere på søppelsortering – men matavfallet får nesten alle i riktig avfallspose.

 

Mye fyrverkeri og matsøppel

Av alt avfallet som leveres under og etter julestria, er det én ting som er spesielt viktig å gjøre rett, sier Sebergsen.

– Udetonert fyrverkeri må leveres som spesialavfall, og man må si ifra om at fyrverkeriet er udetonert idet man leverer på returstasjonen. Vi kan ikke risikere at dette blandes inn blant det brennbare avfallet.

SØPPELHAV: I jula produserer vi mer søppel enn normalt. Dette skaper trøbbel for Remiks, som oppfordrer tromsøværingene til å være bevisst på hvordan de behandler avfallet sitt under og etter julefeiringa.  Foto: Frank Lande

 

En annen tydelig søppel-trend er at det kastes veldig mye mat i januar, etter at julematen er inntatt.

– Noen er litt for dårlige til å benytte seg av sorteringssystemet, og vi ser at flere kaster alt søppelet i restavfallet. Andre bruker feile poser, og vi opplever at for eksempel de fargede posene kan inneholde både matrester, plast og batterier etter jul, sier transportkoordinator i Remiks husholdning, Frode Lorentsen.

Feil i søppelsorteringen får konsekvenser, i og med at de Remiks-ansatte ikke kan se igjennom hver enkelt pose.

– Veldig mange sorterer gavepapiret i papir, men julepapiret skal i restavfallet. Det er som regel vokset eller lakket, og kan derfor ikke gjenvinnes, sier Lorentsen.


Remiks dumpet ulovlig avfall i slalåmbakken

Tromsø Alpinpark har mottatt det de trodde var rent hageavfall fra Remiks. Men i massene ligger det plast og annet søppel. – Forsøpling og forurensende, sier Fylkesmannen.

 

Samler inn og tar imot juletrær

Lorentsen opplever at flere kvitter seg med brukte juletrær i naturen og langs veikanter, uten at det er nødvendig.

– Vi begynner å samle inn juletrær 14. januar i de sentrumsnære områdene – altså Tromsøya, deler av fastlandet og Kvaløya. Da er det bare å sette treet ut ved veien, og ikke pakke det inn i noe som helst. Før den tid kan alle levere trærne sine gratis her på Remiks, sier han – og kommer med et aldri så lite hjertesukk:

– Vær så snill å pakke strømpen eller nettet som juletreet er pakken inn i godt inni restavfallsposen, og ikke la den ligge løst. Disse strømpene kan sette seg fast, og skape store problemer for oss.

– Hva er det beste tipset til alle som ønsker å kaste mindre søppel i jula?

– Det aller enkleste er rett og slett å kjøpe mindre.


Vet du hva som skal i den røde og hva som skal i den oransje posen?

Dette sorterer du feil

Halvparten av innholdet vi kaster i restavfallsposene hører hjemme i en av de andre posene. Sjekk om du vet hvor ting skal sorteres.