Slik feirer Tromsø-kjendisene jul

Byens kjendiser er nok neppe så ulik oss vanlige folk, men noen av disse tradisjonene er nok litt uvanlige.
nyheter

Knut Are Mortensen (til venstre) og Finn Arve Sørbøe.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Finn Arve Sørbøe, humorist:

– Jeg og familien skal tilbringe jula i sørlandsbyen Farsund, hvor min svigermor holder til. Der er det plussgrader, så det blir ikke hvit jul der heller. Men det blir jul med storfamilien, og vi spiser vi selvfølgelig pinnekjøtt på julaften.

– Hva min fru spiser på julaften, var det første jeg spurte henne om da vi møttes, før jeg fant ut hva hun heter. Det var viktig å få avklart.

Knut Are Mortensen, humorist:

–Det blir en tradisjonell og enkel jul for min del. Jeg har en del vaner og rutiner som skal gjennomføres. Det blir en god frokost på julaften og jeg skal besøke kirkegården og sette lys på gravene til min mor, mine besteforeldre og oldeforeldre. Jeg skal også besøke min bror drikke gløgg, levere julegaver, før det bærer hjem og til ribba som har ligget i ovnen hele dagen. Så håper jeg virkelig på en hvit jul, og at jeg får meg en skitur i romjula.

Steinar Albrigtsen, musiker:

Steinar Albrigtsen  Foto: Julia Naglestad, NRK

 

– Det blir en stille og rolig jul hjemme med ribbe og surkål, sivgerfar og hans kone, her i Oslo. Vi har litt snø, så kanskje blir det hvit jul. Jeg skal også bruke tid på å komme meg i form etter å ha vært sykemeldt.

Albrigtsen har tidligere snakket åpent om kreftsykdom, men har nå hatt en vellykket operasjon.

– Nå er det hvileperiode og rekonvalesens, mens jeg prøver å komme i form. Så skal det bli konserter videre ut på nyåret. Det ser jeg fram til, sier Albrigtsen

Johann Forfang, OL-medalist:

 

– Jeg er hjemme i Tromsø i jula. Det går litt i trening, men også å slappe av sammen med familie og venner som jeg ikke ser så ofte ellers. Ellers er det tradisjon at jeg, lillesøstera mi og storebroren vår kjører innom Kåfjord og Lyngen på lillejulaften, for å besøke besteforeldre, onkler og tanter. Jeg er en ordentlig «juleperson», så det er mange tradisjoner som er ganske viktige for meg. Det er i stor grad de klassiske tingene, som å se de vante programmene på TV og spise den samme maten. Jeg spiser alt av vanlig julemat, men alt med måte, selvfølgelig.

Anna Svendsen, Tour De Ski-aktuell langrennsløper:

 

– Julefeiringa blir litt annerledes siden jeg reiser sørover tredje juledag for å være med i Tour de Ski. Frem til da blir det julefeiring hjemme hos foreldrene mine, som normalt. På morgenene går jeg alltid på ski, og trener sammen med søstrene mine og kjæresten min. Så dét har blitt en tradisjon, men ellers går det i å ta det rolig på dagtid. På julaften har vi tradisjon for å gå i kirka, og spise pinnekjøtt til middag på kvelden. For min del blir det mye fokus på trening, søvn og matinntak. Jeg kommer til å være ganske egoistisk, men selv om julefeiringa kommer i andre rekke, har jeg heldigvis en familie som har full forståelse for dét.

Steinar Nilsen, direktør i Tromsø Taxi:

 

– Denne jula blir det hyggelig å få besøk av min bror og nevø fra Stavanger, i tillegg til besøk fra min kones familie. Så huset blir fylt av familie, og vi har en rekke tradisjoner hver jul, med fast program hver dag. Det blir julefilmer på TV og selvfølgelig pinnekjøtt til middag på julaften. Vi har tradisjon for at alle åpner to gaver samtidig, og ta en koselig drink etter at vi er ferdig med pakkene. Første juledag samles hele storfamilien, som blir mellom 15 og 18 mennesker, hos min mor – mens det blir ribbe hos svigermor på 2. juledag.

Kristian Fr. Figenschow, skuespiller:

 

– Hvordan feries jula her? Akkurat nå står jeg og sager ved. Nei da, her skal det feires med den nærmeste familien. Vi har også ei mor på 88 år som må serveres. Hun har servert meg på julaften i vel 30 år, så nå er det min tur. På menyen står ribbe.

– Er det ribbe det går i på julaften hos dere?

– Nei, det alternerer. Vi spiser pinnekjøtt annethvert år.

– Så juletorsken er ikke populær der i gården?

– Vi har ikke spist torsk på julaften ennå, men det hadde ikke vært meg imot. Men med kvotereguleringen slik den er i dag, er det kanskje like greit at vi lar være, hehe.

– Er det noen faste juletradisjoner hos familien Figenschow?

– Ja, vi drar på kirkegården og tenner lys. Ellers gjør vi det de fleste andre gjør, bortsett fra å spise Grandiosa. Jeg vokste opp med ei tradisjonsrik jul, og jeg føler at de tradisjonene bør føres videre.

Ole Giæver, filmregissør:

 

– Min plan i jula er å være hjemme på Nesodden med familien. I år kommer min mor og far fra Tromsø og lillebroren min som bor i Oslo også.

– Hvordan er det med juletradisjoner hos dere?

– Da jeg bodde i Tromsø brukte vi å tenne lys på grava til onkelen min og besteforeldrene mine, men det blir vanskelig her nede. I stedet går vi ned på ei strand like nedenfor her og tenner lykter der. Så sier vi hvem vi tenner lyktene for. Det kan være alt fra familie til folk og grupper som ikke har det så bra.

– Hva serverer dere på julaften?

