Nå er det innspurt i julehandelen

Ifølge Virke handler hver nordmenn for 11.000 kroner i desember. Ifølge bilkøen i Giæverbukta lille julaften brukes mange av disse kronene i siste liten.

FORNØYD: Senterleder Laila Myrvang på Jekta.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Kjøpesentrene holder åpent lille julaften for å redde dem som først nå har innsett at 24. desember er julaften. Snøen laver ned på denne siste dagen i det som ifølge hovedorganisasjonen Virke er den største handleuka i desember.

– Ved utgangen av uke 50 gjensto åtte handledager før jul, og våre beregninger viser at vi vil handle for nærmere 21 milliarder kroner i denne perioden. Hvis omsetningen i uke 51 blir som forventet, vil vi få en vekst i julehandelen på rundt 0,5 prosent i perioden 1.–24. desember i forhold til i fjor, sier Bror William Stende, direktør for Virke faghandel i en pressemelding.

– Erfaringsmessig vet vi at mange venter til siste liten med de siste gavene, så siste helg før julaften blir nok travel for butikkene, fortsetter han.


Virke venter julehandel for 3,7 milliarder kroner i dag

Fredag 21. desember er den aller største handledagen før jul. Nordmenn kommer trolig til å bruke 3,7 milliarder kroner denne dagen alene, mener Virke.

 

– Mye folk på Jekta

Ifølge Virke handlet vi mer på kjøpesentrene i uke 50 enn samme uke i fjor og salget økte med hele 39 prosent i forhold i uke 49. Den aller største handledagen før jul er 21. desember, med en forventet omsetning på 3,7 milliarder kroner, viser tall fra 190 kjøpesentre i Norge.

Jekta har åpent til klokka 19 søndag, og fra 10–13 på julaften. Senterleder Laila Myrvang har ikke alle salgstallene før i slutten av måneden, men sier at Jekta har sett en økning på fire prosent fra Black Week og fram til 15. desember.

– Men det er fortsatt store handledager igjen. Jeg er her nå og det er godt med folk, rapporterer Myrvang fra felten.

Senterleder på Pyramiden, Elisabeth Karlsen, er på plass i senteret i Tromsdalen og rydder vogner.

– Her er mye folk i dag så vi har ingenting å utsette på salget. Vi har fått positive tilbakemeldinger i hele desember fra kundene. Salget har gått som forventa og det er vi veldig fornøyde med, sier Karlsen.


Fra sidelinja:

Til forsvar for handel og fråtseri

Julens historiske opphav er omdiskutert, men det virker klart at denne hedenske høytiden ble kapret av kristendommen et sted på 300-tallet.

 

Handler for 11.000 kroner hver

Virke har tidligere anslått at vi vil handle for 58,5 milliarder kroner i løpet av desember. Det betyr at hver nordmann vil legge igjen over 11.000 kroner i butikkene, hvorav en av fire kroner brukes på dagligvarer.

Dette er 30 prosent mer enn hva detaljhandelen gjennomsnittlig omsetter de øvrige 11 månedene.

– Julen betyr mye for faghandelen som kommer til å omsette for 33,5 milliarder kroner i desember, avslutter Stende og legger til at butikker som selger mat- og drikkevarer samt andre dagligvarer vil omsette for rundt 25 milliarder kroner.