– Myten om desperate mannfolk som handler på julaften er død

Der var heller få stressede kunder å se i sentrumsbutikkene julaften.

ROLIG JULAFTEN: Elin Wintervold på Gullsmed Wintervold erfarer at færre venter til julaften med å handle gaver. 

nyheter

iTromsø tok pulsen på julehandelen i sentrum idet butikkene åpnet julaften. Klokka halv elleve vandret noen få ensomme sjeler rolig gjennom Storgata.

NESTEN FOLKETOMT: Storgata klokken halv elleve på formiddagen julaften. 

– Mytene om desperate mannfolk som renner inn i butikkene på julaften er død. Det er desto flere sterke damer som tar ansvar, og handler til selg selv, sier Elin Wintervold.

Wintervold har drevet butikk i sentrum siden 80-tallet. Hun erfarer at flere kjøper gavene to-tre dager før julaften.

– Selve julaften har vært rolig hos oss i flere år nå. At vi har åpent akkurat nå, er mest fordi en gullsmed har en viss posisjon i julehandelen, sier hun.

– En koselig dag å jobbe på

På Nerstranda var det også meget lav shoppingpuls tidlig på dagen. Det var riktig nok flest menn blant de få kundene, men de fleste innkjøpene hadde heller lite dramatiske forklaringer.

FIKK RETT STØRRELSE: Reidar Stenersen hadde kjøpt en julegenser i feil størrelse til sin niese. Linda Mortensen på H&M ordnet en ny genser idet butikken åpnet julaften. 

– Julegenseren jeg hadde kjøpt til niesa mi var altfor liten, ifølge øyemålet til min mor. Derfor skal jeg bytte den, eller kjøpe en ny, sier Reidar Stenersen.

Stenersen har aldri handlet gaver på julaften tidligere, men ble tatt imot av en rutinert ansatt på Hennes & Mauritz.

FÅ KUNDER: Det var ikke mye julestress på Nestrandas butikker like før halv elleve julaften. 

– Jeg har jobbet nesten hver eneste julaften siden 2002. Dette er en koselig dag å jobbe på, siden alle kundene er i så godt humør. En typisk julaftenkunde er en mann som skal kjøpe strømpebukser til fruen, sier butikkansatt Linda Mortensen.

Apotektur ledet til «bonus-shopping»

Jan Inge Hille handlet to buketter på Mester Grønn like etter åpningstid.

PÅ BONUSTUR: Jan Inge Hille kjøpte blomster, etter et annet nødvendig ærend. 

– Det er noen damer jeg setter stor pris på, som må få seg blomster til jul, sier Hille.

Tromsø-mannen hadde en helt annen grunn til å besøke kjøpesenteret, og innrømmet at blomsterkjøpet kom som en konsekvens av dette.

– Jeg har fått halsbetennelse, og måtte uansett innom apoteket her. Blomsterkjøpet er nok å regne som «bonus-shopping», humrer han.

Fikk uventet gave

På Rituals kosmetikk var Kristian Robertsen dagens første kunde, like før halv elleve.

GA TILBAKE: Elin Pedersen ved Ritals kosmetikk hjalp Kristian Robertsen, som hadde fått en uventet gave, og måtte kjøpe en presang å gi i retur. 

– Jeg fikk en uventet gave, og må kjøpe noe å gi tilbake. At det er lite folk her, gjør ingenting for min del, smiler Robertsen.

– Vi åpnet butikken for seks uker siden, så dette er min første julaften på jobb. Men det bruker å være bra med folk her på morgenene, så jeg regner med at det tar seg opp, sier butikkansatt Elin Pedersen.