– Lillebroren min, Morten, likte nesten ingenting da vi var små, men røkt svinekam klarte han å presse ned. Det har vi spist på julaften i alle år, men i år blir det en radikal forandring: Morten har blitt voksen, så nå skal han få prøve seg på ribbe. Jeg skal lage en italiensk variant, en porchetta, hvor du ruller sammen ribba med litt salvie, bladpersille, hvitløk, løk, appelsin og fennikelfrø.

Anne Husebekk, UiT-rektor:

 

– I jula skal jeg være hjemme sammen med familien. Vi feirer i Tromsø og på hytta ved Takvatnet. Jeg håper på skiføre og julefred.

– Hvilke tradisjoner må til for at det skal bli jul hos familien Husebekk?

– Det må julefrokost og julemiddag til, også har vi tradisjon for en skitur på første juledag.

– Hva serverer dere?

– På julaften blir det pinnekjøtt, men det er ikke jul uten at lutefisk og reinsdyrfilet er på menyen også. Det tar vi i romjula.

Martha Otte, festival- og programsjef TIFF:

 

– Det blir multikulturell feiring siden jeg er amerikansk og mannen min tysk, i tillegg til at vi bruker å ha utenlandske gjester. På julaften har vi norsk julemattradisjon med pinnekjøtt, mens på 1. juledag har vi kalkun, som jeg er vant med. Hva vi skal spise 2. juledag er foreløpig helt åpent, kanskje blir det reinkjøtt. I år har vi en kinesisk julegjest, kanskje det kan påvirke matvalget.

– Hvordan er det med julegaver?

– Vi er snille med hverandre gjennom hele året. Det kan kanskje høres litt moraliserende ut, men vi er ikke store forbrukere. Vi liker å få pakker, men det blir mer små gaver.

– Har dere juletre?

– I år har vi ekte juletre. Jeg liker lukten av juletre, og det er fint når det er lys på. Det er ikke alltid vi har juletre fordi vi har et slags juletre laget av tre som kan stå på bordet med stearinlys. Det er fra Tyskland.

Chris Hudson, reiselivssjef Visit Tromsø:

Chris Hudson, reiselivssjef Visit Tromsø 

 

– I år skal jeg feire jul i England, i Stokesley ved Newcastle hvor broren min bor. Det er to år siden sist jeg feiret jul i England, men før det var det 12 år siden sist. Det er viktig å holde ved like de engelske juletradisjonene. Julaften i England er som en vanlig dag, men jeg holder på den norske tradisjonen med å spise julegrøt, med mandel. Julefeiringen er 1. juledag i England, da skal vi spise kalkun, som er den store julemattradisjonen her. Gås er også vanlig til jul. 1. juledag gir vi også hverandre julegaver. Jeg er veldig glad i den norske julemattradisjonen med pinnekjøtt og ribbe, så det spiste jeg før jeg reise hit.

– Og Christmas pudding står vel også på menyen?

– Så klart, det har vi til dessert. Den har moren min laget for flere uker siden. Den lages med konjakk i, og rett før servering, heller vi konjakk over for å flambere den.

Jørn-Even Hanssen, direktør Tromsø Havn:

Jørn-Even Hanssen, direktør Tromsø Havn 

 

– I år blir det på «basen», på hytta i Russevåg på Senja. Det har jeg og samboeren gjort de tre siste åra. Det er deilig å ha et sted for å roe ned. Hytta er fra tidlig 1900-tall og har fungert som skole og misjonshus. Vi feirer tradisjonell jul med familie og venner. På julaften har vi ribbe, mens på 1. juledag er vi invitert på avkokt kveite.

– Har dere juletre?

– Jeg har tatt meg en fridag så det skal jeg kjøpe i dag. Det må være et naturtre.

– Hva meg julegaver?

– De er også under innkjøp. Det er vanskelig å finne gaver, men jeg liker å kjøpe noe som folk kan ha nytte og glede av. Mange har jo det meste, så selv om det kan være vanskelig å finne ut hva man skal kjøpe, er det ikke umulig.

Anne Brit Andreassen, eier og daglig leder av Emmas Drømmekjøkken:

 

– I år skal vi faktisk hjem til min manns eldste sønn for å feire jul. Det gleder vi oss veldig mye til – da får vi feire jula sammen med en masse forventningsfulle barn. Det synes jeg er det aller beste.

–Ellers blir det en god del jobb i jula selv om vi har stengt julaften og første juledag. Andre juledag åpner vi restauranten igjen, og byen er jo full av forventningsfulle turister som vi ha mat.

Gunnar Jensen, kjøkkensjef ved Mathallen:

 

– Lillejulaften og julaften feirer jeg med min samboer og mine barn her i Tromsø. Første juledag reiser vi til Oksvika i Lyngen for å feire videre med mine foreldre.

– Vi spiser lutefisk på lillejulaften, pinnekjøtt på julaften og ribbe første juledag.

– Andre juledag MÅ vi ha mammas kokte – ikke dampede – kveite, den ska være tørr, kokt, med masse smør, tjukk kvitsaus og kapers. Da er det jul!

Sindre Helmersen, eier og daglig leder av Helmersens Delikatesser:

 

– Vi feirer jula her i Tromsø, selv om jeg gjerne hadde vært i Lofoten også sammen med mine foreldre og brødre. Jobben min krever imidlertid at jeg må prioritere å være her i Tromsø, så det får bli et annet år.

– Jeg lager pinnekjøtt på julaften, men for dem som savner ribba, lager jeg litt ribbetilbehør – som rødkål. Så får de litt å trøste seg med.

– Jeg synes man skal lage norsk mat til den norske julefeiringen, så jeg har ikke noe italiensk eller fransk på julebordet – selv om man kanskje kunne tro det med tanke på jobben min.