Kjell-Gunnar (51) feirer jul i brøytebilen mens sønnen ligger på stranda i Brasil

Allerede da sønnens juletur til Brasil ble booket skjønte entreprenør Kjell-Gunnar Claudius (51) at det ikke ble noe ferie på ham i år.

JUL I HJULLASTEREN: Kjell-Gunnar Claudius (51) startet julemorgenen klokken 03.30. – Veiene må brøytes selv om det er jul, sier han. 

nyheter

iTromsø møter Claudius like nedenfor Borgtun skole på julemorgenen, like etter klokken 09.00. Han har knapt sovet.

– Jeg måtte opp 03.30 for å starte på roden min. Jeg prøvde å få sove i natt, men lå mest og snudde på meg. Sånn er det når du vet at du skal opp tidlig, sier han.

Claudius eier maskinentreprenøren Isbråten Maskin AS. Han har to hjullastere på veiene i jula. Den ene kjører han selv fra sør til nord på Tromsøya, mens hans eldste sønn brøyter veiene sør på øya i den andre maskinen.

Han har kjørt hjullastere siden tiden i militæret, og har i en årrekke brøytet ved siden av arbeidet som vekter og maskinfører ved UNN. I 2001 startet han maskinentreprenørselskapet sitt.

Yngstesønn dro på juleferie

51-åringen har en fem år gammel sønn sammen med en brasiliansk kvinne.

– I år tok hun med seg yngstemannen og reiste hjem i jula. I går fikk jeg et bilde av ham på stranda med en milkshake. Da kjente jeg at jeg mye heller skulle vært der, sier han, og fortsetter:

– Men vi har lært et par ting om snø etter alle årene i dette yrket: I Tromsø er det mellom 37 og 45 snødøgn, og snøen kommer i jula og i påsken. Jeg skjønte jo at det ikke ble noen ferie på meg i år, sier han og ler.

Jul i hjullasteren

Til tross for søvnmangel, en svært tidlig start på julemorgenen og bortreist familie, mangler det ikke på godt humør og julestemning i hjullasteren.

– Nei, her det bare kos. Når du først er alene i jula, så er det mye bedre å gjøre noe fornuftig enn å sitte hjemme og sture, påpeker han.

Ifølge 51-åringen er imidlertid ikke alle like fornøyde med at han er ute og kjører på julaften som han selv er.

– Jeg har ikke noen reklame for firmaet på maskinen, fordi da klager bare folk. Det er ingenting i denne byen som irriterer folk mer enn snøen – og særlig når den ender opp i innkjørselen deres, forteller den humrende entreprenøren.

Middag hos «ho mor»

Selv om den nærmeste familien er bortreist, blir det likevel julemiddag på Claudius når vakta er over.

– Om tre-fire timer tror jeg at jeg er ferdig. Da skal jeg hjem til min mor som insiterte på å lage ribbe til meg og eldstekaren. Jeg sa at det ikke var vits å styre i år siden vi skulle jobbe, men arbeidsfolk må ha mat, sa hun. Sånn ble det med den saken, forteller Claudius.