Slik blir årets fjellfyrverkeri: – Vi skal blant annet teste ei «kake»

I år byr det tradisjonelle fjellfyrverkeriet på flere nyheter.

NYTTÅRSSMELL: Arrangørene bak fjellfyrverkeriet lover nyheter i arsenalet i år. Foto: Knut Jenssen 

nyheter

Hvert år legger 30–40 frivillige ned mange hundre timers arbeid for å arrangere et av Nord-Norges største fyrverkeri.

Det er ifølge arrangørene selv over 70 år siden de første pinnerakettene startet det som nå har blitt en solid nyttårstradisjon.

LUNTEMESTER: Erlend Hallstensen er én av tre sertifiserte pyroteknikere som jobber med fyrverkeriet. I år drar han til fjells på nyttårsaften for 21. gang.  Foto: Håkon Steinmo

 

Bomber og raketter for et sted mellom 150 og 180.000 kroner skal i år lyse opp nattehimmelen over Fjellheisen, og et sted mellom 1,5 og 2 tonn med utstyr skal fraktes opp i fjellet i romjulen.

– Vi synes det er viktig å kunne utvikle seg, så vi prøver ut noen nye varianter denne gangen, forteller pyrotekniker Erlend Hallstensen, som jobber med fjellfyrverkeriet for 21. gang i år.


Se bildene av årets fjellfyrverkeri her!

iTromsøs fotograf rigget seg til på Tromsø Maritime nyttårsaften. Her kan du se alle bildene av årets spektakulære fjellfyrverkeri.

 

«Nyttårskake»

Som alltid vil årstallet lyse opp mellom aksla og storsteinen. Det består av rundt 80 lyspunkter som tennes og endres manuelt. Dessuten skal nærmere 500 enkeltelementer sendes til værs.

– Vi skal blant annet teste ei «kake», som består av mange mindre effekter som settes sammen. Det kan ligne litt på fyrverkeriet vanlige folk kan kjøpe – bare mye større, forteller han.

I tillegg blir det flere nye enskuddsraketter, da en ny størrelse skal utprøves. Disse er litt mindre enn de største, som måler 200 millimeter.

– Til gjengjeld får vi flere og finere bomber for samme pris, påpeker pyroteknikeren.


Kommentaren

«Champagne og sprengstoff til folket!»

Individets rett til å sette fyr på sprengstoff i fylla har ingenting med frihet å gjøre. Nå er det på høy tid at vi forbyr fyrverkeri for privatpersoner.

 

Betales av befolkningen

Finansieringen består av innsamlede midler fra både private og næringsliv, samt et lite driftstilskudd fra kommunen. Tilskuddet utgjør litt mindre enn ti prosent, ifølge Hallstensen.

– Dette er et ordentlig spleiselag, der byens befolkning står for mesteparten av økonomien. Hadde det ikke vært for de frivillige, kunne nok utgiftene fort ha vært det tredobbelte, forteller han.

– Men dette er jo byens eget fyrverkeri, legger han til.


Se alle bildene fra «Las Vegas» på The Edge!

Vår fotograf tok turen til «Las Vegas» på The Edge. Se alle bildene fra den store nyttårsfesten her!